Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Hogyan válassz derékaljat

Frissítve: 2020. április 1.

A matracok hasonlóképpen működnek, mint a hálózsákok vagy a ruhák, a tested által felmelegített levegőt megtartva képeznek szigetelőréteget közted és a hideg talaj között.


Milyen matracra lesz szükséged?

Elsődlegesen az alábbiakat mérlegeld:

- hőszigetelés
- tartósság
- súly és terjedelem
- kényelem

 

Milyen matracra lesz szükséged?

Elsődlegesen az alábbiakat mérlegeld:

- hőszigetelés
- tartósság
- súly és terjedelem
- kényelem


Hőszigetelés - Ha általában jó időben táborozol, akkor a kényelem valószínűleg fontosabb szempont lesz számodra, mint a hőszigetelés. Ha ősszel vagy télen is szabadban alszol, akkor olyan matracot válassz, melynek legfontosabb tulajdonsága a  hideg elleni védelem.

Tartósság - a zártcellás habmatracok igénytelenek és sérülten is szigetelnek. Az önfelfúló matracok, minden kényelmük ellenére sajnos kilyukadhatnak, és ez az ultrakönnyű, vékony falú modelleknél fokozottan előfordul.
 
Súly és terjedelem - Ha teljes felszereléseddel a hátadon túrázol, egy könnyű, kicsire összecsomagolható matrac a legmegfelelőbb megoldás.  A vastag, kényelmes matracok nehezebbek, terjedelmesebbek, de ez sokkal kisebb probléma azoknál, akik csomagjukat autóban szállítják.

Kényelem - a strapabíró zártcellás matracok kevésbé kényelmesek mint az önfelfújós, de sérülékeny modellek. Az ellentmondást feloldandó, sok hátizsákos túrázó visz magával egy vékony, jó védelmi képessédű zártcellás hab derékaljat és egy középvastag önfelfújósat.


Egyszerű, nyitott cellás habmatrac - Apró, nyitott levegőcellákból felépülő, szivacsszerű matrac. Könnyű, igénytelen és olcsó, vízparti és középhegységi körülmények közt teljesen megfelelő. Nem túl tartós, vastagsága a használat során csökken.

Zártcellás matrac – A sűrűbb, tömörebb alapanyagba ágyazott apró, egymástól fügetlen légcellák, ezért sokkal jobban szigetelnek mint a nyitott cellás habok. Robusztus, vastagságát jól tartja és jól hőszigetel, nagyon kevés nedvességet vesz fel. Igénytelen körülmények közt, köves, durva talajon ideálisabb, mint az önfelfújódó matracok, mert sérülten, elszakadva is használható. Drágább, mint a nyitott cellás matrac.

Önfelfújódó matrac – A teljesen légzáró, szeleppel ellátott burkolatba rejtett, kamrás szivacstest kicsomagolás után kiterjed, és a szelepen át levegőt szív magába – innen kapta az önfelfújó elnevezést. A derékalj teljes felfújódásához általában tüdővel is rá kell segíteni, de ez korántsem olyan megerőltető, mint a strandmatracok esetében, sőt külön erre a célra gyártott, elemmel működő kis ventillátort is rendszeresíthetsz ilyen célra. Különösen komfortos fekvést biztosítanak a vastag, széles modellek, a vékonyabbak viszont igen kicsire összecsomagolhatók. Önfelfújó derékaljhoz igen hasznos kiegészítő a tábori körülmények közt is használható, ragasztót és foltanyagot tartalmazó  javítókészlet.

Felfújható matrac – Kényelmes fekvést biztosító, vastag derékaljak. Hosszú ideig tartó, vagy egy helyben való tartós táborozás esetén sokkal kényelmesebbek, mint a hátizsákos túrázók számára gyártott derékaljak. A kicsire csomagolható, ultravékony falú modellek sérülékenyek. Az alapmodellek szigetelőképessége elmarad az önfelfújódó túramatracokétól, a hibrid modelleknél azonban köztes szigetelőanyagot, pl. pelyhet alkalmaznak a kamrák kitöltésére, így növelve a komfortot. Vannak köztük meglepően kicsire csomagolható, bár meglehetősen sérülékeny modellek is.

Próbáld ki, mielőtt megveszed!

Próbálj ki több különböző modellt, mielőtt leteszed a garast valamelyik mellett. A döntésedben az alábbiak segíthetnek:

- Kényelmesnek érzed a kiválasztott derékaljat? Ha nem meggyőző, próbálj ki egy vastagabbat.
- A hátizsákos túrázók súly- és a helyigénye miatt sok modellt rövidre, keskenyre készítenek. Te is elférsz kényelmesen ezen a kisebb matracon?
- Mekkorára lehet összecsomagolni? Ha nem fér el a zsákodban, elegendő hosszúságúak a kiegészítő hevederek, hogy az oldalára fel tudd kötözni?

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK