Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Hátizsák vásárláshoz tippek, tanácsok

Általános tudnivalók

A hátizsák gyártók arra törekednek, hogy a szabadban töltött idő alatt hátizsákod a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsa Neked.

Mi pedig megtanítunk, hogyan szabhatod testre a hátrendszert és hogyan pakolhatsz praktikusan.

Általános tudnivalók

A hátizsák gyártók arra törekednek, hogy a szabadban töltött idő alatt hátizsákod a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsa Neked, mi pedig megtanítunk, hogyan szabhatod testre a hátrendszert és hogyan pakolhatsz praktikusan.

A megfelelő méret kiválasztása

A hátizsákok méretét a belső térfogat alapján literben határozzák meg a gyártók. Hogy ki mekkorát szeretne vásárolni, nyilván szubjektív dolog, de az általános tapasztalat szerint az alábbi térfogatú zsákokra van szükség:

Testreszabható hátrendszer

Hátizsák beállítása

Ha már eldőlt, hogy körülbelül hány literes zsákot szeretnél venni, a következő dolgod az, hogy a széles választékból kiszemeld a neked legjobban tetsző, számodra optimális felépítésűt. Az üzleteinkben kapható Osprey hátizsákok megfelelő méretkiválasztását pl. egy ügyes szerkezettel és eladóink segítségével gyorsíthatod meg. A megfelelő méret kiválasztása mellett azonban ugyanilyen fontos pántjainak helyes beállítása is. Már viszonylag kisebb, 10 kilónyi teher szállítása is megkeseríti a túrát, ha a hátizsák nem illeszkedik jól a hátadra. A pontos beállítás érdekében az alábbi fő szempontokat kell fi gyelembe venned:

 • a teher kb. 65%-a lehetőleg a deréktájra nehezedjen
 • a vállpántok pontosan kövessék a lapocka és a váll ívét
 • a zsák súlypontja közel essen a test súlypontjához

A zsák pontos beállítását a leghatásosabban úgy végezheted, ha nem üresen veszed a hátadra, hanem 8-10 kg teherrel próbálod. A próbapakoláshoz használd a boltjainkban található különböző méretű súlyzsákokat vagy összecsomagolt hálózsákokat. A pántok és hátszerkezet beállítását az alábbiak szerint végezd:

 

 1. Lazítsd ki a zsákon található derék- és vállpántok hevedereit, valamint a felső és alsó stabilizáló hevedereket és az oldalsó szűkítő hevedereket.
 2. Vedd a hátadra a zsákot, majd az elülső csatok meghúzásával állítsd be a derékpántot úgy, hogy a derékpánt párnázott része a csípőcsontodon támaszkodjon.
 3. Állítsd be a vállpántok hevedereit (2)(3) úgy, hogy a lapockád és a zsák vállpántja között ne legyen holttér, majd húzd be azokat a rövidebb, terheléskiegyensúlyozó hevedereket (4) , amelyek a hátizsák szerkezete és a vállpántok közt biztosítanak kapcsolatot. Ha a mellhevedereket (5) is becsatolod (melyen sok modellnél kis sípot is találhatsz), a zsák kevésbé billeg a hátadon.

A nagyobb túrazsákok közül sok modellnek nem csak a pántjai állíthatóak, de hátszerkezetének a hossza is. Az összes beállítási lehetőséget kihasználva próbáld meg minél jobban a hátadra alakítani a zsákot. Ha a háthossz, a vállpánt íve és a mellheveder már megfelelően van beállítva, tovább javíthatod a hátizsák illeszkedését a derékpánt és a zsák alját összekötő alsó stabilizáló hevederek meghúzásával.

Ha ezután sem illeszkedik ideális íven a vállpánt, válassz másik modellt vagy másik méretet. A legtöbb gyártó egy modellből több méretet is kínál. Mit tehetsz akkor, ha a túrához, utazáshoz olyan sok holmit kell elpakolnod, hogy az sehogy sem fér el egy akkora zsákban, mint amelyik a hátadra optimálisan illeszkedik, de továbbra sem szeretnél semmit sem cipelni a kezedben? A megoldás az, hogy előre is veszel egy kisebb hátizsákot, ami első pillanatra elég mulatságosnak tűnik, de mindenképp jobb megoldás, mint egy túlpakolt, instabil hátizsákot cipelnél, és csomagjaid súlypontja is megfelelő lesz.

Ha a célod nem dzsungelharc, hanem inkább kényelmes utazás és egy kis túra, jó szolgálatot tehetnek nagyméretű utazózsákjaink, melyek gurulós bőröndként és hátizsákként egyaránt funkcionálnak.


Merevítés

A kisebb városi zsákok kivételével szinte mindegyik hátrendszerben található valamilyen merevítés, még, ha az nem is látható. Ez lehet belső, kivehető lemez (1), lehet keresztváz (2) vagy a hátlapot merevítő könnyűfém drótkeret (3). Szerepe, hogy a zsáknak tartást adjon, de ez a merevítés teremt kapcsolatot a hátszerkezet fontos elemei a vállpántok és a derékpánt között is.

Hátszellőzés

A gyártók alapvetően kétféle hátszellőzési rendszert használnak.A frissítő levegő áramlását a belső merevítéses, gyakran állítható hátmagasságú zsákoknál a hátlapot fedő vastag, ergonomikus, szivacsos párnázásban kialakított csatornák biztosítják. A merev hátlapos, külső drótváz merevítéses zsákoknál a szellőzést a hátlap és a hátizsák közötti térbe oldalról beáramló ;levegő teszi lehetővé.


Praktikus pakolhatóság

A korszerű hátizsákok kialakításánál figyelembe vették, hogy a túra során sok mindennek kell könnyen elérhetőnek lenni, és ha valamire a nap folyamán szükség van, ne kelljen a teljes tartalmat kipakolni. Ezért a nagy főrekeszen és a külön nyitható hálózsáktartó rekeszen kívül a legtöbb zsákon további cipzáras zsebek, felszerelést tartó hevederek és oldalzsebek vannak. A felülről tölthető zsákokat több rekeszre osztott cipzáras fedél zárja le, általában itt kerülnek elhelyezésre a térképek, iratok, napszemüveg és egyéb, kisebb méretű de fontos dolgok. Tipp: mindig használd a kulcstartó karabinert, így a kéthetes túra végén nem a lakás ajtajában szembesülsz azzal, hogy az a kis fémes csörgés öt nappal ezelőtt mi is volt valójában. A cipzárral szétnyitható zsákokat nagyobb függőleges rekeszekre osztják, melyek falán cipzáras, hálós oldalzsebek segítik holmid további rendszerezését.

A zsák vállpántján található bújtatókra napszemüvegtartó-, mobil- vagy GPS-tokot csatolhatsz, a zsákon lévő külső zsebbe vagy a gumipók alá esőkabátot, pulóvert dughatsz, az oldalzsebekbe pedig általában kulacs vagy vizespalack, termosz kerül.

Súlypont

Ezzel eljutottunk egy másik fontos kérdéshez, a futólag már említett súlyponthoz, amit a megfelelő pakolással tudunk szabályozni. A viszonylag könnyű de nagy térfogatú túrafelszerelés (pl. a hálózsák), a hátizsák alsó rekeszében foglaljon helyet . A főrekesz megtöltésénél arra kell törekedni, hogy a nehezebb, nagyobb fajsúlyú tárgyaink testünkhöz a lehető legközelebb essenek, ettől kifelé és felfelé helyezzük el a könnyebb felszereléseket. Ügyelni kell arra is, hogy a súlypont ne kerüljön túl magasra, mert egyenetlen terepen haladva könnyen egyensúlyodat vesztheted. A súlypontot a napi túra távok jellegének megfelelően is alakíthatod aszerint, hogy alapvetően fel- vagy lefelé fogtok haladni.


További szempontok

Folyadéktároló (hidratáció)

Szinte minden hátizsákban, kicsiben és nagyban található egy belső zseb, amelybe folyadéktároló tartályt csúsztathatsz. Tartalmához egy kis csappal lezárható csövön keresztül jutsz hozzá, melyet a hátizsákon erre a célra szolgáló nyíláson, többnyire a vállpánton vezethetsz ki. Egyes zsákoknak része, a többihez külön megvásárolható a folyadéktároló készlet.

Rögzítő pontok, szűkítő hevederek

A nagy térfogatú, könnyű derékaljat, a túrabotokat a zsák külsejére rögzítve praktikus szállítani. A zsák oldalán futó szűkítő hevederekkel pedig a zsák térfogatát lehet csökkenteni, ha a belsejében lévő felszerelés nem tölti ki teljesen.

Védőhuzat

A hátizsákok anyaga vízpergető, de a varratok, cipzárak csak a speciális modelleken teljesen vízállóak. Ezért tartós csapadék estén vagy felhőszakadásban jó szolgálatot tesz a hátizsákra burokszerűen ráhúzható esőhuzat. Ezek vagy a zsák aljában beépítve találhatók, vagy külön, több méretben kaphatóak. Ezek a huzatok hasznosak nagy porban vagy hosszú utazások során is, amikor a közlekedés, szállítás során fellépő igénybevételtől védik zsákod.


Hátizsákok speciális használatra

A városi hátizsákokhoz és kisméretű kirándulózsákokhoz hasonló méretűek, de felépítésükben jelentősen eltérnek a kis űrtartalmú kerékpáros- és futózsákok. Kialakításuknál a két legfontosabb szempont, hogy a háton szilárdan rögzíthető legyen, és belsejükben folyadéktároló tartályt el lehessen helyezni. A bringás- és futózsákok profilja lapos, hogy súlypontjuk optimális legyen. Hátszerkezetük és pántjaik a könnyűség miatt csak kevéssé párnázott, de egyes kerékpáros zsákokon már megtalálhatóak a keretes, hálós hátszerkezetek.

A síalpinisták és a hegymászók hátizsákjai ránézésre alig különböznek egy közepes túrazsáktól, azonban laposabb felépítésűek, és a sportági igényeknek megfelelően speciális zsebekkel, rekeszekkel látják el őket, mint pl. a lavinamentő eszközök tárolására szolgáló zsebek, a nagy igénybevétel miatt megerősített síléc-, snowboard-, jégcsákány- és hágóvasrögzítő hevederek. Nyitásuk a kisebb zsákokhoz hasonlóan lehet hagyományos ”zsákszerű” vagy cipzárral patkó alakban nyitható.

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK