Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok hágóvas választásához

Terveid között szerepel a Grossglockner, a Mont Blanc, vagy valamelyik "négyezres" alpesi csúcs. Esetleg elhatároztad, hogy kipróbálod a jégmászást? Mindenekelőtt szükséged lesz egy jó hágóvasra. A hágóvas segítségével biztonságosan tudsz járni meredek hólejtőkön, lehetővé teszi a gleccser-leszakadásokon és a jégfalakon való mászást.

A hágóvas meg kell, hogy feleljen a terep állította követelményeknek és jól, pontosan kell illeszkednie a lábbelinkre is. Mielőtt kiválasztasz egy hágóvasat, gondold végig az alábbiakat:

Milyen típusú mászásra fogod használni? Gleccsertúra, sítúra, jégmászás, vegyes alpesi mászás, vagy mindenből egy kicsi?
Milyen bakancsra fogod felrakni? Teljesen merev műanyag bakancsra, hegymászóbakancsra vagy túrahágóvas viselésére is alkalmas bőrbakancsra? A hágóvasak meghatározott típusú bakancsokra illenek, a különböző modellek pedig adott típusú mászásokra a legmegfelelőbbek. A Mountex a hágóvasak széles választékát kínálja. Az alábbi iránymutatás a számodra legmegfelelőbb pár kiválasztásához kíván segítséget nyújtani.

Túrahágóvasak

A gleccserekre és havas hegyoldalak mászására, közepes nehézségű terepre a csuklós szerkezetű, 8-12 fogú, könnyű vasak a legalkalmasabbak. A flexibilis talpszerkezet révén a túra hágóvassal kényelmesebb a gleccservándorlás, de kellően merev talpú bakanccsal még könnyebb jégmászásra is használható. A túrahágóvasak általában hevederkötéssel felszereltek, ezért egy masszív felépítésű túrabakancsokra ugyanúgy felköthetők, mint a hegymászó bakancsokra.

Alpesi- vagy mix terepre való hágóvasak

Sokoldalúan használható, 12-14 fogú hágóvasak, a járótereptől a meredek kuloárokon át a jég- és mix mászásig. Felépítése a túra hágóvasakéra emlékeztet, de a sokkal változatosabb fogkiképzéssel és kötésszerkezettel gyártják. A robusztusabb modelleken agresszív orrkörmök és kiegészítő fogak vannak. Egyes típusok moduláris szerkezetűek, amelyeknél a megváltozott terepviszonyoknak megfelelő orrkörmöt szerelhetünk a keretre.

Jégmászó hágóvasak

Merev szerkezetű, legtöbbször gyorskötéses, 12 vagy több foggal ellátott hágóvasak, modulrendszerűen cserélhető, szimpla vagy dupla orrkörömmel, melyeket a megfagyott vízesések megmászásoz terveztek. Az orrkörmök függőlegesen állnak, a második sor fogait gyakran kiegészítik stabilizáló fogakkal, a 3. sor fogazat meredek szögben hátrafelé mutat, a fogak jellemzően hosszúak. Sok modellen találunk sarokakasztást elősegítő sarkantyút.  Használatuk teljesen merev talpú bőrbakancson vagy műanyagbakancson ajánlott. A merev hágóvasakkal fárasztó a gleccservándorlás, mert az eszköz lépés közben nem hajlik. Használatuk nem javasolt hajlékony bakancsokon sem, mert a rögzítés kioldhat vagy eltörhet a hágóvas.

Sítúra hágóvasak

A sítúrázók számára általában elegendő a léc kantnijának, vagy a kötés alá szerelhető firnvasnak a kapaszkodóképessége, a terep azonban időnként megkövetelheti a léc lecsatolását és hágóvas viselését. A plusz teher szállításától irtózó sítúrázók ilyenkor előszeretettel használják ezeket a rendkívül könnyű, ötvözött alumínium hágóvasakat, melyek azonban nem alkalmasak durva, köves-jeges terepen való huzamosabb használatra.

Speciális, verseny- vagy extrém mixmászó hágóvasak

Elnevezésüknek megfelelően az átlagos használattól erősen eltérő körülményekre tervezett, különleges hágóvasak, melyeket sok esetben fixen egybeépítenek egy könnyű, korcsolyacipőre emlékeztető lábbelivel.

Kötések

A kiválasztott kötés lehetővé kell, hogy tegye a hágóvas bakancshoz illesztését. Hágóvas vásárlásához ezért vidd el a boltba a bakancsodat is.

Hevederkötés – Egyszerű, olcsó, minden bakancstípuson használható. A hágóvas megbízható felkötéshez azonban jóval több idő kell, mint a merev és hibridkötésű modelleknél, továbbá időről-időre ellenőrizni kell a hevederek megfelelő feszességét is. Problémát okozhat, hogy a szorosra húzott heveder még merev bakancsokban is elszorítja a lábak vérkeringését.

Gyorskötés – A bakancs orrán erre a célra kialakított horonyba egy sodrony- vagy dróthurok illeszkedik, a sarokrésznél pedig egy állítható, síkötésre emlékeztető zárószerkezet. Általában gyorsan fel- és lecsatolható, de csak olyan bakancson ül jól, amelyen ki vannak alakítva az illesztési helyek.

Hibrid kötés – A bakancs orrára egy flexibilis műanyag kosár, vagy két ponton rögzített heveder illeszkedik, a sarokrész a pedig merev kötésrendszerű hágóvasakéhoz hasonló, „pattintós” kialakítású. Eljegesedett bakancsra is könnyen ráilleszthető, kisebb az esélye a hibás rögzítésnek.

A hágóvasak karbantartása, kiegészítők

A hágóvasakat durva terepen történő mászásra, havas-jeges-sziklás terepre tervezték és rendkívül strapabíró ötvözetekből készítik, hogy az intenzív használat se károsítsa, ennek ellenére érdemes minden használat előtt átvizsgálni a hágóvasaidat. Ellenőrizd a rögzítést, a csavarokat, a fogakat! Nem a jeges meredély a legalkalmasabb hely, hogy észrevedd, ha javításra szorulnak!

Legyenek a fogak hegyesek! – A fogak élezéséhez, hegyezéséhez a kézi reszelő a legalkalmasabb eszköz. Ne használj köszörűt vagy flexet, mert felforrósodhat a fém és ezzel károsíthatod a fogak a hőkezelését. Reszeld a fogak élét és csúcsát olyan élesre, amilyenre csak tudod. Körültekintően tartsd az egyenes vonalú, egyenletes élt a kerettől a csúcs felé. Ellenőrizz minden csorbulást vagy kopást, mely befolyásolhatja a hágóvas teljesítményét - ha lehetséges, mindet élezd újra.

Vizsgáld meg a rögzítést! – Ha gyorscsatos hágóvasad van, időnként vess egy pillantást bakancsod orrán és sarkán lévő hornyokra is, nem koptak-e túlságosan el. A hevederes rögzítésnél vizsgáld meg, hogy a csatok még mindig megbízhatóan tartanak, és hogy a hevederek nincsenek kirojtosodva vagy elnyíródva.

Tapadásgátló lemez – Ezek a lemezek gátolják a hágóvas fogai közt kialakuló hólabda kialakulását. Általában gumiból készül, és a hágóvasra alulról kell csatolni.

Legyen nálad tartalék alkatrész! – Végül vess egy pillantást a csavarokra és a szegecsekre, melyek kilazulhattak, vagy cserére szorulnak. Legyen nálad néhány drótfül, villáskulcs és imbuszkulcs – valamint a többi tartalék alkatrész, mint hevederek, csavarok és tartalék orr-fogak, melyek meghibásodhatnak vagy elveszhetnek.

A hágóvasat hordd tokban! –
Hágóvasaidat tokban szállítsd, vagy tedd fel rájuk a fogvédőket - így megvéded hátizsákodat és tartalmát azoktól a bizonyos frissen élezett fogaktól!
 

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK