Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Tippek, tanácsok jégcsákány választásához

A jégcsákányokat sok mindenre használhatod. Enyhe dőlésszögű terepen kellő támaszt nyújt egy pár jó túrabot is, azonban meredekebb terepen jégcsákányra lesz szükséged –  kiképzése révén stabilabb mint a túrabotok, meredekebb szakaszokon a hóba vagy jégbe mélyesztve belekapaszkodhatsz, és egy esetleges kicsúszás esetén lefékezheted a csúszásodat.

Kiválasztott célodtól, az ott várható mászási feladattól függ, hogy milyen eszközt kell magaddal vinni. Ha gleccsereken és 40-50 foknál nem meredekebb terepen vezet utad, egy túracsákányra és esetleg egy kiegészítő jégszerszámra lesz szükséged. Meredek gleccser-leszakadásokon, jeges-sziklás terepen és megfagyott vízeséseken viszont mindenképp a jégszerszámokat kell majd használni. Ha sítúrázol, akkor valószínűleg egy ultrakönnyű csákányt választasz.

Függetlenül attól, hogy általános hegymászásra, vagy jégmászásra használják, a jégcsákányok és jégszerszámok ugyanazokból a fő részekből állnak: fej, nyél és tüske; de a jégszerszámokon ennél több apró, mégis igen fontos kiegészítő elemet, eltérést láthatsz. A mellékelt ábrán láthatod a két fő eszközcsoport felépítését, lejjebb pedig segítünk elmagyarázni, hogy ezeket mire tudod használni.

Milyen hosszú legyen a jégcsákány?

A jégcsákányok hossza 55-80 cm közötti. A számodra megfelelő méret kiválasztásához fogd meg a jégcsákány fejét, és lógasd a karod az oldalad mellett. A hegy éppen csak érje el a bokádat. A szükségesnél hosszabb jégcsákány fejére  kényelmesen lehet támaszkodni, ha enyhén emelkedő terepen sétabotként használod, de erre a célra jobban megfelelnek a túrabotok és elegendő csak a meredekebb lejtőn jégcsákányra váltani. Meredek hólejtő mászásakor a rövidebb jégcsákány azért is előnyösebb, mert könnyebb a hóba leszúrt eszközt kihúzni és újra leszúrni. Hosszabb csákány használatakor magasabbra kell emelned a kezedet, ami fárasztóbb és az egyensúlyodat is könnyebben elvesztheted.

A fej kialakítása

A jégcsákányok feje általában acélötvözetből készül. A klasszikus, robusztus, rendkívül strapabíró de nehezebb csákányok fejét egy darabból, kovácsolással alakítják ki. A korszerűbb, könnyebb csákányok feje több darabból, hegesztéssel készül, de a fejlett technológia révén hasonlóan megbízhatóak, mint a hagyományos modellek, bár élettartamuk valamivel rövidebb. A síalpinisták igényeinek pedig az ultrakönnyű, ötvözött könnyűfémekből készített, rövid csákányok felelnek meg leginkább.
A csákány hosszú, íves, fogazott csőrét könnyedén lendíthetjük a keményre fagyott hóba, kapájával –mint neve is mutatja- a fagyott felszínt tudjuk faragni, amennyiben erre mászáskor vagy táborozáskor szükség van. A fejen lévő furatba csákányhevedert köthetünk, vagy karabinert akaszthatunk

A nyél

Egyenes, vagy enyhén íves, ovális keresztmetszetű könnyűfém, acél vagy kevlár szálakkal erősített üvegszálas cső. A könnyebb csákányok nyelét felületkezeléssel teszik csúszásmentessé, sok modellen azonban vastag gumibevonatot is találunk, amely kényelmesebb fogást biztosít, de nehezebb a csákányt mélyen a hóba döfni.

A csákányheveder

A hevederek használatával elkerülheted jégcsákányod elvesztését. A legtöbb jégcsákányt csúszógyűrűs csuklópánttal látják el a gyártók, egyszerű, kényelmes használata miatt sokan ezt a rögzítési módot választják – ha sziklás terepen mindkét kézzel kell kapaszkodni, az elengedett csákány így nem lóg mélyen le és szükség esetén gyorsan kéznél van az eszköz. A csákány fején lévő furatba köthető hosszabb hevederek előnye akkor mutatkozik meg, ha a terepviszonyok megkövetelik, hogy a csákány fejét váltakozva a jobb vagy bal kezünkben tartva gyakran váltsunk fogást.

A tüske

A túrabotok végén található erős, hegyes csúcs megkönnyíti, hogy kemény, fagyott hóba is leszúrhassuk a csákány nyelét.  A könnyebb, tüske nélküli csákányok leszúrhatóságát úgy oldják meg, hogy az üreges nyelet meredek szögben ferdére vágják, így keményre fagyott havon még jobban is használhatók, mint a hagyományos csúcsok. A hagyományos csúcsok jobban működnek, amíg a csákányt enyhe dőlésszögű, kemény jégen, sétabotként használjuk, de meredekebb szakaszokon egyébként is a csákány csőre dolgozik.

Tipp: Bármennyire is keményre fagyott terepre is indulsz, ne hegyezd túl a tüskét, mert a segítő eszközből önveszélyes fegyverré alakítod a csákányodat!

A jégszerszámok nyelének, fogantyújának és hevederének kialakítása

A hajlított nyelű jégszerszámokat általában könnyebb beütni a jégbe, ráadásul megvédi ujjaidat a jéggel való találkozástól. A nyél hajlítása lehet a markolat közelében, ami jobban kíméli a kézfejedet; és lehet a fej közelében, ami segíti az egyenetlen jégfelszínen a pontos és hatékony elhelyezést. Vannak jégszerszámok, melyek egyenletes ívben görbülnek - ezek egyszerre biztosítja a kéz védelmét és a hatékony lendítést.
Az általános alpesi jégmászó szerszámoknál ötvözik a funkcionalitást és a sokoldalúságot, ami a speciális kényelmi kiegészítők, mint pl. kéztámasz (vagy exkluzív színválaszték) rovására megy. Jó tudni, hogy ezekkel az egyszerűbbnek tűnő eszközökkel is lehetséges akár a legnehezebb utak megmászása, tehát ha a téli hegymászás mindegyik ágát szeretnéd űzni és nem akarsz otthon egy szerszámoskamrára való csákányt tartani, akkor ezek a szerszámok a legmegfelelőbbek számodra.
Az extrém nehézségű vízjég- és mix mászásra tervezett szerszámokon nagy gumimarkolat találunk. A fogantyúszerű markolattal ellátott eszközöket pontosabban lehet lendíteni, ezáltal sokkal könnyebben lehet a csákány csőrét a jégbe, vagy a megfagyott talajba ütni, továbbá megkönnyítik az eszközön lógást. A nagy markolatú eszközök hátrányként szokták említeni, hogy nem lehet azokat leszúrni, így hóstandként használni, azonban a rendeltetésszerű használat esetén nincs is erre szükség.
A felkötés módjáról megoszlanak a vélemények. Sok mászó a fix csákányhevedereket kedveli, mások a gyorscsatolós csuklóhevederek hívei, és vannak, akik nem kötik magukhoz a csákányt, mert biztonságosabbnak tartják, ha a hegyes, éles eszközt egy esetleges esés során nem rántja magával a mászó. A gyártók ezt a döntést a mászókra bízzák viszont lehetővé teszik, hogy a hevederpártiak mind gyorscsatos, mind fix hevederekből választhassanak.

A csőrök, alakjuk, élezésük

A jégszerszámokat jellemzően cserélhető csőrökkel készítik, így mindig a jégviszonyoknak és mászóstílusodnak legmegfelelőbb elemeket szerelheted fel. A modul rendszer további nagy előnye, ha elkopik, vagy eltörik az egyik csőr, akkor cserepenge és megfelelő szerszámok birtokában a helyszínen ki tudod cserélni. Némelyik jégszerszámhoz többféle kapát és kalapácsot is kínálnak, így ezek igény szerint cserélhetők, vagy eltávolíthatók.
A különböző keménységű és állagú jégben vagy sziklás, mix terepen más és más csőrtípus a legoptimálisabb. A moduláris rendszerű jégszerszámokhoz általában vízjégmászó, alpesi és mix csőröket kínálnak, melyek hajlítási íve, fogazottsága, vastagsága és vastagsága eltérő.
A korszerű jégmászó eszközök csőrén a gyártók csak alapélezést végeznek, az adott viszonyoknak vagy speciális igényeknek  megfelelő végleges, precíziós élezést a mászókra bízzák.

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK