Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok hágóvas választásához

Ha terveid között szerepel a Grossglockner, a Mont Blanc, vagy valamelyik „négyezres” alpesi csúcs megmászása, vagy elhatároztad, hogy kipróbálod a jégmászást, szükséged lesz egy jó hágóvasra is. A hágóvas segítségével biztonságosan tudsz járni meredek hólejtőkön és lehetővé teszi a gleccser-leszakadásokon és a jégfalakon való mászást.

A hágóvas meg kell, hogy feleljen a terep állította követelményeknek és jól, pontosan kell illeszkednie a lábbelidre is. Mielőtt kiválasztasz egy hágóvasat, gondold végig az alábbiakat:

Milyen típusú mászásra fogod használni? Gleccsertúra, sítúra, jégmászás, vegyes alpesi mászás? Milyen bakancsra fogod felrakni? Túrabakancsra, hegymászó bakancsra vagy teljesen merev sítúra bakancsra?

Túrahágóvasak

A gleccserekre és havas hegyoldalak mászására, közepes nehézségű terepre a csuklós szerkezetű, 10-12 fogú, könnyű vasak a legalkalmasabbak. A flexibilis talpszerkezet révén a túrahágóvasban kényelmes a gleccserjárás, de kellően merev talpú bakanccsal még könnyebb jégmászásra is használható. Általában hevederkötéssel felszereltek, ezért egy masszív felépítésű túrabakancsra ugyanúgy felköthetők, mint a hegymászó bakancsokra.

Alpesi- vagy mix terepre való hágóvasak

Sokoldalúan használható, 12-14 fogú hágóvasak, a járótereptől a meredek kuloárokon át a jég- és mix mászásig. Felépítése a túra hágóvasakéra emlékeztet, de a sokkal változatosabb fogkiképzéssel és kötésszerkezettel gyártják. A robusztusabb modelleken agresszív orrkörmök és kiegészítő fogak vannak. Egyes típusok moduláris szerkezetűek, amelyeknél a megváltozott terepviszonyoknak megfelelő orrkörmöt szerelhetsz a keretre.

Jégmászó hágóvasak

Legtöbbször gyorskötéses, 12 vagy több jellemzően hosszú foggal ellátott hágóvasak, modul-rendszerűen cserélhető, szimpla vagy dupla orrkörömmel, melyeket a megfagyott vízesések megmászásához terveztek. Az orrkörmök függőlegesen állnak, a második sor fogait gyakran kiegészítik stabilizáló fogakkal, a 3. sor fogazat meredek szögben hátrafelé mutat. Használatuk teljesen merev talpú bőrbakancson ajánlott. Flexibilis bakancshoz nem optimális, mert a rögzítés kioldhat, vagy eltörhet a hágóvas.

Sítúra hágóvasak

A sítúrázók számára általában elegendő a léc kantnijának, vagy a kötés alá szerelhető firnvasnak a kapaszkodóképessége, a terep azonban időnként megkövetelheti a léc lecsatolását és hágóvas viselését. A sítúrázók ilyenkor előszeretettel használják ezeket a rendkívül könnyű, ötvözött alumínium hágóvasakat, melyek azonban nem alkalmasak durva, köves-jeges terepen való huzamosabb használatra.

Kötések

A kiválasztott kötés lehetővé kell, hogy tegye a hágóvas bakancshoz illesztését. Hágóvas vásárlásához ezért vidd el a boltba a bakancsodat is.

Hevederkötés – minden bakancstípuson használható, egyszerű, olcsó, minden bakancstípuson használható. A hágóvas megbízható rögzítéséhez kicsit több idő kell, mint a merev és hibridkötéseknél, továbbá időről-időre ellenőrizni kell a hevederek megfelelő feszességét. Ügyelni kell, hogy hogy ne húzd túl szorosra, mert még merev bakancsokban is elszorítja a lábak vérkeringését.

Gyorskötés – A bakancs orrán erre a célra kialakított horonyba egy sodrony- vagy dróthurok illeszkedik, a sarokrésznél pedig egy állítható, síkötésre emlékeztető zárószerkezet. Általában gyorsan fel- és lecsatolható, de csak olyan bakancson ül jól, amelyen ki vannak alakítva az illesztési helyek.

Hibrid kötés – A bakancs orrára egy flexibilis műanyag kosár illeszkedik, a sarokrész a pedig merev kötésrendszerű hágóvasakéhoz hasonló, „pattintós” kialakítású. Eljegesedett bakancsra is könnyen felvehető, kisebb az esélye a hibás rögzítésnek.

A hágóvasak karbantartása, kiegészítők

A hágóvasakat durva terepen történő mászásra, havas-jeges-sziklás terepre tervezték és rendkívül strapabíró ötvözetekből készítik, hogy az intenzív használat se károsítsa. Ennek ellenére érdemes minden használat előtt átvizsgálni Ellenőrizd a rögzítést, a csavarokat, a fogakat mert terepen problémás lesz a javítása!

Legyenek a fogak hegyesek! – A fogak élezéséhez, hegyezéséhez a kézi reszelő a legalkalmasabb eszköz. Ne használj köszörűt vagy flexet, mert felforrósodhat a fém és ezzel károsíthatod a fogak a hőkezelését. Reszeld a fogak élét és csúcsát olyan élesre, amilyenre csak tudod. Körültekintően tartsd az egyenes vonalú, egyenletes élkiképzést. Ha gyorskötéses hágóvasad van, időnként vess egy pillantást bakancsod orrán és sarkán lévő hornyokra is, nem koptak-e túlságosan el. A hevederes rögzítésnél vizsgáld meg, hogy a csatok még mindig megbízhatóan tartanak, és hogy a hevederek nincsenek kirojtosodva vagy elnyíródva.

Tapadásgátló lemez – ezek gátolják a hágóvas fogai közt kialakuló hólabda kialakulását. Általában gumiból készül, és a hágóvasra alulról kell csatolni, vagy fix tartozék.

Legyen nálad tartalék alkatrész! – A csavarok és szegecsek kilazulhatnak, vagy cserére szorulnak. Legyen nálad néhány drótfül, villáskulcs és imbuszkulcs – valamint a többi tartalék alkatrész, mint hevederek, csavarok és tartalék orr-fogak, melyek meghibásodhatnak vagy elveszhetnek.

Hágóvasaidat tokban szállítsd, vagy tedd fel rájuk a fogvédőket - így megvéded hátizsákodat és tartalmát azoktól a bizonyos frissen élezett fogaktól!

 

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK