Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

A minőség filozófiája

Azt, hogy mi képvisel valódi minőséget nem olyan egyszerű körülírni, mint azt elsőre gondolnád, de mégsem szubjektív megítélés kérdése. Ha életed legmagasabb pontjára akarsz feljutni, a párizsi kifutók méregdrága ruhadarabjait semmiképpen nem fogod minőséginek gondolni.

Ivon Chouinard, a Patagonia alapítója a következő szempontokat nevezi meg:

 • Funkcionalitás
 • Multifunkcionalitás
 • Tartósság
 • Egyszerűség
 • Tisztíthatóság
 • Hozzáadott érték
 • Környezeti hatások

A minőségi és valódi hasznossággal bíró termékek árusítása az egyik legfontosabb eleme a MOUNTEX filozófiájának. Álljon itt néhány fontos szempont, amit érdemes végiggondolni, mielőtt megvásárolunk valamit:

Funkcionalitás

Az első igazi outdoor cég, a Patagonia nagy újítása volt, hogy az ipari dizájn szabályait alkalmazni kezdte a ruhagyártásban. Az ipari dizájn lényege, hogy az adott termék funkciója határozza meg a kialakítást és a felhasznált anyagokat. A divatruházatok esetén ellenben sokszor fordított a helyzet, az adott szezon divatjának van alárendelve a termék dizájnja. A nálunk található termékek nagy része pontosan körülhatárolható funkciót testesít meg. Az aláöltözeteknek el kell vezetni a nedvességet, és segíteni kell annak elpárolgását. A héjkabátnak át kell engedni a párát, de föl kell tartani a nedvességet.

Multifunkcionalitás

Minek több ruhát venni, ha egy is be tudja tölteni a szerepüket. A mászók gyakran hátizsákjukban kell, hogy hordják a teljes ruhatárukat, ezért számukra extra értéke van a sokoldalú termékeknek. A jó softshell kabátot magunkkal vihetjük sziklát mászni, tavasszal síelni, de hordhatjuk hétköznapi viseletként is. A multifunkcionalitás ma már lényeges kérdés környezetvédelmi szempontból is. Minden amit megveszünk, bizonyos szintű környezeti terheléssel jár. Érdemes föltenni a kérdést, hogy valóban szükséges-e az adott termék. Minél többet tudsz, annál kevesebbre van szükséged. Minél okosabban vásárolsz, annál kevesebbet kell vásárolnod.

Tartósság

Egy termék annyira tartós, mint a leggyengébb alkotórésze, és erre érdemes odafigyelni a választás során is. Bár megfigyelhető a tendencia, hogy a gyártók egyre kevésbé gyártanak hosszú távra, fontos látni, hogy a termékek relatív ára is sokat csökkent. Mindazonáltal igyekszünk úgy választani termékeinket, hogy azokat hosszú éveken át lehessen hordani. Nálunk nem szégyen egy kopott, kitérdesedett de még jól tartó nadrágban, vagy egy 10 éves újratalpalt bakancsban megjelenni. Sőt.

Egyszerűség

A legjobb dizájn legtöbbször a legegyszerűbb dizájn is egyben. Ezért fordulhat elő gyakran, hogy egy egyszerűnek tűnő termék jóval drágább, mint azt első látásra feltételezni lehetne. A felesleges dizájnelemek sokszor extra hibalehetőséget jelentenek.

Tisztíthatóság, fenntartás

Fontos szempont, hogy a termék könnyen tisztítható legyen. A termék élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakran, milyen módon kell mosni. Figyelemreméltó tény, hogy a termék életciklusa során annak forróvizes mosása (esetleg vegytisztítása) illetve a vasalása jelenti a legnagyobb környezeti terhelést. Érdemes hát olyan terméket választani, ami természeténél fogva kevés mosást igényel (pl. szövettulajdonságaik miatt nehezen piszkolódó Icebreaker merinó gyapjú termékek), illetve olyat, amely esetében szükségtelen a vasalás.

Valós hozzáadott érték

Pénzünk jelentős részét olyan dolgokra fizetjük ki, melyek nem szükségesek a túlélésünkhöz. Egy jó házi-szendvics ugyanúgy le tudja fedni tápanyagszükségletünket, mint egy drága pénzen rendelt pizza vagy sushi-vacsora. Mégis megfizetjük az extra-felárat a hozzáadott értékért (ez esetben a kényelemért). Nálunk olyan termékeket lehet venni, melyek valódi minőséget képviselnek, a természetbe kiszabadulva meleget adnak, védenek az esőtől, megóvnak a kockázatoktól. Érdemes hát átgondolni, hogy milyen valódi hozzáadott értéket ad egy termék, amit megvásárolunk.

Környezeti hatások

A termék-életciklus során minden termék környezeti terhelést okoz. E tekintetben a gyártás során használt energia és vegyianyagok, a szállítás, és később a termék tisztítása, fenntartása a legfontosabb tényezők. Ezen a téren folyamatosan fejlődünk, egyre fontosabb szempont számunkra – és vevőink számára egyaránt – hogy termékeink környezeti szempontból felelős módon legyenek legyártva. Webshopunkban újrahasznosított dobozkban szállítunk, kínálatunkban megtalálhatók az organikus pamut ruhák (Marmot), újrahasznosított anyagból készült hátizsákok (Osprey).

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK