Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Jóga, torna otthon és a szabadban

Jóga, torna otthon és a szabadban

Jóga, torna otthon és a szabadban

Mindenki a maga módján keresi a számára megfelelő mozgásformát. Időnként belekóstolunk idegeket pengető kihívásokba, sebességbe, vagy az erőnk határait feszegető sportokba, máskor az elcsendesedés és a belső fejlődésünket szolgáló mozgáskultúrák azok, amikben kiteljesedünk.
Bármit is választunk életünk egy adott szakaszán, biztosak lehetünk benne, hogy evvel már rengeteget teszünk az önbizalmunkért, a környezetünkért (hiszen a termelt endorfintól mosolygósabbak leszünk 😊 ) valamint a testi- és szellemi egészségünkért egyaránt.

Manapság egyre többen választják a jóga különböző irányzatait, amik egyre bővülőben vannak, alkalmazkodva a nyugat változatos igényeihez. Életkortól és nemtől függetlenül tesz jót mindenkinek, aki belekezd, hiszen nem csak nyújtja és erősíti a testet, de csökkenti a szorongást és a depressziót, erősíti a szívet és a test általános egészségi állapotát, ami által a gyulladások és a fejfájás is leküzdhetőek, segíti az alvás minőségét és a helyes légzés elsajátítását. Léteznek kifejezetten a nők számára összeállított gyakorlatok (női jóga), összefonódóan táncoló ászanák (flow jóga), gerincet erősítő és nyújtó gyakorlatsorok (gerincjóga), különböző légzés- és meditációs gyakorlatokat is alkalmazó tradicionális irány (hatha-jóga) és még rengeteg stílus. Az egyetlen kérdés, hogy melyik segít minket személyesen a leginkább, melyik úton haladva fejlődünk és ismerjük meg magunkat a legjobban.

Régebben, ha kimondta valaki, hogy „torna”, legtöbben azonnal az általános iskolai parancsszóra történő hajlongásra gondoltak. Ma már sokkal tágabb fogalomként kezeljük ezt a kifejezést. Beszélhetünk egy könnyű napindító nyújtásról, vagy akár egy izzasztó crossfittről. Rakhatunk be egy aerobic videót a nappalinkban, elmehetünk egy szervezett fitness órára, kimehetünk egy kültéri edzőparkba saját testsúlyunkat felhasználva edzeni és még ezeregy módja van egy kiadós testmozgásnak. A lényeg, hogy mozogjunk! Legyen meg az a napi torna, amitől tovább és jobban fogunk élni!

Checklist

Minden felszerelésed megvan a jógához és tornához? Az alábbi listába összegyűjtöttük, hogy milyen ruházatra, lábbelire és egyéb eszközre lehet szükséged.

/Ez egy általános lista, amibe mindent beleírtunk és a tartalmát változtathatod évszaktól, időjárási viszonyoktól, helyszíntől és a saját igényeidtől függően./


Ruházat

 • zokni
 • fehérnemű
 • aláöltözet - felső rész
 • aláöltözet - alsó rész
 • pulóver
 • short
 • nadrág
 • mellény
 • sapka, fejpánt
 • csősál

Lábbeli

 • utcai cipő (ha nem otthon, hanem távolabb a szabadban jógázol, tornázol)

Kiegészítők

 • hátizsák, sporttáska
 • óra
 • kulacs, termosz
 • nesszeszer
 • törülköző
 • energia pótló
 • egyéb

 

Ruházat

Lehet szó egy hajnali óráról, amit egymagunkban a négy fal között jógával töltünk, vagy akár egy csoportos crossfit edzésről szabadtéren. Minden esetben fontos, hogy komfortosan érezzük magunkat végig. Ennek alapvető függvénye a ruházat.

 • Válassz úgy, hogy a varrások ne zavarjanak/dörzsöljenek
 • Ne edz túl sok rétegben, inkább a végén vegyél fel plusz öltözéket, hogy ne hűlj ki
 • Ha szükséges, vigyél magaddal csere ruhát
 • A lábbelid a mozgásformának megfelelően tartsa a lábad, illetve tapadjon, ahol kell.
 • Bár banálisan hangzik, de ha fordított pozíciókat is fel fogsz venni, akkor érdemes olyan felsőrészt választani, ami nem esik a nyakadba.
 • Ruházatod a legtöbb esetben jobb, ha veled mozog (testhez álló), de ez nem törvényszerű. Gondold át előre, hogy mennyire zavarhatna majd egy lengébb viselet.

Gondolkodj szintetikus, illetve kevert szálas anyagban, vagy merinói gyapjúban. Ezek segítenek az izzadás elvezetésében, a gyapjú pedig akkor is melegebb érzetet nyújt, ha eláznál. Gyapjú kínálatunkban találsz olyat, melyet tencel szállal házasítottak, így egy még hűvösebb, nyári kánikulára tökéletes anyagot kapunk, ami továbbra is biztosítja a gyapjú jó tulajdonságait. A szintetikus jobban szárad, míg a gyapjú melegebb vizesen is. Ha napon vagy, érdemes UV álló hosszú ujjút választani, bármennyire is ódzkodik tőle az ember, hiszen nemcsak a káros napsugaraktól véd meg, de az izzadság elvezetésében is sokat segít, így támogatva a tested hűtését. Viselhetsz nedvességelvezető csősálat, amiből kapható bogárriasztóval kezelt, UV álló vagy merinó gyapjú is. Ezeket tudod a homlokodon pántként, a fejeden vissza csavarva sapkaként, vagy a csuklódra tekerve izzadság letörlésére is használni.


Kiegészítők

Ha már megfelelő a ruházatod és rajtad a cipő (vagy éppen végre levetted azt), akkor gyakorlatilag már kezdheted is a nyitómantrát egy fa alatt a fűben matatva a lábujjaiddal, vagy a bemelegítést az előtted álló feladatra koncentrálva. De azért jól jöhet még egy két dolog.

A tevékenységtől függően nagy valószínűséggel szükséged lehet egy kisebb vagy közepes méretű hátizsákra/sporttáskára. Ha tudod előre, hogy a betonon fog landolni, illetve nagyobb nyúzásnak lesz kitéve, akkor érdemes duffel-t választanod. Strapabíró anyagból készülnek, többféle méretezésben, praktikus háton, vállon és kézben is hordható kialakítással. Van olyan típus, amelyikben egy külön rekesz használható a koszos cipők vagy vizes ruhák tárolására. Későbbiekben utazáshoz, kempingezéshez is jó hasznát veszed majd. Vannak hétköznapra, városba, túrázásra, biciklizéshez vagy akár sziklamászáshoz is kialakított zsákok, amik ugyan úgy megfelelnek az edző cuccod kényelmes cipelésére.

A hidratálás az egyik legfontosabb, amire oda kell figyelni hidegben és melegben egyaránt. Erre érdemes egy erősebb anyagból készült, mégis könnyű kulacsot választani, vagy ha nem szeretnéd, hogy kihűljön, avagy felmelegedjen az italod, akkor egy jó minőségű termoszt használni. Legyen mentes BPA-tól, BPE-től és ftaláttól, ha alumínium, akkor élelmiszeripari, a fém pedig legyen rozsdamentes acél. Színekben, méretben és a kupakok sokféleségében el lehet bogarászni. Kinek a cseppmentesen zárható, szipkával ellátott a kedvence (hogy gyorsan, csavargatás nélkül nyíljon), kinek a nagy, ormótlan, egyszerű kupak, hogy könnyen lehessen takarítani.

Az energia pótlás sem utolsó, ha nem is életbevágó kérdés a legtöbb esetben. Szerencsére nem kell egy becsomagolt gyrost cipelned magaddal, ha szükségét éreznéd egy kis plusz szénhidrátnak. Tömény cukorból készült csoki szeleteket sem kell magadnál tartanod, amiket amúgy sem lehet élvezettel megenni, miután felolvadtak a táskában. Helyettük vannak kifejezetten sportoláshoz kitalált egészséges energia szeletek, zselék, pezsgőtabletták és italporok. Ha van nálad egy, biztos lehetsz benne, hogy a szervezeted leterhelése nélkül jutsz hozzá a szükséges ásványianyag, vagy kalória mennyiséghez. Jógában nemigen szokták mérni az emberek a teljesítményüket órával, de annál inkább érdekes lehet ez bármely más mozgásnál. Ma már annyi funkciója van egy sport órának, amennyit észben tartani is nehéz… Lehet rajta pulzusmérés, alváskövetés, GPS nyomkövetés és navigáció, magasságmérés, edzésnapló, sportonkénti edzésterhelés bontás ábrázolás, sportok közötti váltás edzés közben és még felfoghatatlan mennyiségű képesség. Nincs olyan ember, akinek ne lenne sport közben hasznára egy ilyen eszköz, főleg, ha komolyan gondolja a fejlődése nyomon követését.

Olyan apróságok, mint egy jól kialakított, akár cseppálló neszeszer, kullancs- és szúnyog riasztó, egy gyorsanszáradó, apróra összehajtható törülköző, egy rugalmas, a helyén maradó hajpánt csak még egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi (bogármentessé) a sportolás közbeni, és utáni időt. Kevés helyet foglalnak, de annál hasznosabbak.


Online tanácsadás chaten és videón

Online tanácsadás chaten és videón

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Ingyenes kiszállítás, csere és visszaküldés

Ingyenes csere és visszaküldés

60 napos cseregarancia

60 napos cseregarancia

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK