Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Rövid történelem

Az önfelfújódó matracok nem ma jelentek meg a piacon, az ötlet eredete a 70-es években gyökerezik. Két lelkes kiránduló, névszerint Jim Lea és Neil Anderson, akik a Boeing gyár tervezőmérnökei voltak, hirtelen munkanélkülivé váltak egy masszív leépítés során. Tenni kellett nekik valamit, így hát elgondolkodtak azon, hogy merre tovább. Tudták, hogy nem lehet kapni olyan kirándulómatracot, ami könnyű is meg kényelmes is. A felfújhatós matracok nehezek voltak és bármilkor kilyukadhattak terepen, a szivacsos matracok pedig nem voltak kényelmesek és nagy helyet foglaltak.

Egy napon, az egyikőjük egy habmatracon térdelt, és mikor felállt tudatosult benne, hogy az összenyomás után visszanyeri eredeti formáját. Elmélázott azon, hogy mi lenne, ha a szivacsmatrac – kibontom és leterítem - tulajdonságát  össze lehetne vonni valahogy a felfújhatós matracok csomagolhatóságával. Végül a háztartási szendvicsmelegítőből kivett szendvics adott nekik ötletet, csak a két szelet kenyeret ripstopos, légmentesen záró szövettel, a köztük lévő sajtot-sonkát meg nyíltcellás habbal helyettesítették. Levédték az ötletüket, amit később meg is valósítottak, így lettek ők a Cascade Designs Inc cég alapítói, akik máig is gyártják a világ legjobb minőségű önfelfújódó matracait, a Therm-A-Rest -eket.

Felépítés és működés

önfelfújós matracok felépítése

Megtudtuk tehát, hogy az önfelfújódó matrac többrétegű. Nem egy üres, zsákszerű valami, hanem egy cellákra osztott matrac, aminek a celláit nem csak levegő, hanem legtöbb esetben nyíltcellás memóriahab tölti ki. A matracok sarkán lévő szelepnek dupla funkciója van. Amikor a matrac össze van csomagolva, a lezárt szelep nem engedi, hogy a memóriahab megszívja magát levegővel. Amikor kibontjuk, akkor a hab a cellái közé levegőt szív, hogy visszanyerhesse a gyártási folyamat során létrejött eredeti formáját.

Az „önfelfújódás" hatására a cellák közé beszívódó levegőmennyiség önmagában kevés, a matracot így súlyunkkal összenyomhatjuk. Ezért feltétlenül rá kell segítenünk tüdővel, hogy a túlnyomás meg tudjon minket tartani, így a matracunk kényelmes fekvőhelyet biztosíthasson. Összecsomagolásnál a szelepet ki kell nyitni, a matracot pedig lábtól a fejrész felé súlyunkkal rátámaszkodva fel kell göngyölíteni, majd a szelepet könnyen megszorítani. Ha a matracból nem sikerült a levegőt az első felgöngyölítéssel kipréselni, a művelet megismételhető.  

A Therm-A-Rest modellek

NeoAir Matrac

 A Therm-A-Rest matracokat állandóan fejlesztik. A legújabb modellek a NeoAir™ széria darabjai, melyek celláinak falai alumíniumbevonattal vannak ellátva. Így sokkal jobban szigetelnek, mivel a test által kisugározott hőt visszaverik így extrémebb hidegben sokkal több kényelmet biztosítanak mint társaik. A NeoAir modellek a súly és térfogatcsökkentés érdekében nem tartalmaznak habréteget. Ezeket teljesen fel kell fújni. Általánosságban elmondható, hogy minél tömörebb egy matrac habrétege, annál kevesebbet kell azon fújni. A hamarosan megjelenő Camp & Comfort™ modelleknél például alig kell majd rásegíteni a felfújódásra, viszont nem lesznek annyira jól tömöríthetőek mint a Fast & Light® széria ultrakönnyű matracai, amelyek vékonycellás habot tartalmaznak.

Matracok összehasonlításban

Gumimatrac

Ajánlott: Autós kirándulásokra, hosszú táborozásra ajánlott

vastag, szigetel, kényelmes

kilyukadhat, nehéz, nagy térfogatú

Nyíltcellás habmatrac

Ajánlott: Nyári táborozáshoz, kempingezéshez

könnyű, olcsó, igénytelen, ellenálló
nedvességet szívhat, mérsékelt szigetelőképesség            

Zártcellás habmatrac

Ajánlott: Nehezebb terepre, középmagas hegyekben kempingezéshez

jobban szigetel mint a nyíltcellás, igénytelen, ellenálló, formáját jól tartja, nedvességre nem érzékeny
drágább mint a nyíltcellás, kényelmetlenebb mint a gumi vagy az önfelfújódó

Önfelfújódó matrac

Ajánlott: Túrázásra, kempingezésre a tengerparttól a magas hegységig

nagyon jó hőszigetelő, könnyű, tartós, tömöríthető, nedvességre nem érzékeny
óvni kell mert kilyukadhat, drága, megfelelő folt hiányában nem javítható, helytelen használat esetén a szelep károsulhat
 

Mit válasszak?

Egyetlen jótanácsunk az, hogy vásárlás előtt gondold át, hogy milyen túrákon és főleg milyen körülmények között fogod használni a derékaljat. Ha sokat gyalogtúrázol főleg magasabb hegységekben, mindenképp megéri többet fektetni a matracba, mivel különösen fontos, hogy reggel pihenten ébredj és bírd a nap fáradalmait. Lényeges szempont lehet az is, hogy a matracod a lehető legkönnyebb legyen. Ez esetben a NeoAir™ széria matracait ajánljuk.

Dolgozóink szívesen adnak tanácsot a megfelelő  matrac kiválasztásához. Bátran fordulhatsz hozzánk, hogy közös megbeszélés után végül a Neked lehető legmegfelelőbb matrac elégedett tulajdonosa lehess.

Referenciák

http://cascadedesigns.com
http://www.faqs.org/patents/
http://www.patentstorm.us/patents/5675855
http://www.outdoorgearlab.com/Sleeping-Pad-Reviews

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK