A kosarad jelenleg üres.

A honlapunkon található termékeket a fejléc menüben, a termékkategóriákra kattintva tudod böngészni, vagy használd a keresőmezőt.

A honlapunkon található termékeket a fejléc menüben az Termékek gombra kattintva tudod böngészni, vagy használd a keresőmezőt

Ha nem tudod pontosan melyik terméket válaszd, hasznos segítséget találhatsz a vásárlási segédletben.

 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
 • Info

  UV sugárzás elleni védelem a szabadban

  Egyre több és több túraruházat van UPF besorolással ellátva. Mit jelent ez a besorolás, és egyáltalán miért szükséges az UV sugárzás ellen védekeznünk? Áttekintésünket alább olvashatod.

  UV védelem - alapok

  uv sugarzas vedelem mountexAz ultraviola (UV) sugárzás a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Az UV-sugárzásnak való túlzott kitettség égést, a bőr gyorsabb öregedését, és bizonyos esetekben bőrrákot is okozhat. Az UV sugarak ellen a napvédő krémek a ruházat és a napszemüvegek biztosíthatnak védelmet.

  Minden anyag biztosít valamilyen védelmet az UV-sugarak ellen. A mérhetően komolyabb védelmet biztosító ruhák ultraviola védelem fokozat (UPF – Ultraviolet Proof Factor) értékkel vannak ellátva. Az UPF érték 15 (jó) és 50+ (kiváló) közötti értékek között mozoghat. 

  Bizonyos esetekben az átlagnál nagyobb UV védelemre van szükség: 

  • Érzékeny bőr
  • Gyerekek
  • Fokozottabb UV-kockázatú helyeken való huzamosabb idő eltöltése esetén

  Fokozott kockázatú helyek: 

  • Magashegyek
  • Tükröződő felületek mellett (vízpart, hó)
  • Egyenlítő környéke
  • Ózonréteg hiányos helyek (UV-Index itt: http://www.theozonehole.com/uvindex.htm)

  Nem mindenkinek van szüksége UV-védő öltözetekre. Átlagos és barnább bőrű emberek nem igazán égnek le, akár a legegyszerűbb pólón keresztül sem. Az UV-védelemmel bíró ruhák mindenképpen nagyobb védelmet biztosítanak.

  Az UPF fokozat

  Az UPF fokozat a ruhák UV-sugárzással szemben nyújtott védelmének hatékonyságát jellemzi. Minél nagyobb az értéke, annál jobban véd a ruha az UV-sugárzással szemben. Hasonló a napvédő krémeknél használt SPF faktorhoz.

  UPF védelem tartományok:

  • 15-24 – Jó – átengedett sugárzás: 6.7-4.2 %
  • 25-39 – Nagyon jó – átengedett sugárzás: 4.1-2.6%
  • 39-50+ - Kiváló – átengedett sugárzás: kevesebb mint 2,5%

  A minősítetten UPF védelemmel ellátott termékeink listázásához írd be a keresőbe, hogy UPF! Idővel természetesen a ruhák veszíthetnek UPF fokozatukból. Az UPF védelmet a Granger's Sun Shield ruhaápoló szerével lehet javítani és hosszabb távon megőrízni. 

   

  A kockázatos sugarak típusai

  UVA (hullámhossz: 320-400 nanométer) – a látható hullámhossz tartományhoz közel eső UV sugárzás, főképp a leégésben és bőr korai öregedésében játszik szerepet. 

  UVB (290-320 nm) – rövidebb hullámhosszú, aktívabb tartomány, mely a bőr hólyagos leégéséért felel, emellett a bőr korai öregedésének, a bőrrák kialakulásának az esélyét növeli. 11.00-16.00 között a legintenzívebb, a felhőkön áthatol az üvegen azonban nem.

  UVC (100-290 nm) – ember számára erősen káros tartomány, de szerencsére az ózonréteg kiszűri. Már ahol van. 

  A tartós UV-sugárzás gyengíti az immunrendszert és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A bőrrák az egyik legelterjedtebb rákos megbetegedés.

  Az UV Index

  Az UV Index egy nemzetközileg elismert standard az UV-sugárzás adott helyen és időben tapasztalt mértékének a meghatározására. Leginkább időjárás előrejelzésekben szokták megadni, a legfőbb célja az emberek tájékoztatása.

  • 0-2 – átlagember számára veszélytelen érték
  • 3-5 – minimális kockázatot jelentő UV-sugárzás
  • 6-7 – védelem nélkül magas kockázatot jelentő UV-sugárzási érték
  • 8-10 – védelem nélkül nagyon magas kockázatot jelentő érték
  • 11+ - Extrém mértékű UV-sugárzás (a déli féltekén, pl. Ausztráliában fordul elő gyakran)

  Magyarország UV-indexe itt. Magyarország UV B térképe pedig itt

  Az UV sugárzás hatása a szemre

  gyerek napszemüveg uv védelem mountexAz UV index fő célja a bőr leégésével kapcsolatos kockázat osztályozása és az erről való tájékoztatás. Azonban az UV sugárzás nem csak a bőrre, hanem a szemre is káros hatással van.

  A szem épségének megőrzése szempontjából nagyon fontos, hogy a napszemüvegünk szűrje az UV-sugarakat!

  Az erős sugárzások a bőr felszínéhez hasonlóan a szem felszínét is megégethetik. Az erős, illetve tartós UV sugárzás számos szemmel kapcsolatos betegség kialakulásának az esélyét növeli (hóvakság, kúszóhártya, szürkehályog, stb…).

  A visszatükröződő felületek (víz, hó) növelik az UV sugárzásnak való kitettséget. A betegségek kialakulásának kockázata kuliminálódik, ezért aki rendszeresen tölti napon az idejét, annak jobban oda kell figyelnie a védekezésre. 

  A gyerekek szemének védelme fokozott fontossággal bír, mivel ők általában több időt töltenek kint a napon, és kevésbé elővigyázatosak. (Gyerek napszemüvegek itt.)

  A szemüveglencse sötétsége nem befolyásolja az UV sugarak szűrését, de segít kiszűrni a magas energiájú látható fényeket, amitől szintén érdemes védeni a szemet. A napszemüveg UV-szűrő képességéről mindig tájékozódni kell vásárlás előtt!

  Fontos, hogy a napszemüvegünket a használatnak megfelelően válasszuk meg. A Julbo által használt lencse technológiákról itt tudhatsz meg többet

  © 2017 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
  A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

  HU / RO / SK