Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Hogyan válassz edényt, kulacsot, termoszt

Frissítve: 2020. április 1.

Hogy milyen edényben szeretsz főzni, alapvetően ízlés dolga, pár szempontot azonban figyelmedbe ajánlunk, mert táborozás közben nem olyan körülmények közt készül majd az étel, mint azt otthon megszoktad. Ha a helyzet megkívánja, egyetlen főzőedény egyúttal tálalóedény és a tányér szerepét is betölti, a legtöbb túrázó páros azonban mégis az alábbi, alap edénykészletet viszi magával:

- 1 db vízforraló edény, amit másra nem használnak. Legtöbbször vékony falú, rozsdamentes acéledény.
- 1 db edény szaftos, zsíros ételeknek, tésztának vagy leveseknek. Általában teflon bélésű.
- 1 db serpenyő
- 2 kisebb és 2 nagyobb italos bögre, utóbbiak gyakran termosz falúak
- 2 műanyag vagy rozsdamentes acéltányér
- minimum 2 kanál, vagy háromfunkciós spork.

Az állandó helyszűkével küzdő hegymászók és hátizsákos turisták különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a főzők, edények, evőeszközök minél kevesebb helyet foglaljanak, sőt egymásba lehessen azokat illeszteni. Bátran próbálgasd a boltjainkban Te is, hogyan tudod ezeket kompakt csomaggá varázsolni!

Étkészletek

A turista edénykészleteket - amelyek általában lábasokból, serpenyőkből és fedőkből, edényfogóból és pohárból állnak - úgy tervezték, hogy pontosan egymásba illeszkedjenek, és ha nincs mindegyik darabra szükséged, nem kell az egész készletet magaddal vinni. Sok készletbe egy főző és egy gázpalack is éppen belefér, így az egész szett annyi helyet foglal, mint a legnagyobb edény.

Kulacsok, termoszok, bögrék

Kulacsok – alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy műanyagból készülnek, legtöbbször menetes kupakkal záródnak, méretük 0,6-1,5 l között van. Ennél nagyobb kulacsot a legtöbb túrázó nem szívesen visz magával, mert nehéz elpakolni. A hajlékony falú víztárolók sokkal jobbak, ha nagyobb mennyiségű vizet kell szállítani. A túrazsákok megfelelő rekeszébe akár 2-3 l tárolókapacítású folyadéktároló tartály is süllyeszthető, tartalmukhoz egy vastag, hajlékony szívócső segítségével lehet hozzáférni. Ezeknek a tartályoknak a legnagyobb előnye, hogy a folyadék fogyásával arányban csökken a térfogatuk, üresen nagyon kis helyet foglalnak és könnyűek. A kulacsok, víztartályok tisztántartása tábori körülmények közt nem mindig oldható meg, így a legjobb, ha az ivóvizes kulacsodba sosem töltesz más folyadékot, csak tiszta vizet.

Termoszok – Forró tea, kávé tárolására a dupla falú, törhetetlen acéltermoszok a legjobbak. Valamivel könnyebbek, de kevésbé jól szigetelnek és kisebb hasznos térfogatúak a műanyagtermoszok. Az ételhordó termoszt azok kedvelik, akik túra közben sem akarnak lemondani egy jó, meleg ebédről. Többféle méretben kapható, a széles szájon át könnyebben hozzáférhető a sűrűbb tartalmú étel is.

Poharak, bögrék – a sokféle méretben kapható, változatos alakú, egészen vékony falú rozsdamentes acélbögrékben az alapvető funkciója mellett vizet is forralhatsz. A fedővel ellátott, hőszigetelt bögrék sokáig tartják a hideg vagy meleg italok hőfokát. Léteznek továbbá speciális szilikon poharak is melyek rendkívül kis helyet foglalnak összenyomva és szuper könnyűek. Tölthetsz bele akár meleg teát, kávét viszont forralásra nem alkalmasak.

Vízszűrők

Ha kétségeid merülnek fel, hogy túra, táborozás közben rendelkezésre áll-e megfelelő minőségű ivóvízhez, fontold meg víztisztító vagy vízfertőtlenítő beszerzését. A Mountex kínálatában többféle mechanikai, kémiai és vegyes elven működő vízszűrő berendezés közül választhatsz.

Az edények alapanyaga

Alumínium – Könnyű és jó hővezető képességű edények, de könnyebben behorpadnak és jobban karcolódnak, mint a többi edény, és a beleégetett ételmaradékot nehéz eltávolítani.

Rozsdamentes acél – Az ilyen főzőedények, termoszok és bögrék igénytelenek, bírják a durva beavatkozást, akár homokkal is kisúrolhatod. A hővezető képessége azonban rosszabb az alumíniumnál.

Titán ötvözet – Nagyon könnyű és erős edények. Ha a súly minimalizálása az elsődleges szempont, ez a megfelelőbb, bár rossz hővezető.

Teflon vagy kerámia bevonat - Az ilyen edényekben kevésbé ég le az étel. Könnyű tisztítani, de tábori körülmények közt könnyen megsérülhet a hőálló bevonat.

Alu-szilikon - Ezek a termékek aluminium aljzattal és szilikon oldalfallal rendelkeznek így harmonikaszerűen összenyomhatóak és kis helyet foglalnak. Az aluminiumnak köszönhetően ráteheted a főződre, mert a különleges szilikon ellenáll a hőnek víz forralás, főzés során. Tűzbe nem tehető az oldalról érkező lángok károsítják a szilikont.

Egyéb konyhai eszközök

Evőeszközök – A házi étkészletek nehezek és pont hosszabbak annál, hogy normálisan el lehessen csomagolni túrázáshoz. Sokan szeretik a többrészes, örökéletű, de kissé nehéz rozsdamentes katonai étkészleteket, mások a könnyű műanyag eszközöket kedvelik. Minimalistáknak ajánlható az egyik végén kanállá, másik végén villává, élén késsé kiképzett három-az-egyben evőeszközök.
 

Ajánlott edények

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK