Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Tippek családi sátor kiválasztásához

A kempingezés sok család számára az egyik legérdekesebb nyári időtöltés, gyerekek számára pedig egyenesen egy roppant izgalmas kaland. Függetlenül attól, hogy maga a szabadban való táborozás a fő célunk, vagy esetleg a sátrunk csupán az "alaptáborunk" a környékbeli aktivitásokhoz az alábbi tippek segíteni fognak a megfelelő sátor kiválasztásában.

Családi sátrak típusai

A 4 vagy annál több férőhelyes sátrakat a családi sátor kategóriába soroljuk. A kategóriába az alábbi három kialakítás tartozik:

 • Ház-sátrak: Kényelmes, magas belső terek, a majdnem függőleges falak miatt nagy hasznos alapterület jellemzi ezeket a sátrakat. Elég magasak, ezért a legkevesebb hajolgatással lehet közlekedni bennük. Ezek a modellek gyakran elválasztott kabinokkal, napellenzővel és más változatos kényelmi-kiegészítőkkel vannak kiszerelve.
 • Családi-kempingsátrak: A túrasátrak nagytestvére, kialakításukra nézve leginkább kupolás alakúak. Áramvonalasabb kialakításának köszönhetően kevésbé kap beléjük a szél, erre szükség is van, mert rudazatuk általában kevésbé masszív a ház-sátrakénál. Magasak, de oldalfalaik kevésbé meredekek, ez csökkentheti hasznos alapterületüket. Csomagolási méretük, súlyuk kisebb, áruk általában alacsonyabb a ház-sátrakénál.
 • Árnyéksátrak, nyitott fedősátrak: Általában az étkezőasztal fölött állnak, vagy a naptól védik használójukat.

A túrasátrakkal szemben a családi sátrak kialakításánál a súly nem annyira kritikus szempont, mivel általában csak a kocsi és a táborhely között kell cipelni őket. A kabinos sátrak általában nehezebbek a dóm kialakítású sátraknál.

Választás ár alapján

A különféle diszkontáruházakban helyenként megdöbbentően olcsón lehet hozzájutni a családi sátrakhoz. Mi a különbség egy outdoor üzletben vagy egy hipermaketben vásárolt sátor között?

Ahogy ez gyakran előfordul az outdoor termékeknél, amennyit fizetsz, annyit is kapsz. Nyugodt időben egy olcsó sátor is jól szolgálhat – egy ideig. Az alapvető különbség a kivitelezés igényességében és a használt anyagokban rejlik, ami egy esős éjszaka vagy több használat után fog megmutatkozni. Szempontok a minőség megítéléséhez:

 • Rudazat. A rudazatban használt anyagok meghatározóak a sátor stabilitása szempontjából. Jellemzően üvegszálas rudakat használnak a gyártók szükség esetén kiegészítő vasrudazattal.
 • Cipzárak. Az YKK cipzárak általában erősebbek és tartósabbak az átlagosnál.
 • Külső anyag. a sátor méretétől, igénybevételétől függően lehet vászon (erősebb) ill. poliészter (könnyebb).
 • Anyagminőség. Minél jobb minőségű az anyag, annál tartósabb lehet a sátor.
 • Esőhuzat. A teljesen fedett sátrak jobban ellenállnak a csapadéknak a részben fedettnél.
 • Különleges tulajdonságok. Több sátornál is lassan égő anyagot használnak a gyártók.
 • Kivitelezés. A varrások, hegesztések rossz minősége csapadékos időben megbosszulhatja magát.
 • Padló anyaga. Minél erősebb, jobban leszigetelt az aljzat, annál kisebb az esély a beázásra. Fontos szempont, hogy ha az előtérben van aljzat akkor kevésbé lesz kosz a sátorban.

Konklúzió: ha a kempingezés rendszeres elfoglaltság számodra, érdemes megfontolni egy minőségi sátor hosszú távú előnyeit. Ha a táborhelyeden csapadék, vagy viharos idő fenyeget, szintén érdemes a biztos megoldás mellett dönteni.

További tényezők

Magasság

Ha nem szeretsz hajolgatni mozgolódás, öltözködés közben, akkor érdemes magasabb sátrat keresni.

Előtér mérete

Mire szeretnénk használni az előteret? Hátizsákok tárolására, vagy esetleg egy négy fős társaság szeretne esténként kártyapartikat játszani benne?

Bejáratok

Hány bejárata van egy sátornak? Milyen a bejárat formája, és hogy nyílik? Van-e esővédő fedél a bejárat fölött? Általában a ház-sátrak jeleskednek ezen a téren.

Felverhetőség

Általában a sátor geometriája határozza meg, hogy mennyire lesz könnyű vagy nehéz fölverni. Sokat segíthet a felverésben a színkódolt rudazat. Kevesebb rúd könnyebb felverhetőséget, több rúd kényelmesebb belső tereket eredményezhet. Könnyebb csatokkal rögzíteni a rudakat, mint erre kialakított gallérokon átvezetni. Sokat számít a gyártó által alkalmazott technológia is, pl. bizonyos Outwell sátraknál, ha felállítjuk a külső ponyvát, akkor ezzel párhuzamosan felállítódik a belső hálófülke is. Vigyázzunk, hogy a felállítást könnyítő tulajdonságok ne menjenek a sátor stabilitásának rovására.

Vízállóság, szélállóság

A sátor vízállóságát a használt anyag adja. A minőségi gyártók nagyobb hangsúly fektetnek az anyagok vízállóságának tesztelésére, a varrások és illesztések impregnálására. A minőségi gyártók viharteszteknek vetik alá sátraikat. Vízállósági értékek magyarázata itt

Csomagolt méret

Kis autók, nagy családok, motoros túrázók számára lehet kritikus ez a paraméter.

Szellőzés

A hálós panelek (ajtókon, ablakokon, sátor falon) szellősebbé, az átlátszó panelek világosabbá tehetik a sátrat. A jó szellőzés segíti az óhatatlanul lecsapódó harmat és nedvesség gyorsabb elpárolgását. A hálós panelek mellett szellőzőpanelek (kopoltyúk) segítik a légáramlást.

Zsebek, akasztók

A lámpás akasztó gyakran a sátor mennyezetének a középső részén található meg, és igen hasznos kellék. A sátor oldalán szintén találhatunk akasztókat, amire kiegészítőket függeszthetünk. Hasznosak lehetnek a sátorban elhelyezett kábelvezetők villanyáram használat esetén (családi kempingezésnél ez gyakori). A belső zsebekbe fejlámpáknak, kulcsoknak és egyéb fontos kellékeknek találhatunk állandó helyet.

Teljesen felfutó sátoralj

Könnyebb tisztán tartani a sátrat, az esővíz, sár nem tud befolyni és a bogarak sem masíroznak át a sátor előterében.

Fontos kiegészítők

Előtérszőnyeg

Az előtérszőnyeg növeli a sátor komfortszintjét, segíthet a belső terek tisztán tartásában.

Fluoreszkáló sátorfeszítő zsinór

Nagyon hasznos lehet, mert éjszakai bóklászások során nem esünk el a sátorrögzítő zsinórban (és remélhetőleg szomszédaink sem).

Eszköztartó

Az eszköztartó hálók nagyon praktikus segítséget nyújtanak abban, hogy rendezetten tudjuk tartani holmiainkat.  Sea to Summit

További hasznos sátor kiegészítők

Külön gyerek hálófülke, előtér bővítő elemek, szőnyeg, színben, design-ban harmonizáló kempingbútorok. További hasznos kiegészítőket a tábori konyha, tábori higénia, tábori bútor és tábori világítás kategóriák alatt találhatsz. 

Összefoglaló

Miután meghatároztad, hogy mekkora sátorra van szükséged azt kell alaposan átgondolnod, hogy mire és milyen körülmények között, és milyen rendszerességgel fogod használni ideiglenes lakhelyed. Mivel Murphy törvényei ritkán tévednek, érdemes a lehető legrosszabb körülményekre készülni. Fontos szempont az is, hogy kik laknak majd a sátorban, mennyire fontos számukra a komolyabb minőség nyújtotta nagyobb megbízhatóság és kényelem.

Ne feledjük végül azt sem, hogy a kemping sátraknak nagy az alapterületük, viszonylag tágas helyre és vízszintes terepre van szükség a felállításukhoz!

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK