Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Patagonia

Patagonia

Patagonia - a kezdetek

Yvon Chouinard, a Patagonia alapítója 1953-ban, 14 évesen találkozott a sziklával. Bekerült ugyanis a Dél-Kaliforniai Solymászklubba, ahol vadászsasokat és sólymokat képeztek ki. Ahhoz, hogy a fiatal sólymokat begyűjtsék, köteleken ereszkedtek le a sziklákon elhelyezkedő fészkekig. Lassan az ereszkedéssel kapcsolatos sziklamászás is megtetszett a fiatal Yvon-nak, így elkezdett sziklát mászni. Összekerült az akkor fiatal mászótársasággal, akik Yosemite falait mászták.

Hamarosan észrevette, hogy az akkoriban használt sziklaszögek nem voltak praktikusak. Puha acélból készítették és csak egyszer lehetett használni. Beütéskor ugyanis felvették a repedés formáját, és többé nem lehetett kihúzni. A többszáz méteres falak esetében több szög kellett mint amennyit egyszerre magukkal bírtak vinni. Így hát nemsokára Yvon saját gyártású kemény acél szögekkel mászott, amiket fűrészlapból készített. Hamarosan híre ment és eladásra is kezdett szögeket gyártani, ezennel már Cr-Mo ötvözetből. 

1965- ben Tom Frosttal társult, aki repülőgépipari mérnök volt. Ketten megújították a korabeli mászófelszerelések kinézetét, egyszerűbbé, könnyebbé és hatásosabbá téve azokat. Az 1970-es években a Chouinard Equipment (a későbbi Black Diamond) lett a legismertebb amerikai mászófelszerelés gyártó. Egyúttal a legnagyobb öko-gonosztevőnek is nyilvánították, mivel a felszerelései állítólag rongálták a sziklát. Erre reagálva Yvon leállíttatta az edzett acél szögek gyártását és alumínium ékekkel próbálkozott, amik lassan átvették az outdoor piacon a vezetést.

Patagonia

Patagonia

Patagonia

Patagonia

Ruházat

Akkoriban, a 60-as évek vége felé, nem volt divat a színes sportruházat. A sziklamászók is szürke pólókban és valamilyen pamut vagy szintetikus nadrágban másztak. A yosemite-i mászóruházat, praktikusságból kifolyólag erős, sávolyszövésű nadrág és fehér ing volt. Ezzel ellentétben, egyszer egy skóciai mászás alkalmával, Yvon egy rögbipólót vett fel azért, mert ellenálló, nem szakadt és a megerősített nyakkivágása megakadályozta a felszereléstartó általi kidörzsölést, amin a szögek és karabinerek függtek. Az ötlet egyből megtetszett a többi mászónak, és szinte azonnal több rendelésre is szert tett.

Felismerték, hogy új divat születik és hamarosan esőköpenyeket, bivakzsákokat, sapkákat és kesztyűket importáltak, eladásukkal a minimális nyereséget hozó hardverforgalmazást támogatták. Lassan a ruházati termékek gyártását is elkezdték, a saját márkájukat Patagóniának nevezve, amit azért választottak, mert a Chouinard Equipment co. a felszerelésgyártásról volt híres és ezt az új márkát nem csak a mászóknak szerették volna eladni.

Így született a Patagonia márka. Az egyik legfőbb jellemzője azóta is, a tartósság mellett, a vidám és erős színek amik elütnek az azelőtti terepszínű vagy barna outdoor ruházattól.

Patagonia

Patagonia

Fontosabb események

 • 1984-ben Chouinard az amerikai focifelsőkből véve az ötletet, áttér a víztaszító polipropilén szövet alapú felsők és nadrágok gyártására.
 • 1985-ben bevezették a Capilene® szálas poliésztert. Ebből készítették az első lélegző szálú szintetikus alsóneműket.
 • 1986-ban eldöntötték, hogy ökotudatosak lesznek és az éves profitjuk 10%-át a természetvédőknek adományozták. Az összeget inkább kis szervezeteknek szánták, akik szerintük jobban átlátták a helyi ökológiai problémákat. Már a 70-es évek végétől támogatták Mark Capelli ökológust, aki az ökoszisztémák helyreállításával foglalkozott.
 • 1988-ban ökotudatos iskoláztatást indított a cég, konferenciákat szerveztek, ahol biológusok és ökológusok szennyezéssel kapcsolatos problémákat tárhattak fel.
 • 1991-ben a gazdasági válság miatt, a cég csökkentette készleteit és az eladások is visszaestek, de sikerül túlvészelni a válságot és aztán újra fellendülni.
 • 1994-ben, a pamut-termőföldek láttán eldöntötték, hogy átállnak 100% organikus pamutra, a pamut ruházatok előállításához. Ugyanis az organikus pamutot nem kezelik káros rovarirtó szerekkel. Akkoriban 66 féle pamut terméket forgalmaztak, most sokkal szélesebb a termékkínálat.
 • 1996 óta bizonyos ruházatok előállításához újrahasznosított szintetikus fonalakkal kevert kendert használnak.
 • 2005 óta új varrási tehnikát használnak a softshellekhez és az esőkabátokhoz, ami jobb vízállóságot biztosít, de elsősorban nem gyűri a varrás mentén az anyagot. Azóta folyamatosan fejlesztik a technológiákat, törekedve arra, hogy a lehető legmodernebbet, de a Föld ökoszisztémájára nézve a legkisebb káros hatással tudják előállítani.

Patagonia

Patagonia

Patagonia

Patagonia

Patagonia

Technológiák és anyagok

 • Kender – Az egyik legellenállóbb természetes rost, amit könnyű kinyerni és nagyon jó kopásálló tulajdonságokkal bíró lélegző szövetet lehet előállítani.
 • Újrahasznosított nylon – Ezt ipari hulladék műanyagból állítják elő: kidobott szövetek, nem felhasznált, régi fonalak, szövetgyárakban nem felhasznált szövetek, amiket ledarálnak beolvasztanak és újra húznak fonállá.
 • Merinó gyapjú – Patagóniai merinó juhoktól szerzett gyapjú, amit nem is szükséges reklámozni.
 • Újrahasznosított poliészter – 1993-tól kezdve újrahasznosított PET-palackokból állítják elő. A Patagonia az első cég, ami ezt a lépést megtette.
 • Organikus pamut – Felfigyelve a pamut előállításakor felhasznált mérgező rovaritókra és műtrágyákra, a cég exkluzív módon áttért a káros anyagokkal nem szennyezett organikus pamutra.
 • Újrahasznosított gyapjú – Más cégek által nem felhasznált, újrahasznosított gyapjú fonalak.
 • TENCEL® LYOCELL – Az eukaliptusz rostja amit ökotudatosan lehet előállítani. Lélegző, ellenálló, természetes szövetekhez lehet felhasználni, más anyagokkal keverve.
 • YULEX – A neoprén alternatívája, guayule cserjéből előállított természetes gumi.
 • Kasmírgyapjú – Természetesen hagyott, festékanyagokkal nem szennyezett kecskeszőr. Sajátos, egyedi tapintású szövetek.
 • Újrahasznosított pamut – Nyers pamut, általában más cégek által nem felhasznált készleteiből. Természetes színekben, festékanyagokkal nincs szennyezve.

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK