Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Tippek családi sátor kiválasztásához

A kempingezés sok család számára az egyik legérdekesebb nyári időtöltés, gyerekek számára pedig egyenesen egy roppant izgalmas kaland. Függetlenül attól, hogy maga a szabadban való táborozás a fő célod, vagy esetleg a sátrad csupán az "alaptáborod" a környékbeli aktivitásokhoz, az alábbi tippek segíteni fognak Neked a megfelelő sátor kiválasztásában.

Családi sátrak típusai

A  négy vagy annál több férőhelyes sátrakat a családi sátor kategóriába soroljuk. A kategóriába az alábbi három kialakítás tartozik:

 • Ház-sátrak: Kényelmes, magas belső terek, a majdnem függőleges falak miatt nagy hasznos alapterület jellemzi ezeket a sátrakat. Elég magasak, ezért a legkevesebb hajolgatással közlekedhetsz bennük. Ezek a modellek gyakran elválasztott kabinokkal, napellenzővel, szúnyoghálóval, ablakkal és más változatos kényelmi-kiegészítőkkel vannak kiszerelve. Masszív, erős rudazatuk miatt autóval érdemes szállítani és hosszabb időre felállítani.
 • Családi-kemping sátrak: A túrasátrak nagy testvérei, kialakításukat tekintve leginkább kupolás alakúak. Áramvonalasabb kialakításuknak köszönhetően kevésbé kap beléjük a szél. Erre szükség is van, mert rudazatuk általában kevésbé masszív a ház-sátrakénál. Magasak, de oldalfalaik kevésbé meredekek, ez csökkentheti hasznos alapterületüket. Csomagolási méretük, súlyuk kisebb, áruk általában alacsonyabb a ház-sátrakénál.
 • Árnyéksátrak, nyitott fedősátrak: Általában az étkezőasztal fölött állnak, vagy a naptól védik használójukat.

A túrasátrakkal szemben a családi sátrak kialakításánál a súly nem annyira kritikus szempont, mivel általában csak a kocsi és a táborhely között kell cipelni őket. A kabinos sátrak általában nehezebbek a dóm kialakítású sátraknál.

A választás fontos szempontjai

Magasság

Ha nem szeretsz hajolgatni mozgolódás, öltözködés közben, akkor érdemes magasabb sátrat keresni.

Előtér mérete

Mire szeretnénk használni az előteret? Hátizsákok tárolására, vagy esetleg egy négy fős társaság szeretne esténként kártyapartikat játszani benne? Ezek mérlegelése alapján dönts.

Bejáratok

Hány bejárata van egy sátornak? Milyen a bejárat formája, és hogy nyílik? Van-e esővédő fedél a bejárat fölött? Általában a ház-sátrak jeleskednek ezen a téren.

Felverhetőség

Általában a sátor geometriája határozza meg, hogy mennyire lesz könnyű vagy nehéz fölverni a sátrat. Sokat segíthet a felállításban a színkódolt rudazat. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan színű a rúd vége, mint a sátron található bújtató nyílás, így minden rudazatot mindig a megfelelő helyre fogsz betolni. Kevesebb rúd könnyebb és gyorsabb építhetőséget eredményez, több rúd kényelmesebb és nagyobb belső tereket ad. Sokat számít a gyártók által alkalmazott technológia is. A sátrak egy részénél, ha felállítod a külső ponyvát, akkor ezzel párhuzamosan felállítódik a belső hálófülke is. Vigyázzunk, hogy a felállítást könnyítő tulajdonságok ne menjenek a sátor stabilitásának rovására.

Vízállóság, szélállóság

A sátor vízállóságát a felhasznált anyagok adják. A minőségi gyártók nagyobb hangsúly fektetnek az anyagok vízállóságának tesztelésére, a varrások és illesztések impregnálására. Sok gyártó viharteszteknek vetik alá sátraikat. Vízállósági értékek magyarázata itt

Csomagolt méret

Kis autók, nagy családok, motoros túrázók számára lehet kritikus ez a paraméter. Amennyiben mégis kisebb csomagméretre lenne szükséged, úgy nézd meg a tippjeinket sátorválasztáshoz.

Szellőzés

A hálós panelek (ajtókon, ablakokon, sátor falon) szellősebbé, az átlátszó panelek világosabbá tehetik a sátrat. A jó szellőzés segíti az óhatatlanul lecsapódó harmat és nedvesség gyorsabb elpárolgását. A hálós panelek mellett szellőzőpanelek (kopoltyúk) segítik a légáramlást.

Hálófülkék

Egy vagy több fülkés verziót válassz? Kisgyermekek esetén célszerűbb egy nagyobb hálótér, így nem szeparálódik el egymástól a család, Viszont nagyobb gyermekek vagy baráti társaságoknál jobb döntés a különálló alvófülke. A fülke méretétől függ, hogy matracon vagy ágyon fekhetsz.

Zsebek, akasztók

A lámpás akasztó gyakran a sátor mennyezetének a középső részén található meg, és igen hasznos kellék. A sátor oldalán szintén találhatunk akasztókat, amire kiegészítőket függeszthetünk. Hasznosak lehetnek a sátorban elhelyezett kábelvezetők villanyáram használat esetén (családi kempingezésnél ez gyakori). A belső zsebekbe fejlámpáknak, kulcsoknak és egyéb fontos kellékeknek találhatunk állandó helyet.

Teljesen felfutó sátoralj

Könnyebb tisztán tartani a sátrat, az esővíz, sár nem tud befolyni és a bogarak sem masíroznak át a sátor előterében.

Fontos kiegészítők

Előtérszőnyeg

Az előtérszőnyeg növeli a sátor komfortszintjét, segíthet a belső terek tisztán tartásában.

Fluoreszkáló sátorfeszítő zsinór

Nagyon hasznos lehet, mert éjszakai bóklászások során nem esel el a sátorrögzítő zsinórban (és remélhetőleg szomszédaink sem).

Eszköztartó

Az eszköztartó hálók nagyon praktikus segítséget nyújtanak abban, hogy rendezetten tudd tartani holmijaidat.  Sea to Summit

További hasznos sátor kiegészítők

Külön gyerek hálófülke, előtér bővítő elemek, szőnyeg, színben és design-ban harmonizáló kempingbútorok. További hasznos kiegészítőket a tábori konyha, tábori higénia, tábori bútor és tábori világítás kategóriák alatt találhatsz. 

Összefoglaló

Miután meghatároztad, hogy mekkora sátorra van szükséged azt kell alaposan átgondolnod, hogy mire, milyen körülmények között, és milyen rendszerességgel fogod használni ideiglenes lakhelyed. Mivel Murphy törvényei ritkán tévednek, érdemes a lehető legrosszabb körülményekre felkészülnöd. Fontos szempont az is, hogy kik laknak majd a sátorban, mennyire fontos számukra a komolyabb minőség nyújtotta nagyobb megbízhatóság és kényelem.

Ne feledjük végül azt sem, hogy a kemping sátraknak nagy az alapterületük, viszonylag tágas helyre és vízszintes terepre van szükség a felállításukhoz!

Használat után mindig tiszta, száraz állapotban tedd el a sátrat és figyelj, hogy ne ugyanott hajtogasd, nehogy megtörjön az anyag!

Ajánlott családi sátrak

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK