Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok beülő választáshoz

Oláh Mariann | 2020. április 4.

Ha kezdő vagy, esetleg eddig csak bouldereztél, de szeretnéd új kihívások elé állítani magad, akkor eljött az idő, hogy beszerezz egy beülőt a mászócipőd mellé. Egyre elterjedtebb sport a mászás, és a mászótermek manapság elérhetőek, szinte az év bármely napján. Viszont, kora tavasztól az őszi esős idő kezdetéig, megnyílik a külvilág. Az időjárás egyre jobb és jobb lesz, a mászók elkezdenek kimerészkedni a közeli sziklákra. Elkezdődnek a tanfolyamok, melyeken mindig jó a hangulat, sokat tanulhatsz, és új kapcsolatokra tehetsz szert.

Beülők fajtái

A beülőknek több fajtája van, az adott felhasználási igényeknek megfelelően. A különböző sportokhoz, hegy- vagy sziklamászásra, barlangászatra, alpesi vagy nagyfalas mászásokra speciális, más és másféle beülő szükséges.

Többfunkciós mászó beülők

A legelterjedtebb beülő típus. A kényelem érdekében, figyelembe véve az eltérő anatómiai tulajdonságokat, gyártanak női és férfi modelleket egyaránt. Természetesen ezek nem csak kialakításukban, hanem forma és színvilágukban is eltérnek egymástól, hogy az igényeidnek megfelelőek legyenek. A derék- és a combheveder mérete csatokkal állítható. A 4 csatos változat, amelynek a derék és a combhevederein is 2-2 csat van, megkönnyíti az aláöltözést, továbbá egyszerűbbé teszi az állíthatóságát. De a legáltalánosabb a 3 csatos verzió, 1 a derék és 1-1 a combhevedereken. Azért több funkciós, mert minden felhasználási körben megállja a helyét. Biztonságosan használhatod teremben, sziklán vagy akár via ferrata/ klettersteig-en.

Sportmászó beülők

A sportmászók számára, a széleskörű állíthatóság kevésbé lényeges szempont, mint a minimális súly. Nekik készülnek a fix méretű combhevederrel ellátott beülők. Könnyű, strapabíró anyagokból készülnek, ez által gyorsabb és szabadabb mozgást biztosít a használójának.

Nagyfalas beülők

Ezek a beülők azoknak a mászóknak készültek, akik sok kötélhosszas, többnapos utak mászására készülnek, és a mászás során sokat lógnak a hevederekben. A derék és combhevederek vastagon párnázottak, hogy csökkentsék a standokban vagy a mesterséges mászás során testre ható nyomást. A hevederek méretre állíthatók, ez azért fontos, mert a változó időjárási viszonyok miatt a biztosítónak és a mászónak is gyorsan akadálymentesen kell tudnia öltözni a falon. A felszereléstartók masszívak, és leveszik a felszerelés tároló vállhevederről a súly egy részét. A gyártásához kopásálló, vastag anyagokat használnak, ezért ezek a típusok a legnehezebbek.

Magashegyi, alpesi vagy gleccserjáró beülők

Ezeket a típusokat nem a kényelem, hanem a funkcionalitás jellemzi. Könnyű anyagokból készített, kis helyre csomagolható beülők. Széles mérettartományban állíthatók a hevederek, nem úgy, mint a többi modellnél. Mivel a használat során nem szempont a kényelem ezért a párnázás nagyon minimális, vagy egyáltalán nem is található ezeken a hevedereken.

Gyerek beülők

Bővül a választék ezen a téren, mert sok család a gyerekekkel együtt jár a mászótermekbe manapság. Remek kikapcsolódás és közös program. A gyermekek anatómiai sajátosságaik miatt külön, a számukra tervezett beülőkben mászhatnak csak biztonságosan. A comb és a derék heveder keskenyebb kisebb méretű és maximum 40-45 kilóig terhelhető. Kisebb korban a teljes testheveder használatát javasolják a gyártók, ha mégis beülőt választanál, pluszba érdemes beszerezni egy mellbekötőt hozzá.

Barlangász beülők

A barlangász beülők rendeltetése, hogy a kötéltechnikával leküzdhető barlangokban a kötélen való ereszkedést és mászást segítsék. A párnázottság és a kényelem, illetve a gyors állíthatóság itt nem szempont. Fontosabb, hogy a viselője teljesen pontosan, feszesen tudja beállítani, így kevesebb energiaveszteséggel tud a kötélen mozogni. És nagyon fontos szempont, hogy a szűk járatokban való kúszás-mászás közben ne akadályozza a továbbhaladást. A barlangi beülők bekötési pontja a súlypont alatt van, nem esés megtartására tervezték őket, ezért sziklamászásra nem használhatók. A jó barlangi beülőn kevés a kiálló, kemény rész, fém alkatrészei rozsdamentesek és a kopásnak kitett helyeken a hevederek megerősítettek.

Mellbekötők „Melles”

A mellkas köré rögzíthető, általában a háton X vagy Y alakban elhelyezkedő heveder. Optimalizálhatja a mászó testhelyzetét, segít megakadályozni, hogy viselője a kifordulás esetén ne zuhanjon ki a beülőből. A függőleges barlangoknál, melyeknél kötéltechnika szükséges kötelező eleme a felszerelésednek. Az univerzális mellbekötőt beülővel kombinálva használhatod, nélküle soha ne használd!

Teljes testhevederzet

Ezeket a hevedereket a 70-es évek elején, a beülők elterjedése előtt fejlesztették ki, hogy az ejtőernyős hevederekhez hasonlóan megosszák a testre ható terhelést. Teljes testhevedert ma már ritkán vásárolnak a hegymászók, mert a különálló beülő és mellbekötő kényelmesebb és jobban használható. Kivételt, szinte csak a kicsik számára készített, gyerek beülők képeznek.

A megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méretű beülő kiválasztása nagyon fontos. A túl szoros beülő akadályozza a mozgásod, a túl lazából viszont kicsúszhatsz. Egyes beülők bizonyos testalkatokra jobban illeszkednek, mint a többire. Például vannak olyan beülők, amelyek a női anatómia sajátosságának megfelelően vannak kialakítva.

Amikor a beülőt próbálod, lehetőleg olyan ruha legyen rajtad, amiben valószínűleg mászni fogsz. A derékheveder valamivel köldök magasság alatt húzódjon, pontosan, de kényelmesen illeszkedjen. Bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelően becsatolt derékheveder legalább 10 cm-rel túlnyúljon a csaton. A lábhevederek is pontosan, de ne szorosan simuljanak hozzád.

A beülőben a terhelés mintegy 70%-át a combheveder viseli, a maradék 30%-ot a derékheveder. A hevederek egymáshoz viszonyított távolságát a fenék részen lévő szabályzó hevederekkel lehet beállítani. A jól beállított hevederben szinte ülő pozícióban lóg a mászó. Ha a hevederek távolsága túl nagy, vagy a derékheveder túl laza, a terhelés feljebb éri a testet, emiatt kényelmetlen lesz, ha a távolság túl rövid, vagy a beülő kicsi, a felsőtest hátrabillenhet.

Becsatolás és bekötés

A beülők belsejébe varrott címkén, vagy a mellékelt nyomtatott tájékoztatón látható, hogy a derék- és combhevederek csatjait milyen módon kell befűznöd. Hasonló módon feltüntetik a hevederekbe való helyes kötélbekötés módját is. Soha ne térj el az ábrán bemutatott módszertől!  Ha a beülőhöz kapott gyártói utasítások elolvasása után kétséged merülne fel a használat módját illetően, jelentkezz a Mountex Adventure tanfolyamaira, (link) ahol szakképzett oktatók segítenek az alapok  elsajátításában.

A beülő élettartama

Óvd a beülőt a sugárzó hőtől az UV sugárzástól, és a vegyszerektől. Ha nagyon szükséges, hideg vagy langyos vízben kímélő szappannal tisztítsd. Mászás előtt mindig ellenőrizd, nincs-e rajta vágás, kopás, felfeslett varrás, vagy egyéb sérülés. Ellenőrizd a biztosító hurkot, ez a kopásnak leginkább kitett rész.
Ne feledd, a beülő nem tart örökké. A gyártási évtől számított 10 évig használhatod, DE ha hamarabb felfedezed rajta az elhasználódás vagy bármilyen sérülés jeleit, azonnal cseréld le!

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK