Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Lábbeli választási tippek, tanácsok

Akár egy rövid, középhegységi sétára indulsz, akár többnapos magashegyi túrára vagy egy kiadós terepfutásra, a lábbeli lesz a legfontosabb felszerelésed. Védenie kell a lábat, megfelelően alátámasztani a testet, tartani a bokát és mindemellett ugyanilyen fontos a kényelem tartósság is. Ezért egy jó lábbeli választásához sok szempontot kell szem előtt tartanod.

A megfelelő méret kiválasztása

Az első próbára kérj a megszokott utcai cipőméretnél kb. egy számmal nagyobbat. Ha valamelyik lábad nagyobb, azt figyelembe véve válassz méretet. Vigyél a vásárláshoz próbazoknit. Mindkét cipőt vedd fel, fűzd be és állj fel! Ha úgy érzed, hogy a lábad, sarkad mozog a cipőben, próbálj meg egy fél számmal kisebbet. Ha szorosnak érzed a cipőt, nyom a bélése vagy lábujjaid teljesen végigérnek benne, kérj fél vagy egész számmal nagyobb méretet.

Ha a megfelelő méretet már kiválasztottad, próbáld ki a boltban (vagy ha a neten vetted, otthon) a lábbelit. Sétálgass, és érezd, mennyire találod kényelmesnek. Ha lehetőség van rá, próbáld ki lépcsőn fel- és lefelé. Ha az elsőre próbált modell egyik mérete sem tűnik komfortosnak, próbálj fel egy másik szabású modellt vagy egy másik gyártó hasonló kategóriájú cipőjét.

Felhasznált alapanyagok

Felsőrész

A textil és hasított bőr kombinációjával készült modellek a legnépszerűbbek. Jól szellőznek, kiválóan alkalmasak meleg és mérsékelt időjárási viszonyok közötti viselésre kora tavasztól késő őszig. Kényelmesek, és általában könnyebbek, mint a teljes bőrbakancsok. A teljesen bőr felsőrészű, klasszikus bakancsok sokkal tartósabbak mint a textil-bőr lábbelik, bár valamivel nehezebbek és nyáron melegebbek. A bőrbakancsokat huzamosabb használat előtt be kell járatni, az ápolására, vízhatlanítására időt kell fordítani, viszont a törődést meghálálják és hosszú időre a túratársaddá szegődnek.

Kompozit anyagokat – poliészter, üvegszál vagy karbon erősítések és szigetelő elemek – ultrakönnyű trekking- és hegymászó bakancsok gyártásánál használnak. A teljesen vízhatlan és rendkívül igénytelen, szinte elnyűhetetlen sítúracipők alapanyaga poliuretán.

Bélés

A túracipők gyártása során jó nedvességelvezető tulajdonságú, többnyire műszálas szöveteket alkalmaznak bélésanyagként. A cipők kellemetlen szagosodásának megakadályozására sok modellben találsz antibakteriális kezelést. A klasszikus bőrbakancsok és egyes mászóbakancsok bélése kiváló minőségű, kopásálló és tartós, krómmentes cserzésű finom bőr.

Vízálló, páraáteresztő membránok

A technikai ruházatoknál már jól bevált vízhatlan, de páraáteresztő membránokat egyre több cipőbe és bakancsba építik be. A legismertebb márka, a Gore-Tex mellett számos, hasonló tulajdonságú anyagot (MerTex, KeenDry stb.) és technológiát használnak a cipőgyárak. A membrános bélés megóvja a lábadat a ülső anyagon átszivárgó nedvességtől, ugyanakkor elég jól szellőzik, komfortos viseletet biztosít.

Ápolás, karbantartás

 • A túranap végén vedd ki a talpbetétet, és tedd ki száradni a levegőre.
 • A felsőrészre rakódott sarat, szennyeződést kíméletesen távolítsd el, a talpat is vakard tisztára.
 • A nedves cipőt lehetőleg szellős helyen szárítsd ki, és ne siettesd a száradást úgy, hogy sugárzó hőforrás közelébe teszed. Légy szemfüles, nézz körül a turistaházban és ha van bakancsszárító, használd ki a lehetőséget!
 • Ha csaknem teljesen kiszáradt a cipő, kezeld a felsőrészt a gyártó által ajánlott textil- vagy bőr impregnálószerrel.
 • A vízhatlan membrános, a gyártó által előzetesen impregnált vastag bőrcipőket is ápolni kell, a kiszáradás elkerülése érdekében.

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK