Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Hogyan válassz főzőt

Frissítve: 2020. április 1.

A megfelelő főző kiválasztásához három alapvető dolgot kell szem előtt tartanod: a túra alatt kb. mennyi időn át használjátok majd, milyen körülmények között, és a működtetéshez szükséges üzemanyag beszerezhető-e a túra helyszínén.

Sokféle főzőt gyártanak - a könnyű, zsebre vágható mikro-gázfőzőtől kezdve a dupla égőfejes tábori főzőig, amely éppen csak befér az autó csomagtartójába. Te milyet szeretnél vinni?

A gázfőzők kényelmesebbek és tisztábban üzemelnek, de a cserepalack beszerzése nem mindenhol biztosított, repülőn, hajón történő szállítását sok esetben tiltják. A benzinfőzőkhöz szinte bárhol, olcsón lehet szerezni üzemanyagot, de a üzemeltetése körülményesebb. Az alábbi leírással szeretnénk megkönnyíteni a választást.

A megfelelő főző kiválasztásához három alapvető dolgot kell szem előtt tartanod: a túra alatt kb. mennyi időn át használjátok majd, milyen körülmények között, és a működtetéshez szükséges üzemanyag beszerezhető-e a túra helyszínén.

Sokféle főzőt gyártanak - a könnyű, zsebre vágható mikro-gázfőzőtől kezdve a dupla égőfejes tábori főzőig, amely éppen csak befér az autó csomagtartójába. Te milyet szeretnél vinni? A gázfőzők kényelmesebbek és tisztábban üzemelnek, de a cserepalack beszerzése nem mindenhol biztosított, repülőn, hajón történő szállítását sok esetben tiltják. A benzinfőzőkhöz szinte bárhol, olcsón lehet szerezni üzemanyagot, de a üzemeltetése körülményesebb. Az alábbi leírással szeretnénk megkönnyíteni a választást.


Hogyan működnek a túrafőzők?

A túrafőzők, függetlenül attól, hogy gázzal vagy folyékony üzemanyaggal működnek, két fő részből állnak: üzemanyagtartályból és égőfejből. Ez a két rész egyszerűen összecsavarozható, egyes modelleken a tartályt cső köti össze az égőfejjel. A láng - a legegyszerűbb spirituszfőzők kivételével - minden esetben szabályozható. A gázfőzők palackjaiban lévő cseppfolyós gáz a szelep megnyitására rögtön megfelelő üzemi nyomással ég, a benzin- és kerozinfőzők esetében viszont a tartályon lévő pumpa segítségével először nyomást kell előállítani, hogy az égés kellő hatásfokú legyen.

Gázfőzők

Tiszták, egyszerű begyújtani és könnyebb kezelni, mint a benzin- vagy petróleumfőzőket. Begyújtásuk nem igényli az égőfej előmelegítést, és a láng üzem közbeni szabályozása is egyszerű. Egyenletesen égnek, használatuk igen biztonságos, nem szagosak és nem kormoznak. A cserepalackok beszerzése, vagy a vastag falú palackok utántöltése nem mindenhol megoldható, és mint említettük már, repülőgépen, hajón, buszon tilos a szállításuk. Azonos méretű üzemanyagtartállyal kevesebb ideig működik mint a benzin- vagy kerozinfőzők.

Benzin, spiritusz- és petróleumfőzők

Spiritusz- vagy alkoholos főzők - Roppant egyszerű kivitelű, nagyon egyszerűen használható és nagyon tiszta üzemű, tönkre tehetetlen túrafelszerelések. A hatékonyságuk ugyan nem túl nagy, de ha csak egy reggeli kávét akarsz összedobni vagy egy páncélost felmelegíteni, éppen megfelelő lesz.

Benzin, petróleum- és kerozinfőzők - Rögtön az elején - sátorban ne főzz ezekkel! Bár igen nagy hatékonyságú tábori főzők, de asztalon, és felügyelet mellett a helyük! Viszont roppant olcsón üzemeltethetők és hidegben is hatékonyan működnek. Üzemanyaguk lehet kifejezetten a turistafőzőkbe való finomított benzin, sebbenzin de sok készülék működik a járművekbe való közönséges hajtóanyaggal is. A benzinfőzők begyújtásához némi gyakorlásra van szükség. Az egyszerűbb főzőknél az üzemi nyomást a fej, vagy a tartály spiritusztablettás előmelegítésével lehet elérni. A pumpás készülékek begyújtása kicsit könnyebb, mert a pumpálás hatására a tartályban nyomás alakul ki, de a ezeknél a modelleknél is szükséges lehet a fej rövidebb ideig tartó előmelegítésére.

A legszuperebb benzinfőző működése sem olyan egyenletes, mint a gázfőzőké, ezért kerüld a zárt térben való működtetését. A főzést akkor kezdd meg, amikor már intenzíven, egyenletesen, kék lánggal ég, elkerülendő hogy az edényeid kormosak legyenek. A törődést akkor kezdi meghálálni amikor egyenletes és hangos berregéssel, az égőfejet felizzítva, folyamatosan okádja magából a meleget.

Többféle üzemanyaggal üzemelő (multifuel) főzők – A Mountex kínálatában több olyan főző is található, amelyik többfajta üzemanyaggal, a benzin mellett akár gázpalackkal is működik. Ezek ugyan drágábbak, mint a többi főző, de ha nem tudod előre biztosan, hogy milyen üzemanyaghoz férsz majd hozzá, a nagyobb rugalmasság megéri a többletkiadást.

Főzőrendszerek

Léteznek olyan különleges főzők is, amelyekben komplex egységet képez a hőcserélő bordázattal kiegészített, hőszigetelt edénykészlet, a szélvédett helyen üzemelő főzőfej és az egész rendszer akár felfüggeszthető, akár a sátor belső rudazatára is. Bár nem a legolcsóbbak, roppant gyorsan főznek, és ilyen készletek kompakt csomaggá varázsolhatók.

Főzés láng nélkül

Sőt szénmonoxid kibocsátás nélkül - ezek a főzők akkor hasznosak, ha ki sem lehet mozdulni a sátorból, de jól jönne valami meleg étel vagy ital. Dupla falú, lezárható fedelű edények, melyekben a két edény közt lévő víz és reagensanyag termelő tasak termel hőt.

A főzők mérete, teljesítménye

A főzők teljesítménye a tüzelőanyagon kívül nagymértékben függ az égőfej méretétől és kialakítástól. Ha naponta csak 1-2 alkalommal, 5-10 percen át főzöl saját magadra, akkor egy pici, könnyű, kisebb teljesítményű főző is megfelelő lesz számodra, a legkisebb üzemanyagpalackkal.

Átlagos túrázók a reggeli kávé és az általában két fogásos vacsora elkészítéséhez a közepes méretű, egyenletesebb és gyorsabb forralást biztosít égőfejeket részesítik előnyben, melyhez közepes gázpalackot választanak, mert a nagyobb palackon stabilabban áll a főzőre helyezett edény.

Ha több személyre kell rendszeresen főzni, vizet forralni, a kihajtható lábú vagy szélvédőjű, asztalra vagy földre helyezhető hagyományos kempingfőzők előnyösebbek, mert ezeken a nagy méretű edények is stabilabban állnak és a serpenyőben is elkészül a rántotta.

Végül, miután leszűkítetted a főzőválasztékot néhány, szóba jöhető modellre, tanulmányozd át a teljesítményüket is. A főzők használati leírásain erről az alábbi értékek tájékoztatnak:

- átlagos forralási idő: ennyi idő szükséges 1 liter víz felforralásához tengerszinten, 20 °C-on
- átlagos hatékonyság: 100 g üzemanyaggal ennyi vizet lehet felforralni
- égésidő: ennyi ideig működik a főző maximális lángon az adott üzemanyagmennyiséggel
- BTU/h: a fűtési teljesítmény értéke, az az energia, amely képes 0.45 kg víz hőmérsékletét 0.56  °C fokkal emelni. (1 BTU/h = 0.293W) . Minél magasabb ez az érték, annál forróbban ég a főző. Összehasonlításként a gyertya lángja kb. 100-300 BTU/h, egy szabadtéri grillsütő 25.000 BTU/h. A túrafőzők kb. 3000-10.000 BTU/h teljesítményűek.

Ezek az értékek a főzők maximális teljesítményét mutatják meg, optimális körülmények között. A szabadban azonban számos körülmény befolyásolhatja ezt a teljesítményt mint a hőmérséklet, a szél, az üzemanyag minősége, a tartály nyomása, vagy a főzőfej esetleges szennyezettsége.

A tüzelőanyag szállítása

A gázfőzőkhöz vékony falú ún. „eldobós” palackokat árusítunk. A benzinfőzőkhöz csak az arra rendszeresített üzemanyagpalackokat használd. A szabványos tartályok biztonságosan záródnak, menetük illeszkedik a főző szabványos üzemanyag csövéhez, tehát semmi sem indokolja hogy bármi mással kiváltsd. Ügyelj mind a töltött, mind az üres üzemanyagtartályok, gázpalackok szállítása közbeni alapvető biztonsági előírások betartására.

Mennyi üzemanyagra lesz szükségem?

Az utazás során szükséges üzemanyag megbecslése nem egyszerű, de általában elfogadható megközelítés, ha folyékony üzemanyaggal működő főzők esetében, normál időjárási körülményeket alapul véve, napi egy-egy meleg ital és egy gyorsan elkészíthető étel készítéséhez kb. 120 ml felhasználásával kell számolni. Ha az ivóvizet pl. hóolvasztással kell nyerned, nagyjából kétszer annyi benzint kell elhasználnod. Ha gázfőzőt használsz, a közepes méretű, 225-250 g töltősúlyú palack kb. 3 napi főzésre lesz elegendő két ember számára, nyári körülmények közt. A nagy tengerszint feletti magasságban, vagy a hidegben több üzemanyagra lesz szükséged.

Karbantartás

A gázfőzők komfortja hasonló leginkább az otthoni konyhai gázkészülékhez, csak be kell gyújtani és szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek.

A benzinfőzőkkel azonban többet kell foglalkozni. Ha nem az előírás szerinti tüzelőanyagot használod, a főző szelepei elkormozódnak, eldugulnak és tábori körülmények mellett nehézkes a szétszerelés, tisztítás. Ezért fontos, hogy az előmelegítést olyan anyaggal végezd, ami a legkevésbé kormol. Hasznos lehet, ha a főzés befejezése után pár másodpercig nagy nyomással még „kiégeted” az égőfejet. Ne felejtsd otthon a főzőhöz kapott tisztító- és javítókészletet, melyek számos igen hasznos dolgot tartalmaznak.
 

Ajánlott főzőink

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK