Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok hótalp választásához

A hótalpazás célja a síeléssel szemben nem a hegyoldalakról való gyors lejutás, hanem a hó felszínén való haladás. Népszerűségét annak köszönheti, hogy mély hóban a lehető legpraktikusabb közlekedési eszköz, technikája minden korosztály számára könnyen elsajátítható. A hótalpazásban az a jó, hogy nem igényel semmiféle speciális előképzettséget, aki járni tud, nyugodtan felcsatolhatja és élvezheti a természet közelségét. Sportosabb használata pedig kiváló edzésmódszer.

Rövid történet

A hótalpazás az egyik legősibb módja a közlekedésnek. A mai hótalpak elődei már 4-6000 éve ismertek voltak, a századok során számos különböző változatát használták. A hótalpak akkoriban a túlélés és a munka eszközei voltak, kialakításuk során a cél a minél jobb teherbíró képesség elérése volt, ezért sokkal nagyobbak voltak mai utódaiknál. Az hótalpak fejlődése a XX. század közepétől indult meg, amikor egyre többen kezdték időtöltésre, sportolásra használni. A fából, vesszőből, bőrszíjakból készült hótalpakat mára felváltották a kompozit alapanyagú, könnyű, tartós modellek.

Az alapok

Állj talpra

A hótalpazáshoz nem feltétlenül szükséges síbot, de használatával segítheted a felfelé haladást, könnyebb az egyensúlyt megőrizni és felsőtestedet is jobban megdolgoztatja. Állítható hosszúságú botokat érdemes beszerezni.

Méret

Az, hogy mekkora hótalpra van szükséged, a felszereléssel együtt mért súlyodtól és a hóviszonyoktól függ. A túl nagy hótalpban nehézkessé válik a haladás, a túl kicsivel meg derékig elsüllyedsz a hóban.

A kötés

A jó kötés praktikus és egyszerű, biztonságosan rögzíti a hótalpat a lábbelin. Könnyen méretre állítható, egyszerű a be- és kicsatolása. Hosszának beállítása egy, a sarok- és orrkötést tartó csúszósín mentén történik, melynek oldása és rögzítése egy pénzérmével is megoldható. A sarokkötés alatt lévő egy- vagy kétfokozatú sarokemelő a meredekebbé váló terepen biztosít kényelmesebb és hatékonyabb járást.

Kapaszkodás és fordulékonyság

A hótalp hossza, alakja, a fix és kiegészítő karmok elhelyezése meghatározza a hótalp kapaszkodóképességét és fordulékonyságát.

Mikor nem előnyös

Túl sekély hóban nem érdemes hótalppal haladni, mert az előbukkanó kis kövek, sziklák megrongálhatják a talpakat. Ha a hó felülete túl kemény, jeges és a hótalp karmai nem kapaszkodnak meggyőzően, hágóvasra kell váltani.

Hótalpas technikák

Tulajdonképpen nem sokban különbözik a gyaloglástól, az elején talán párszor megbotlasz a széles talpakkal, de egy kis gyakorlás után könnyen ki lehet küszöbölni.

Hegynek fölfelé erőteljes mozdulattal mélyeszd a hóba, hogy az elülső perem bele tudjon kapaszkodni a keményebb hóba is. Meredek terepre érve használd a sarokemelőt.

Lejtőn lefelé a térdeidet kissé hajlítsd be és a súlypontodat helyezd hátra, és ne veszítsd el az egyensúlyodat! Ha mégis megcsúszol, vedd át az irányítást a botok segítségével, guggolj a sarkadra és úgy csússz!

Ha oldalazva „támadod” az emelkedőt, a kisebb fáradsággal haladhatsz. Zárt sarokemelővel stabilabban tudsz lépni.

Mi kell még a hótalpon kívül?

Az öltözködésedet az időjárási és egyéb környezeti viszonyoknak valamint a tervezett haladási tempót figyelembe véve kell kialakítanod. A kulcs itt is a réteges öltözködés. A megfelelő ruházaton kívül legyenek nálad a következők:

© 2019 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK