Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok beülő, bekötő választásához

A hegy- és sziklamászók, barlangászok különböző beülő- és bekötőhevederekből választhatnak, az univerzális bekötőktől a speciális beülőkig. Ezekből a hevederekből egy lesz igazán jó arra, amire használni szeretnénk.

Beülőhevederek

Sportmászó beülők
A legelterjedtebb beülőtípus. Könnyű, strapabíró anyagokból készítik. A kényelem érdekében - figyelembe véve az eltérő anatómiai tulajdonságokat - gyártanak női és férfi modelleket is. A legtöbb modellen a derékheveder és a combheveder mérete egyaránt csatokkal állítható. Sok sportmászó számára a széleskörű állíthatóság kevésbé lényeges szempont, mint a minimális súly, nekik készülnek a fix méretű combhevederrel ellátott beülők.

Alpesi mászó beülők
Sok kötélhosszas mászásra tervezett beülők. A derék- és combheveder  csatokkal méretre állítható, derékrésze minden esetben, a combrésze a legtöbbször alápárnázott. A legtöbb modell lecsatolható lábhevedere lehetővé teszik, hogy akkor se kösd le magad a kötélről, ha a szükség szólít. A mászás jellege miatt több felszereléstároló hurok található rajta, mint a sportmászó beülőkön.

Nagyfalas beülők
Ezek a beülők azoknak a mászóknak készültek, akik sok kötélhosszas, többnapos utak mászására készülnek, és a mászás során sokat lógnak a hevederekben. A derék- és lábhevederek vastagon párnázottak, hogy csökkentsék a standokban vagy a mesterséges mászás során a testre ható nyomást. A  felszereléstartók masszívak, és leveszik a felszereléstároló vállhevederről a súly egy részét. Gyártásához kopásálló, vastag anyagokat használnak, ezért nehezebbek, mint a többi típus.

Magashegyi és gleccserjáró beülők
Könnyű anyagokból készített, kis helyre csomagolható beülők. Széles mérettartományon belül állítható (a hevederek ráhagyása nagyobb, mint a többi modellnél), ezért nevükkel ellentétben inkább csoportos rendezvényeken, pl. nyílt falmászó napokon használják leginkább. Mivel a használat során nem szempont, ezért kényelmi kiegészítéseket, mint pl. párnázás, nem találunk ezeken a hevedereken.

Gyerek beülők
A gyerekek anatómiai sajátosságaik miatt csak külön a számukra tervezett beülőkben mászhatnak biztonságosan. Hat-nyolcéves kor alatt csak teljes testheveder használatát javasolják a gyártók.

Barlangász beülők
A barlangász beülők rendeltetése, hogy a kötéltechnikával leküzdhető barlangokban a kötélen való le- illetve felfelé haladást (ereszkedést és kötélen való mászást) segítsék, ezért a párnázottság illetve a gyors állíthatóság nem szempont. Fontosabb, hogy a viselője teljesen pontosan, feszesen tudja beállítani, így kevesebb energiaveszteséggel tudjon a kötélen mozogni. A barlangi beülők bekötési pontja a súlypont alatt van, nem esés megtartására tervezték őket, ezért sziklamászásra nem használhatók. A jó barlangi beülőn kevés a kiálló, kemény rész, fém alkatrészei rozsdamentesek és a kopásnak kitett helyeken megerősítéseket találunk.

Mellbekötő

Az univerzális mellbekötő beülőbvel kombinálva optimalizálják a mászó testhelyzetét. Beülő nélkül ne használd!

Teljes testhevederzet

Ezeket a beülőket a 70-es évek elején, a beülők elterjedése előtt fejlesztették ki, hogy az ejtőernyős hevederekhez hasonló módon megosszák a testre ható terhelést. Teljes testhevedert ma már ritkán használnak a hegymászók, mert a különálló beülők és mellbekötők kényelmesebbnek és jobban variálhatónak, kivételt szinte a kicsik számára készített gyerekbeülők képeznek.

A megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méretű beülő kiválasztása nagyon fontos. A túl szoros beülő akadályozza a mozgást, a túl lazából viszont kieshetsz. Egyes beülők bizonyos testalkatokra jobban illeszkednek, mint a többire. Bizonyosodj meg róla, hogy megtaláltad a számodra legmegfelelőbb hevedert.

Amikor a beülőt próbálod, lehetőleg olyan ruha legyen rajtad, amiben valószínűleg mászni fogsz. A derékheveder valamivel köldökmagasság alatt húzódjon, pontosan, de kényelmesen illeszkedjen.  Bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelően becsatolt és visszafűzött derékheveder legalább 10 cm-rel túlnyúlik a csaton akkor is, ha ha vastag ruha van rajtad. A lábhevederek is pontosan, de ne szorosan simuljanak hozzád.

A beülőben ülve a terhelés mintegy 70%-át a combheveder viseli, a maradék 30%-ot  a derékheveder. A hevederek egymáshoz viszonyított távolságát a fenékrészen lévő szabályzóhevederekkel lehet beállítani. A jól beállított hevederben kb. ülő pozícióban lóg a mászó. Ha a hevederek távolsága túl nagy, vagy a derékheveder túl laza, a terhelés az optimálistól feljebb éri a testet. Ha a távolság rövid, vagy a beülő kicsi, a felsőtest hátrabillen.

Becsatolás és bekötés

A beülők belsejébe varrott címkén, vagy a mellékelt nyomtatott tájékoztatón látható, hogy a derék- és combhevederek csatjait milyen módon kell befűznöd. Hasonló módon feltüntetik a hevederekbe való helyes kötélbekötés módját is. Soha ne térj el az ábrán bemutatott módszertől!  Ha a beülőhöz kapott gyártói utasítások elolvasása után kétséged merülne fel a használat módját illetően, jelentkezz a Mountex Adventure tanfolyamaira, (link) ahol szakképzett oktatók segítenek az alapok  elsajátításában.

A beülő élettartama

Óvd a beülőt a sugárzó hőtől és a vegyszerektől. Ha szükséges, hideg vízben, gyenge, kímélő szappannal tisztítsd. Mászás előtt mindig ellenőrizd, nincs-e rajta vágás, kopás, felfeslett varrás, vagy egyéb sérülés. Ellenőrizd a biztosító hurkot, ez a kopásnak leginkább kitett rész. Ne feledd, a beülő nem tart örökké. Ha minden hétvégén mászol, egy-két évig használható. Amint felfedezed rajta az elhasználódás vagy bármilyen sérülés jeleit, azonnal cseréld le!

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK