Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok biztosító eszköz választásához

Röviden vegyük át a biztosítás folyamatát. A hegymászó kötéllel összekötött parti egyik tagja – a biztosítóember kiköti magát, és biztosításba veszi társát, az előlmászót. Az előlmászó haladása közben biztosítópontokat helyez el, melyekbe a kötelét beakasztja. Esetleges zuhanását a kettejük közt húzódó kötél segítségével állítja meg a biztosító. A kötélhossz végére érve az előlmászó új álláshelyet épít, felbiztosítja társát, és annak esetleges esését szintén a kötéllel állítja meg. A biztosítóeszközök lényege, hogy a biztosítóember az eszközön átvezetett kötél súrlódásának növelésével ellen tudjon tartani a zuhanáskor fellépő erőnek, azaz biztosan a markában tudja tartani a kötelet.

A biztosítóeszközöknek alapvetően két csoportja létezik: az állandó kontrollt igénylő mechanikus biztosítóeszközök, és az önblokkoló mechanizmusú de felügyeletet igénylő, félaumata eszközök.

Mechanikus eszközök

Lapkák
A legtőbb biztosító eszköz egyszerű kialakítású – egy vaskos, ötvözött alumínium korong vagy üreges csonkakúp, a kötél bevezetésére szolgáló egy vagy két nyílással, és az eszköz rögzítésére szolgáló hurokkal. Kompaktak, könnyűek és nagyon könnyű a használatuk - ahogy az eszközön látható ábra mutatja, a tetején lévő nyílásba fűzd be a kötelet majd egy biztosítócsavaros karabinerrel rögzítsd a beülőhevederhez.

Sok kötélátmérőhöz illenek, szimpla vagy dupla kötélhez is alkalmazhatóak, ezért a mászás legtöbb területén ezek az eszközök a legelterjedtebbek. Nem csavarják vagy hurkolják a kötelet, és ereszkedéshez ugyanolyan jól használhatók, mint biztosításhoz. A mechanikus biztosító eszközök továbbfejlesztett változatai alkalmasak a hátulmászó esésének automatikus blokkolására is. Aszimmetrikus mechanikus eszközöknél lehetőséged van arra, hogy a fékező kötélszárat az alacsonyabb súrlódást biztosító oldalról tartsd, de így jóval kisebb azok fékereje.

A mechanikus biztosító eszközök mindegyike alkalmas ereszkedésre is. A standba duplán befűzött kötél mindkét szárát átvezeted az eszköz nyílásain és a biztosítókarabineren, és az alsó kötélszár csúsztatásával tudod szabályozni az ereszkedés sebességét. Az aszimmetrikus kialakítás előnye elsősorban ereszkedésnél mutatkozik meg, mert a terep dőlésszögének megfelelően jobban szabályozható az eszköz fékereje.

Ereszkedő nyolcasok

Mint a nevük is jelzi, ez egy, a 8-as számhoz hasonló alakú, egy nagyobb és egy kisebb lyukkal ellátott, alapvetően ereszkedésre tervezett eszközök. A nyolcasok szinte bármely kötélátmérőhöz, egész- fél és ikerkötelekhez is alkalmazhatók, fékerejük a lukak méretétől és a befőzött kötelek átmérőjétől függ. Biztosító eszközként történő használatuk nem ajánlott.

Félautomata eszközök

A félautomata biztosító eszközök működése leginkább az autó biztonsági övéhez hasonlítható - hirtelen fellépő erők hatására blokkolják a kötelet. A biztosítási folyamat megegyezik a mechanikus eszközöknél ismert módszerrel, a jelentős különbség az, hogy kötél megtartásához gyakorlatilag nem kell szorítóerőt kifejteni, ezért nagy testsúly-különbségű mászópartik esetén ideális biztosítóeszköz. A mászó leengedésére egy szabályzókar szolgál, amivel szabályozható az eresztés sebessége.

A félautomata eszközök csak 9.7 – 11 mm átmérőjű egészköteleken használhatóak, ez alapvetően meghatározza, hogy csak rövid sportmászásoknál és nagyfal-mászásnál alkalmazzák. Csak egy szálon történő ereszkedést tesz lehetővé, ezért a standon fixen rögzíteni kell a kötelet. A kötélvisszanyerés technikáját az eszközhöz adott kézikönyv alapján sajátíthatod el.

Fontos: A biztosító- és ereszkedő eszközök használatát alaposan be kell gyakorolni. Ha új, eddig még nem használt eszközt vásárolsz, tanulmányozd az eszközhöz járó tájékoztatót, és éles használat előtt biztonságos körülmények között próbáld ki, hogyan is működnek. A félautomata szerkezetek szakszerűtlen használat esetén nagyobb veszélyt jelentenek a mászóra, mert a rossz irányból befűzött vagy nem megfelelő átmérőjő kötél használata, esetleg a szabályzó kar túlhúzása esetén egyáltalán nem működik majd az eszköz mechanizmusa.

Ha kétséged merülne fel a használat módját illetően, jelentkezz olyan hegymászó tanfolyamra, ahol szakképzett oktatók segítenek az eszközhasználat elsajátításában.

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK