Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túrabakancs tippek, tanácsok

Oláh Mariann | 2020. április 15.

A jó bakancs az egyik legfontosabb eleme a felszerelésednek! Ha kényelmetlen, töri a lábad, túl kicsi vagy épp túl nagy, nem a megfelelő terepre való, elronthatja az egész kirándulásodat. Érdemes többet felpróbálni és utánanézni, számodra melyik lesz az ideális választás.

A bakancsok félmagas vagy magas szárúak, erős fűzési rendszerük jól tartja a bokát és a lábfejet. Aki a természetbe kívánkozik, annak előbb vagy utóbb szüksége lesz egy bakancsra.

Az első és legfontosabb, hogy a méret legyen kicsit nagyobb az utcán viselt cipődhöz képest, hiszen változó terepen lesz használva. Érdemes vastag vagy túrazoknival próbálnod, így egyszerűbb lesz kiválasztani a megfelelő darabot. Ha nem vagy biztos a méretben, javasolt kivenni a talpbetétet, és ha megvan elől az egy ujjnyi hely, akkor jó eséllyel optimális a méret.

Anyagfelhasználás

Többféle anyagból készülhet a bakancs, és minden fajtának megvan a maga előnye. Lehet bőr, szintetikus vagy a kettő kombinációja. A szintetikus változatok könnyebben száradnak, a súlyuk kisebb, mint a bőrből készült társaiké, de rövidebb lehet az élettartamuk. Azok a bakancsok, amelyeknek a felsőrésze bőr időtállóbbak, viszont nehezebbek. Érdemes mérlegelni felhasználástól függően, melyik lehet az előnyösebb választás.

Bőr bakancsok

A bőr bakancsokat, kétféleképpen kategorizálhatjuk. Az egyiknek mind a külső- és belső anyaga is bőr, a másiknak pedig a külső része bőr és a belseje textil. Az utóbbit általában Gore-Tex, vagy hasonló, más gyártók által használt membránnal látják el, hogy vízállóak legyenek. (Ez az anyag a külső és a belső rétegek között helyezkedik el, így kívülről nem látható). A bakancsok oldalán vagy nyelvén mindig címkével van jelezve a membrán, így ha ránézel azonnal tudod, hogy vízálló-e vagy sem.

A kívül belül bőr bakancsok önmagukban nem vízállóak, waxolással lehet ezeket a típusokat karbantartani, hogy a külső hatásokkal szemben ellenálóbbak legyenek. Több odafigyelést igényelnek mert rendszeresen kezelni kell,viszont nagy előnye, hogy a puha bőr bélés komfortosabb, jobban igazodik a lábra, mint egy textil belsejű változat.

A bőr bakancsok minden évszakban megállják a helyüket, így bármikor használhatod, a megfelelő túrazokni viselésével.

Szintetikus bakancsok

Gyöngyvászon felülete miatt jobban szellőzik, mint a bőr változat, ezért melegebb időszakban, egy ilyen lábbeli lehet a legjobb választás. Hűvösebb őszi vagy téli időre, havas terepre nem ajánlott, mert hamar lehűl a szintetikus felülete. Kevesebb odafigyelést igényel, elegendő egy külső impregnálás alkalmanként, illetve a vízzel való tisztítás. Csak akkor vízálló, ha membránnal van ellátva. Alapvetően három évszakra korlátozódik a felhasználási ideje tavasz, nyár és ősz.

Bakancsok talpai, felhasználási terület

A talpmerevségtől függően használhatod a bakancsot hosszabb távú gyaloglásra középhegységekben, nagy hátizsákos, több napos túrára vagy akár sziklás, esetleg extrém terepen egyaránt.

Négyféle talpmerevséget kategorizálnak a bakancsoknál: A, B, C és D.

"A" talp

Ez a talp a legkönnyedebb, első sorban hazai középhegységi és hosszabb távú gyaloglásra javasoltak: például az El Camino vagy az Országos Kéktúra. Az "A" típusú talpak a legpuhábbak, ezért ezekben a bakacsokban könnyen, gördülékenyen és gyorsan teljesítheted a távokat. Általában erőteljesen bordázott a talpmintázat, hogy sáros, laza talajon is biztonságosan tudj mozogni.

„B” talp

Erősebb, keményebb talppal ellátott bakancs. Ez a típus már megfelelő sziklás terepre, vagy több napos hátizsákos túrára. Merevebb talpa stabilitást ad, ha fárad a láb, vagy nagyobb terhet kell vinned a hátadon, mint általánosságban. Erősen orr vagy oldal gumírozott, hogy a szikláktól és kövektől ne sérüljön a bakancs felülete. A legegyszerűbb hevederes (kötözős) hágóvassal már használhatod extrémebb, téli körülmények között is, de akár hótalpas túrára is jó választás lehet.

„C” talp

Ezt a típust elsősorban sziklás terepre érdemes használni, ezért hívjuk mászóbakancsnak. Jellemzője, hogy elöl az orr keskenyebb, és ezen a felületen szinte nincs is talpmintázata, így könnyen meg tudod lépni a peremes sziklákat. Hevederes, vagy fél automata hágóvassal használható. A sziklamászók a fal megközelítésre használják, vagy könnyebb utak megmászásához. Itt inkább a Via Ferrata/Klettersteig hódít, így a legtöbben erre a felhasználásra választanak ilyen típusú bakancsot.

„D” talp

A legmagasabb csúcsok meghódítására kifejezetten magashegyi vagy alpesi mászásokra alkalmas, teljesen merev talpú bakancsok szükségesek. Ezeknek az elején és a hátulján erős perem van, ahova az automata hágóvasat könnyen fel tudod rögzíteni. Extrém felhasználásra, hideg időjárásnak megfelelő, belső béléssel vanak ellátva, így védi meg a bakancs a lábadat a fagyástól. Magas gyapjútartalmú zoknival érdemes próbálnod és használnod. Gleccserjárásra, jégmászásra vagy, ha magashegyi tanfolyamra készülsz, ez lesz a megfelelő választás.

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK