Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Bükki Nemzeti Park Túra

Bükki Nemzeti Park Túra

A vadregényes Bükk felfedezése - Mountex Nemzeti Park Túra

Novemberben egy vadregényes túrát teszünk a Bükkben, ahol szép kilátások, látókövek, kristálytiszta források és számtalan barlang vár Rád!
Ha tiszta idő lesz este, akkor még a Tejutat is láthatod szabad szemmel.

A túra időpontja: 2020. november 7-8.

A távolság miatt és elkerülendő a nagyon korai utazást, érdemes péntek este érkezni. Bánkútról a túrák rajthelyére autókkal fogunk eljutni.

Program

1. nap

Az első napi túra során főleg a bejárható barlangoké a főszerep, de számos más nagyon látványos helyszínt is be fogunk járni. Felső-Majláth és Alsó-Hámor között a Hermann Ottó emlékpark melletti parkolóból indulunk. Elsétálunk a Csanyik-völgyi vadaspark mellett, majd a zöld jelzésen meglátogatjuk a mesebeli Andó-kutat, ahol egy kis pihenő sziget van a forrástóban. Itt tartunk egy nagyobb pihenőt, majd fensőbb régiókba vesszük az irányt és felmászunk a Kaszás-réti-nyeregbe. Innen kezdődik a barlangok sora. A Kaszásréti Eszter-forrásból kilépő búvó patak rövid felszíni folyását követve megnézzük a Lilla-barlang víznyelőjét, majd kicsit arrébb a Felső-forrás-völgyének tetején szemügyre vesszük a Felső-forrás-barlangot, amely az előbb említett Lilla-barlang mára inaktív víznyelője, és azért izgalmas, mert jól bejárható. Leereszkedünk a völgyben, feltöltjük a vízkészleteket a Flóra-forrásból, majd célba veszünk ismét 3 káprázatos barlangot. Az első a Kecske-lyuk, amely fejlámpával 150 méter hosszan bejárható. A második a Büdös-Pest, amely egy hatalmas barlangterem a hegyoldalban. A harmadik pedig az ősember leleteiről híres Szeleta-barlang lesz, amelynek a feltárását maga Hermann Ottó kezdeményezte. Innen döbbenetes panorámát látunk Lillafüred felé és ha kigyönyörködtük magunkat, akkor visszasétálunk a piroson a kiinduló pontra.

Ha derült lesz az ég, vacsora után a Bükki Csillagoségbolt park csillagásza tart nekünk távcsöves csillaglest.

2. nap

Ez a túra a kilátásoké! A Szentléleki pálos kolostor romjával kezdünk, majd a fennsík peremén elbaktatunk a Magos-kőre, ahonnan a Garadna völgyére nézhetünk le, káprázatos látvány. Itt kis kitérővel leereszkedünk a Három-kúti remete barlanghoz, amely a Bükkben létező 3 barlangszállás egyike. Innen egy kicsit visszafelé haladva a nagy gerinc másik oldalán betekintünk a Vak-völgyi beszakadáshoz és a Szamentu-barlanghoz, amely híres cseppkőterméről ismert, de sajnos ide csak vezetővel lehet lemenni. A barlang felett felmászunk Örvénykőre, azaz Pogányoltárra, amely a Bükk északi oldalára nyújt kilátást Tardona felé. Itt található a Jókai emlékoszlop is, aki annyira szerette ezt a kilátást, hogy két regényében is említést tett róla.

Örvénykőről leereszkedve a következő helyszín ismét egy látókő, vagyis a Látókő, ahonnan Mályinka – Dédestapolcsány és a Lázbérci-víztározó a látkép főszereplői. Innen a szerelmesek fája mellett elhaladva érkezünk vissza Szentlélekre.

Táv összesen: 27 km
Szint összesen: 900 m

Költségek

A regisztrációs díj 4300 Ft (Equinox Trekking Club egyesületi tagoknak 2300 Ft), mely magába foglalja a túravezetést és a Bükki Csillagpark terepi csillagles bemutatóját. Az esti meleg vacsorát, reggelit a turistaház éttermében tudjátok megrendelni.

Szállás

Szállásunk a Bánkúti Turistaház és Étteremben lesz, a szobákat mindenki egyénileg foglalja magának. Ha valaki magasabb komfortfokozatra vágyik, a közelben lévő Fehér Sas panzióban is foglalhat szobát.

Tájékozódás

A túrát túravezetővel előre megtervezett útvonalon járhatod végig mindkét nap.

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK