Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Hogyan válassz hálózsákot

Frissítve: 2020. április 1.

A jó hálózsák megtartja a test melegét, kényelmes, nem túl nehéz és kiterített méretéhez képest viszonylag kicsire csomagolható.

A hálózsák szigetelőképességét a töltőanyag, ill. az abban lévő szigetelő levegőréteg biztosítja, amely elválasztja túrázót a hálózsákon kívüli hidegebb világtól. Hogy egy hálózsák mennyire hatékonyan tartja a meleget, az a töltőanyag típusától, mennyiségétől, térfogatától, valamint a hálózsák szabásától is függ.

 

Még a kis hálózsákok is a nagyobb helyigényű felszerelési tárgyak közé tartoznak, ezért a tervezett időjárási viszonyoknak leginkább megfelelő hálózsákok közül a legkönnyebbet és legkisebbre összecsomagolhatót szokták választani a hátizsákos turisták.

A jó hálózsák megtartja a test melegét, kényelmes, nem túl nehéz és kiterített méretéhez képest viszonylag kicsire csomagolható.
A hálózsák szigetelőképességét a töltőanyag, ill. az abban lévő szigetelő levegőréteg biztosítja, amely elválasztja túrázót a hálózsákon kívüli hidegebb világtól. Hogy egy hálózsák mennyire hatékonyan tartja a meleget, az a töltőanyag típusától, mennyiségétől, térfogatától, valamint a hálózsák szabásától is függ.

Még a kis hálózsákok is a nagyobb helyigényű felszerelési tárgyak közé tartoznak, ezért a tervezett időjárási viszonyoknak leginkább megfelelő hálózsákok közül a legkönnyebbet és legkisebbre összecsomagolhatót szokták választani a hátizsákos turisták.


Ajánlott hőmérséklet tartomány

Az EN 23537 standard szerinti komfort tartományok:

 • Felső limit: a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi komoly megizzadás nélkül végig tud aludni egy éjszakát. A hálózsák cipzárja és csuklyája nyitott, a karok kívül vannak.
 • Komfort: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt nő végig tud aludni egy éjszakát.
 • Komfort limit: a legalacsonyabb hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi még végig tud aludni egy éjszakát.
 • Extrém: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos férfi még képes túlélni egy éjszakát. Hat óra kényelmetlen alvást tesz lehetővé úgy, hogy a testhőmérséklet a veszélyes szintre csökkenne.


A szabvány a sport- és szabadidős tevékenységekhez használt, felnőtt méretű hálózsákok címkézésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Az ISO 23537 ezen része nem vonatkozik a különleges célokra szánt hálózsákokra, például katonai felhasználásra és szélsőséges éghajlati zónákban történő expedíciókra. Nem vonatkozik a gyermek- vagy csecsemőzsákokra.

1. megjegyzés: Nem vonatkozik a szabvány a gyermekek és a csecsemők hálózsákjának hőtartományára. A tesztelés ilyen irányú fejlesztése nem várható, mert a klímakamrákban a gyermekekkel vagy csecsemőkkel végzett, szükséges ellenőrzött alvási kísérletek etikai okokból nem megengedettek.

2. megjegyzés: A komfort limit érték szélsőséges viszonyok mellett, -20 °C lehet. Az ISO 23537 ezen része előírja, hogy a hálózsák egyenletes teljesítményt nyújtson a hideg elleni védelem tekintetében.

3. megjegyzés: A nem homogén töltésű hálózsákok, amelyek bizonyos zónákon extra szigetelést biztosítanak, problémát okoznak a kalibrálás és / vagy a vizsgálati eljárás során.

Tipp: Az éjszakai hidegérzet nagymértékben függhet a fizikai állapottól, a táplálkozástól, emellett a használatból eredő kopás is rontja a zsák szigetelő képességét. Egy könnyű hálózsákbélés sokat javít a zsák komfortfokozatán, és a várható időjárási viszonyoknak megfelelően eldöntheted, hogy magaddal viszed-e a túrára.

Töltőanyagok, alapanyagok

A töltőanyag fajtája, minősége nagy mértékben befolyásolja, milyen nehéz a zsák és mekkora helyet foglal a hátizsákodban. A hálózsák élettartama ugyancsak ezen múlik. A sokféle töltet két fő csoportra osztható:

Természetes töltet (liba- vagy kacsapehely) - Előnye: könnyű, kicsi, meleg és hosszú élettartamú. Hátránya: Nedvesen nem szigetel és ha teljesen elázik, hegyi körülmények között szinte lehetetlen kiszárítani. Nedves klímára, vagy nedves évszakban nem a legszerencsésebb választás. A pehely általában drágább, mint a szintetikus töltetek. A pehelytölteteket finomságuk, és ezzel szorosan összefüggő hőszigetelő képességük alapján különböztetjük meg (pl. 650-es vagy 750-es pehely). A pehely töltetekről bővebben itt olvashatsz. 
 
Szintetikus töltet (hollofil, quadrofill, polarguard, thinsulate) - Előnye: Nedvesen jobban szigetel, mint a pehely (bár jóval csekélyebb eredménnyel, mint szárazon). Gyorsabban szárad, mint a pehely és általában olcsóbb. Hátránya: Hideg, száraz körülmények között az alsó kategóriás szintetikus töltetet össze sem lehet hasonlítani a pehellyel. Az átlagosan jó műszál-töltetek szigetelőképessége megfelelő, de a zsákok összenyomva nagyobb helyet foglalnak, mint egy azonos kategóriájú pehelyhálózsák. A prémium-kategóriás, ultrakönnyű, szintetikus töltetű zsákok szigetelőképessége –és ára- közelíti az azonos hőmérsékleti tartományú a pehely zsákokét.

A töltőanyag tömege - Egy hálózsák összsúlya messze nem ad teljes információt arról, hogy valójában milyen is a szigetelőképessége. Egy 1 kg-os „nyári zsák” jó esetben 30 dkg töltőanyagot tartalmaz, míg egy ultrakönnyű pehelyzsák alapanyag/töltőanyag aránya sokkal kedvezőbb.

A hálózsákok külső és belső anyaga - Egy átlagos hálózsák külső burkolata és belső anyaga, a különböző kiegészítők alapanyaga, a szigetelőanyagot tároló belső kamrák mintegy 8-10 m2 alapanyagot emésztenek fel. Ez a jelentős mennyiségű szövet meghatározza a hálózsák össztömegét és térfogatát is. A vékonyabb anyagokból varrt hálózsák össztömeg / töltőtömeg aránya ezért sokkal jobb, mint a robusztus orkánokból készített zsákoké. A mai hálózsákok többnyire kívül-belül műszálas alapanyagokból készülnek. A felhasználás céljától függően a külső anyag legtöbbször vízpergető, esetleg extrém körülményekre készített lélegző-vízálló szövetből készül. A zsák belseje, mely otthont ad nekünk, többnyire jól szellőző, testbarát műszálas anyagokból, vagy kevert pamut-műszál textíliából készül. Meleg, vízparti táborozásokhoz azonban sokan a természetes alapanyagból készült bélésű zsákokat kedvelik.

A hálózsák alakja, kialakítás

A zsák alakja határozza meg, mennyire lesz kényelmes az éjszakánk, azonban a kényelmi szempontok mellett érdemes pár dolgot figyelembe venni.

Múmia-szabás - Külalakjukról elnevezett, a test formáját az egyiptomi szarkofágokhoz hasonlóan követő zsákok. A lábnál keskenyen kezdődnek, a vállig lassan kiszélesednek és a fejet, esetleg az arcot is befedő kapucniban végződnek.
Előnyök: A karcsú szabás növeli a szigetelés hatékonyságát (a test és a zsák fala közti levegőmennyiség optimális), kevesebb alapanyagból készül, ezért kisebb a térfogata és könnyebb, mint egy terjedelmes hálózsák. A kapucni sok meleget megőriz. Hátrányok: Néhány ember kényelmetlennek, szorosnak érzi a szűk szabást.

Négyszögletes forma - Meleg időre, vagy kempingezéshez ajánlott hálózsákok. Tágasak, emiatt sok testmeleget kiengednek, általában nincs kapucnijuk. Sok négyszögletes zsákot teljesen szétnyithatsz, és takaróként is használhatsz.
Előnyök: Sokoldalúan használhatók. Tágas tere sok mozgást tesz lehetővé. Hátrányok: Nem szigetelnek túl hatékonyan, a legtöbb súly- és helyfüggő hátizsákos túrázónak túl nehezek és nagy térfogatúak.

Kialakítás - A 3 vagy 4 évszakos hálózsákok úgynevezett melegvarrással készülnek. Ennek lényege, hogy a külső és belső huzat anyaga nem közvetlenül van összevarrva, hanem egy 5-10 centiméter széles "fal" tartja őket egymástól távol. Ezek a falak rekeszekre osztják a zsák belsejét, többek közt ez biztosítja, hogy a töltőanyag egyenletesen oszlik el a hálózsák belsejében.

Hasznos kiegészítők

A modern hálózsákokban a kiegészítők legtöbbje megtalálható, melyek mind arra szolgálnak, hogy bennmaradjon a zsákban a nehezen előállított testmeleg vagy hogy egyszerűen csak kényelmesebben töltsd az éjszakát.

Cipzár - A hálózsákok cipzárjai általában alulról is nyithatók, így egy könnyű szellőztetés a kényes derékrész kitakarása nélkül is megoldható. Léteznek párban gyártott hálózsákok, melyek egyikén a cipzár a jobb oldalon, a másikon a bal oldalon található, és a kettő összecipzározható. Az így kínált számos lehetőség mellett ez az egyik legmelegebb megoldás, de ilyenkor a gallér és a kapucni már nem működik tökéletesen. Az alvó test leghidegebb része a lábfej. Éppen ezért egyes, extrém hidegre tervezett zsákokon vagy egyáltalán nincs cipzár, vagy az csak a test felső kétharmadán található.

Kapucni - A testmeleg 30-50%-át részét is elveszítheted a fejeden és nyakadon keresztül. A kapucni ezt a meleget fogja fel és tartja bent - minden őszi és téli zsáknál nélkülözhetetlen. Vizsgáld meg, hogy a választott zsák kapucnija kényelmes, megfelelő méretű és könnyű beállítani.

Hőgallér - Ez egy nagy, a hálózsák belsejében, vállmagasságban elhelyezett, összehúzható, vastagon töltött hurka, mely megakadályozza a meleg kiszivárgását. Nagy hidegre tervezett kint alvásokhoz való zsákokban mindig megtalálható, de ma már egyre több zsák tartozéka.

Cipzártakaró - Ez a szigetelőanyaggal megtöltött hurka végigfut a cipzár mentén, és ott véd a meleg kiszivárgása ellen. Általában a 3 és 4 évszakos zsákokon található.

Lábmelegítő - A hálózsák alján, az alsó 2 kamra környékén található kiegészítő elem. Használatával – és a cipzárkocsik nyitásával-zárásával – komfortosabbá tehetjük a hálózsákot. Jellemzően a prémium kategóriás expedíciós zsákok tartozéka.

Kulcstartó, értéktartó rekesz -  Apró, de hasznos kényelmi szolgáltatások. A hálózsák belsejében keressük ezeket. Ha találunk ilyet, a tervezője aludt már hálózsákban.

Hálózsákbélés -  A hálózsák belsejébe illeszkedő, vékony, könnyű textilbetét. Vízpergető belsejű expedíciós zsákok komfortosítására, vagy kincstári hálózsákok higiénikusan tartására használják, mivel jóval könnyebben mosható, mint a hálózsák.

STS Reactor hálózsákbélés - jelentősen megnöveli hálózsákod komfortfokozatát és belső anyagát megvédve növeli annak élettartamát is. Thermolite alapanyaga egy üreges szálszerkezetű szigetelőanyag, amely tömegéhez képest rendkívüli meleget ad és mindemellett kellően légáteresztő is. Így egy nagyon komfortos, a polár hálózsákbéléseknél sokkal kisebb és melegebb komfortnövelő betéttel láthatod el megszokott hálózsákodat. Melegebb helyeken akár önmagában is használható, mert felveszi a versenyt egy ultrakönnyű nyári hálózsákkal.

Próbáld ki a zsákot!

Ha kiválasztottál egy modellt, bújj bele és próbáld ki, hogy a mérete megfelel-e. Legyen benne annyi hely, hogy kényelmesen mozoghass benne, ugyanakkor annyira testhezálló, hogy ne kelljen túl sok felesleges teret felmelegítened. Ellenőrizd a hosszát is! A legtöbb hálózsák általában két méretben készül: van "általános", kb. 180 cm magas felnőttnek és kapható "hosszú", kb. 200 cm-es magasságig. Léteznek azonban "extra hosszú", valamint alacsony felnőttek vagy gyerekek méreteihez igazított hálózsákok is.

Ajánlott hálózsákok

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK