Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Hogyan válassz túracipőt?

A túracipők esetében az  univerzális felhasználhatóság az egyik legnagyobb előny. Ha sokat fogsz sétálni erdőben vagy könnyebb sziklás terepen, esetleg még városnézés is van a programban, de csak egy cipőt szeretnél magaddal vinni, akkor ez lehet az ideális választás. Könnyűek és változatos terepen is megállják helyüket, sokféle színben, típusban, szár hosszban forgalmazzák a gyártók.

Túracipő felépítése és típusai

Az esztétika és külalak mellett a legfontosabb a technikai jellemző. A talp csúszásmentes gumi ötvözetből készül, mely jól tapad. Az orrész meg van erősítve, hogy  ne sérüljön meg sem a láb, sem pedig a lábbeli maga. Egyre elterjedtebbek a gyors fűzős modellek, amely  könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb használatot biztosít a túra során. A talpbetétet is érdemes kezelni, tisztán tartani, és ha szükséges, sajátra cserélni. Pl.: lúdtalp vagy egyéb láb deformáció esetén. A túracipőkre  csúszásgátló is tehető, hogy jeges felületen és hóban is könnyebben boldogulj. 

Felsőrész

A cipő készülhet szintetikus-, bőr-, vagy a két anyag kombinációjából. A túracipők között legnépszerűbb talán a szintetikus felsőrész, melynek előnye a gyorsabb száradás és a mérsékeltebb önsúly. Ha egy hosszabb teljesítménytúrára mész, ahol fontos a sebesség és a felszerelés súlya, ott nagy előnyét élvezheted egy jó szintetikus lábbelinek. A bőr felsőrésszel gyártott modellek, viszont tartósabbak, klasszikusabb kinézetűek.

Szár hossza

Lehet alacsony és félmagas, valamint magas szárral is túracipőt találni.

Az alacsony szár alkalmasabb, ha  könnyű erdei séta és városnézés lesz főként programban. Nem kell feltétlenül prioritást élveznie a vízállóságnak, inkább a kényelem és a jó szellőzés legyen a fő szempontok között.

A félmagas szár akár hűvösebb, vagy esős időjárási viszonyok között is jó választás hosszabb túrák esetén. Főként vízálló modellek készülnek belőle. Jobban tartja a bokát bármilyen talajon is vezet az utad. Télen és nyáron is megfelelő lesz, ha a szezonhoz illő zoknival viseled.

Vízállóság és bélelés

Az egyik legfontosabb szempont a túracipőknél a vízállóság.  A vízálló membránnal gyártott cipőt válaszd, ha olyan helyre készülsz, ahol sok eső várható. A membrános lábbelikben a nyelvrész is hozzá van varrva a felsőrészhez, hogy a víz sehol se tudjon utat találni magának. A láb száraz marad, mert a cipő megfelelően szellőzik is vízállósága mellett. Membrán nélküli lábbelik akár napi használatra, zárt helyen is megállják helyüket, nem lesz kényelmetlen és nem fog a lábad bele izzadni, hiszen remekül szellőzik. Széles típus és színválaszték kapható, bármilyen alkalomra is keresel.

Téli bélést kifejezetten hideg időjárási viszonyokra fejlesztették ki. Általában feltünteti a gyártó a cipőn vagy a dobozon, hogy mi az ajánlott hőmérsékleti intervallum.

Kaptafák

Minden cipőgyártónak megvan a saját kaptafája. Ezért van az hogy, az egyik modell kényelmes felvéve egy másik talán kevésbé. Egyre több gyártó ugyanazon modellnek elkezdte a szélesebb kaptafájú változatát is  gyártani. Adott egy „alap” modell és mellé, egy szélesebb (wide) típus is elérhető sőt, fellelhető itt-ott  a bütykös (bunion) változat is. Ez minden esetben a cipőn, jól látható módon feltüntetésre is kerül.

Talp

Mindig, a megfelelő terepre gyártott ötvözetekkel és mintázatokkal látják el a cipőket a gyártósoron, ezért különösen fontos a felhasználási területnek megfelelő típusválasztás. A közép talp látja el a csillapítás szerepét. Vastagabb vagy puhább ötvözetű középtalp nagyobb csillapítást tud nyújtani, ha extra puhaságra van szükséged a terepen.

Beszállócipők

Ez a típus egy külön kategória, speciális felhasználási területre fejlesztve. Kialakításában eltér az átlagos túra cipőtől, mivel sokkal merevebb talpszerkezettel rendelkezik, és körbefogja a felsőrészt egy gumiperem. Ez a kategória arra szolgál, hogy a mászók ebben a cipőben közelíthessék meg a  falat, ezért sziklás, kemény terepre készült. Előszeretettel alkalmazzák még via ferrátázásra is, mivel ott is hasonló környezetben használják.


© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK