Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Magashegyi bakancs tippek, tanácsok

Oláh Mariann | Frissítve: 2020. április 1.

Robusztus felépítésű, vastag, rendkívül ellenálló, 4-6 ujjnyival a boka fölé érő felsőrész és teljesen merev, de a kényelmes járást biztosítandó enyén ívelt talp a jellemzője. Kialakításakor alapvető szempont, hogy hágóvasat csatolhass rá. Vízhatlanított hasított bőrből vagy kompozit anyagokból készítik, a felsőrész tartóssága, védelme érdekében az orr- és sarokrésznél, valamint oldalt magasan gumírozott. Az extrém magasságokra vagy téli körülményekre készített modellek bélése és köztestalpa extra szigetelőréteget kap.

Ha magashegyi vagy alpesi túrázásról beszélünk, akkor mindenkinek a Mont Blanc, Matterhorn, Elbrusz jut eszébe először. Pedig már egy 2000-es Magas-Tátrai Tengerszem-csúcs, más néven a Rysy is magashegynek számít. Ide bőven elég lehet egy közepesen merev talpú bakancs, mely már megállja a helyét sziklás terepen.

C talp kategória

A „C” talpmerevségű bakancsok minimálisan hajlítható talppal rendelkeznek és lényegesen könnyebbek a „D” talpmerevséggel rendelkezőknél. Anyagfelhasználása változó, készülhet bőrből és szintetikus anyagból is, de a legjellemzőbb a kettő kombinációja. A kisebb súlya a gyors haladást és a teljesítményt segíti. Például egy via ferrata/ klettersteig útra nem érdemes a legkeményebb talpú bakancsot elvinned, hisz nehéz és mielőtt felérsz a tetejére már teljesen elfáradsz csak abban, hogy emelgetni kell a lábad. Méret választásnál, nagyon oda kell figyelned, hiszen magashegyi környezetben változik a láb mérete.

D talp kategória

Néhány hasznos információ a teljesen kemény talpú modellekről, azaz a „D” merevséggel rendelkező változatokról, amivel meghódíthatod a 3000-es és 5000-es csúcsokat. Ebben a kategóriában a bakancsod a legfontosabb. Ha a bakancsod nem jó, akkor le is tehetsz a csúcstámadásról. Fontos eleme ezeknek a bakancsoknak az elülső és hátsó műanyag perem, amelyre a hágóvasat rögzítheted. Ebből érdemes automatát venni, hiszen ennek a rögzítése és levétele a legegyszerűbb. Ha magashegyi tanfolyamra készülsz vagy csak a barátaiddal befizettél egy útra, hogy újabb kihívások elé állítsd magad, akkor egy ilyen bakancs lesz a jó választás.

Magashegyi bakancsok anyagfelhasználása

A legtöbb magashegyi bakancs nagyobb bőrfelülettel rendelkezik, ez általában előre kezelt vízhatlanított hasított bőr, erős gumírozás található rajtuk. Kivehető plusz hőszigetelő nyelv lehet még a tartozéka az egyes daraboknak. Az extrém hidegben használatos bakancsokat a gyártó kamáslival látja el. Jobban illeszkednek a lábra és a külső hatásoknak is erősen ellenállnak. Már vannak olyan változatok is, amelyeket szintetikus anyagból készítenek. Ezeket jégmászásra, mix mászásra fejlesztették ki. Nagyon praktikusak,mert kisebb a súlyuk, mint a bőr változataiknak, ezért kevésbé fárad el a lábad egy egész napos mászás során. Könnyebben száradnak és erős kevlar megerősítésű a felső részük. A hőtartásuk a primaloft miatt ugyanolyan komfortos, mint a klasszikus bőr változaté.

A régi elavult műanyag duplex bakancsokat (kívül erős műanyag külső borítás és belül szivacsos zoknis belső cipő) expedíciós bakancsok váltották fel, amiket extrém hideg környezetbe tervezek. Fontos tudni, hogy ezek a bakancsok aktív mozgásnál szigetelnek jól, ha mozdulatlan vagy akkor ezek is ki tudnak hűlni. Az elképzelés hasonló adott egy belső béléssel ellátott cipő amiből kivehető és külön bakancsként alkalmazható, vagy fix beépített változata amelyet erősen tudsz rögzíteni a lábfejhez. Kívülről egy nagyon ellenálló vastag külső héj védi, ami lábszárközépig, vagy akár majdnem a térdig is érhet. Ezt hívják integrált kamáslinak a belső részt tépőzár és vízálló cipzár is védelmezi a külső hatásoktól, sérülésektől. Egy ilyen bakanccsal már biztonságosan mozoghatsz 8000-es magasságokban.

Ajánlott magashegyi bakancsok

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK