Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Ingyenes kiszállítás, 60 nap csere, elállás. Kuponhoz klikkelj ide!


Hogyan válassz hálózsákot

A jó hálózsák megtartja a test melegét, kényelmes, nem túl nehéz és kiterített méretéhez képest viszonylag kicsire csomagolható. A hálózsák szigetelőképességét a töltőanyag, ill. az abban lévő szigetelő levegőréteg biztosítja, amely elválasztja túrázót a hálózsákon kívüli hidegebb világtól. Hogy egy hálózsák mennyire hatékonyan tartja a meleget, az a töltőanyag típusától, mennyiségétől, térfogatától, valamint a hálózsák szabásától is függ.

Még a kis hálózsákok is a nagyobb helyigényű felszerelési tárgyak közé tartoznak, ezért a tervezett időjárási viszonyoknak leginkább megfelelő hálózsákok közül a legkönnyebbet és legkisebbre összecsomagolhatót szokták választani a hátizsákos turisták.

Ajánlott hőmérséklet-tartomány

Az EN 23537 standard szerinti komfort tartományok:

 • Felső limit: a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi komoly megizzadás nélkül végig tud aludni egy éjszakát. A hálózsák cipzárja és csuklyája nyitott, a karok kívül vannak.
 • Komfort: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt nő végig tud aludni egy éjszakát.
 • Komfort limit: a legalacsonyabb hőmérséklet, amely mellett egy átlagos felnőtt férfi még végig tud aludni egy éjszakát.
 • Extrém: az a hőmérséklet, amely mellett egy átlagos férfi még képes túlélni egy éjszakát. Hat óra kényelmetlen alvást tesz lehetővé úgy, hogy a testhőmérséklet a veszélyes szintre csökkenne.


A szabvány a sport- és szabadidős tevékenységekhez használt, felnőtt méretű hálózsákok címkézésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Az ISO 23537 ezen része nem vonatkozik a különleges célokra szánt hálózsákokra, például katonai felhasználásra és szélsőséges éghajlati zónákban történő expedíciókra. Nem vonatkozik a gyermek- vagy csecsemőzsákokra.

1. megjegyzés: Nem vonatkozik a szabvány a gyermekek és a csecsemők hálózsákjának hőtartományára. A tesztelés ilyen irányú fejlesztése nem várható, mert a klímakamrákban a gyermekekkel vagy csecsemőkkel végzett, szükséges ellenőrzött alvási kísérletek etikai okokból nem megengedettek.

2. megjegyzés: A komfort limit érték szélsőséges viszonyok mellett, -20 °C lehet. Az ISO 23537 ezen része előírja, hogy a hálózsák egyenletes teljesítményt nyújtson a hideg elleni védelem tekintetében.

3. megjegyzés: A nem homogén töltésű hálózsákok, amelyek bizonyos zónákon extra szigetelést biztosítanak, problémát okoznak a kalibrálás és / vagy a vizsgálati eljárás során.

Tipp: Az éjszakai hidegérzet nagymértékben függhet a fizikai állapottól, a táplálkozástól, emellett a használatból eredő kopás is rontja a zsák szigetelő képességét. Egy könnyű hálózsákbélés sokat javít a zsák komfortfokozatán, és a várható időjárási viszonyoknak megfelelően eldöntheted, hogy magaddal viszed-e a túrára.

Töltőanyagok, alapanyagok

A töltőanyag fajtája, minősége nagy mértékben befolyásolja, milyen nehéz a zsák és mekkora helyet foglal a hátizsákodban. A hálózsák élettartama ugyancsak ezen múlik. A sokféle töltet két fő csoportra osztható:

Természetes töltet (liba- vagy kacsapehely) - Előnye: könnyű, kicsi, meleg és hosszú élettartamú. Hátránya: Nedvesen nem szigetel és ha teljesen elázik, hegyi körülmények között szinte lehetetlen kiszárítani. Nedves klímára, vagy nedves évszakban nem a legszerencsésebb választás. A pehely általában drágább, mint a szintetikus töltetek. A pehelytölteteket finomságuk, és ezzel szorosan összefüggő hőszigetelő képességük alapján különböztetjük meg (pl. 650-es vagy 750-es pehely). A pehely töltetekről bővebben itt olvashatsz. 
 
Szintetikus töltet (hollofil, quadrofill, polarguard, thinsulate) - Előnye: Nedvesen jobban szigetel, mint a pehely (bár jóval csekélyebb eredménnyel, mint szárazon). Gyorsabban szárad, mint a pehely és általában olcsóbb. Hátránya: Hideg, száraz körülmények között az alsó kategóriás szintetikus töltetet össze sem lehet hasonlítani a pehellyel. Az átlagosan jó műszál-töltetek szigetelőképessége megfelelő, de a zsákok összenyomva nagyobb helyet foglalnak, mint egy azonos kategóriájú pehelyhálózsák. A prémium-kategóriás, ultrakönnyű, szintetikus töltetű zsákok szigetelőképessége –és ára- közelíti az azonos hőmérsékleti tartományú a pehely zsákokét.

A töltőanyag tömege - Egy hálózsák összsúlya messze nem ad teljes információt arról, hogy valójában milyen is a szigetelőképessége. Egy 1 kg-os „nyári zsák” jó esetben 30 dkg töltőanyagot tartalmaz, míg egy ultrakönnyű pehelyzsák alapanyag/töltőanyag aránya sokkal kedvezőbb.

A hálózsákok külső és belső anyaga - Egy átlagos hálózsák külső burkolata és belső anyaga, a különböző kiegészítők alapanyaga, a szigetelőanyagot tároló belső kamrák mintegy 8-10 m2 alapanyagot emésztenek fel. Ez a jelentős mennyiségű szövet meghatározza a hálózsák össztömegét és térfogatát is. A vékonyabb anyagokból varrt hálózsák össztömeg / töltőtömeg aránya ezért sokkal jobb, mint a robusztus orkánokból készített zsákoké. A mai hálózsákok többnyire kívül-belül műszálas alapanyagokból készülnek. A felhasználás céljától függően a külső anyag legtöbbször vízpergető, esetleg extrém körülményekre készített lélegző-vízálló szövetből készül. A zsák belseje, mely otthont ad nekünk, többnyire jól szellőző, testbarát műszálas anyagokból, vagy kevert pamut-műszál textíliából készül. Meleg, vízparti táborozásokhoz azonban sokan a természetes alapanyagból készült bélésű zsákokat kedvelik.

A hálózsák alakja, kialakítás

A zsák alakja határozza meg, mennyire lesz kényelmes az éjszakánk, azonban a kényelmi szempontok mellett érdemes pár dolgot figyelembe venni.

Múmia-szabás - Külalakjukról elnevezett, a test formáját az egyiptomi szarkofágokhoz hasonlóan követő zsákok. A lábnál keskenyen kezdődnek, a vállig lassan kiszélesednek és a fejet, esetleg az arcot is befedő kapucniban végződnek.
Előnyök: A karcsú szabás növeli a szigetelés hatékonyságát (a test és a zsák fala közti levegőmennyiség optimális), kevesebb alapanyagból készül, ezért kisebb a térfogata és könnyebb, mint egy terjedelmes hálózsák. A kapucni sok meleget megőriz. Hátrányok: Néhány ember kényelmetlennek, szorosnak érzi a szűk szabást.

Fél-múmia alak - Ezek a hálózsákok több kényelmet nyújtanak, mint a múmia fazonúak, aminek eredményeként kissé nehezebbek és nagyobb terjedelműek. Legtöbbjüknek a meleg megtartása érdekében kapucnijuk és kissé keskenyedő alakjuk van. Előnyök: Jó hővisszatartás és nagyobb hely a mozgásra. Hátrányok: Kevésbé hatékony, mint a múmia zsák (több helyet kell felmelegíteni), ugyanakkor néhányan még ezt is szűknek érzik.

Négyszögletes forma - Meleg időre, vagy kempingezéshez ajánlott hálózsákok. Tágasak, emiatt sok testmeleget kiengednek, általában nincs kapucnijuk. Sok négyszögletes zsákot teljesen szétnyithatsz, és takaróként is használhatsz.
Előnyök: Sokoldalúan használhatók. Tágas tere sok mozgást tesz lehetővé. Hátrányok: Nem szigetelnek túl hatékonyan, a legtöbb súly- és helyfüggő hátizsákos túrázónak túl nehezek és nagy térfogatúak.

Kialakítás - A 3 vagy 4 évszakos hálózsákok úgynevezett melegvarrással készülnek. Ennek lényege, hogy a külső és belső huzat anyaga nem közvetlenül van összevarrva, hanem egy 5-10 centiméter széles "fal" tartja őket egymástól távol. Ezek a falak rekeszekre osztják a zsák belsejét, többek közt ez biztosítja, hogy a töltőanyag egyenletesen oszlik el a hálózsák belsejében.

Hasznos kiegészítők

A modern hálózsákokban a kiegészítők legtöbbje megtalálható, melyek mind arra szolgálnak, hogy bennmaradjon a zsákban a nehezen előállított testmeleg vagy hogy egyszerűen csak kényelmesebben töltsd az éjszakát.

Cipzár - A hálózsákok cipzárjai általában alulról is nyithatók, így egy könnyű szellőztetés a kényes derékrész kitakarása nélkül is megoldható. Léteznek párban gyártott hálózsákok, melyek egyikén a cipzár a jobb oldalon, a másikon a bal oldalon található, és a kettő összecipzározható. Az így kínált számos lehetőség mellett ez az egyik legmelegebb megoldás, de ilyenkor a gallér és a kapucni már nem működik tökéletesen. Az alvó test leghidegebb része a lábfej. Éppen ezért egyes, extrém hidegre tervezett zsákokon vagy egyáltalán nincs cipzár, vagy az csak a test felső kétharmadán található.

Kapucni - A testmeleg 30-50%-át részét is elveszítheted a fejeden és nyakadon keresztül. A kapucni ezt a meleget fogja fel és tartja bent - minden őszi és téli zsáknál nélkülözhetetlen. Vizsgáld meg, hogy a választott zsák kapucnija kényelmes, megfelelő méretű és könnyű beállítani.

Hőgallér - Ez egy nagy, a hálózsák belsejében, vállmagasságban elhelyezett, összehúzható, vastagon töltött hurka, mely megakadályozza a meleg kiszivárgását. Nagy hidegre tervezett kint alvásokhoz való zsákokban mindig megtalálható, de ma már egyre több zsák tartozéka.

Cipzártakaró - Ez a szigetelőanyaggal megtöltött hurka végigfut a cipzár mentén, és ott véd a meleg kiszivárgása ellen. Általában a 3 és 4 évszakos zsákokon található.

Szélesítő betét - A hálózsák alapanyagával és töltőanyagával megegyező, kétoldalt cipzárral ellátott toldás.

Lábmelegítő - A hálózsák alján, az alsó 2 kamra környékén található kiegészítő elem. Használatával – és a cipzárkocsik nyitásával-zárásával – komfortosabbá tehetjük a hálózsákot. Jellemzően a pérmium kategóriás expedíciós zsákok tartozéka.

Kulcstartó, öngyújtó- és cigarettazseb, értéktartó rekesz -  Apró, de hasznos kényelmi szolgáltatások. A hálózsák belsejében keressük ezeket. Ha találunk ilyet, a tervezője aludt már hálózsákban.

Hálózsákbélés -  A hálózsák belsejébe illeszkedő, vékony, könnyű textilbetét. Vízpergető belsejű expedíciós zsákok komfortosítására, vagy kincstári hálózsákok higiénikusan tartására használják, mivel jóval könnyebben mosható, mint a hálózsák.

Próbáld ki a zsákot!

Ha kiválasztottál egy modellt, bújj bele és próbáld ki, hogy a mérete megfelel-e. Legyen benne annyi hely, hogy kényelmesen mozoghass benne, ugyanakkor annyira testhezálló, hogy ne kelljen túl sok felesleges teret felmelegítened. Ellenőrizd a hosszát is! A legtöbb hálózsák általában két méretben készül: van "általános", kb. 180 cm magas felnőttnek és kapható "hosszú", kb. 200 cm-es magasságig. Léteznek azonban "extra hosszú", valamint alacsony felnőttek vagy gyerekek méreteihez igazított hálózsákok is.

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK