Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Tippek, tanácsok - Mászás

Tippek, tanácsok - Mászás

Minden, amit a mászásról tudni szeretnél

A mászás kezdetben csak az alpesi országok kiváltsága volt. A manapság egyre-másra nyíló mászótermek azonban az év bármely szakában könnyen elérhető mozgásformává teszik a nagyvárosi ember számára is. Szabadban végzett változata alapvetően összekapcsolódik a természet szeretetével, de mászhatsz azért is, hogy az aktív mozgásnak köszönhetően egyszerűen csak elfelejtsd a hétköznapok szürke automatizmusát, vagy hogy kitágítsd saját teljesítőképességed határait. Azon túl, hogy az összes izmodra szükség lesz a falakon történő továbbjutáshoz, és fejleszti a koncentrációt, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzékedet, egyúttal arra is megtanít, hogy a lehető legjobban megismerd önmagad és megbízz kötéltársad együttműködésében és tudásában.

Mászó részlegünk a 2021-es évtől kibővített termékpalettával és új márkákkal vár! Az újdonságok közé tartozik, hogy még több La Sportiva mászócipő modell érhető el nálunk, sőt bekerült kínálatunkba a FiveTen kollekciója. Ezen kívül még kettő új márkával találkozhatsz az oldalunkon és a boltjainkban: a Blue Ice márkával, akik megalkották a legkönnyebb mászóbeülőt, és a 8c+ márkával, akik kifejezetten a magnéziák és ziazsákok gyártásával foglalkoznak. Termékeik között szerepel a jobb tapadást biztosító, magas gyantatartalmú por, és a szürke színű zia, amely "láthatatlanabb" nyomot hagy a szikla felületén.


Checklist

Minden felszerelésed megvan a mászáshoz? Az alábbi listába összegyűjtöttük, hogy milyen ruházatra, lábbelire és egyéb eszközre lehet szükséged.

/Ez egy általános lista, amibe mindent beleírtunk és a tartalmát változtathatod évszaktól, időjárási viszonyoktól, helyszíntől és a saját igényeidtől függően./


 

Még több Mountex tipp


Szabadban űzött formája persze mindig egy kicsit változatosabb. Mászhatsz sziklán, jégen, 30 vagy 1000 méteres meredélyeken; olyan utakon, ahol a biztosítópontok előre be vannak fúrva a sziklába, vagy ahol Te magad helyezed el a fix pontokat ékekkel és friendekel (trad mászás), majd ezekbe akasztod a közteseidet. Ugyanakkor létezik olyan változata is, amikor a szikla formációi már nem kínálnak lehetőséget az önerőből való továbbjutáshoz. Ilyenkor kifejezetten erre a célra létrehozott eszközök: hevederek, létrák és kampók fogják csak biztosítani (mesterséges mászás) a falon történő feljutásodat.

Alapvetően kétféle változata létezik: a boulder és az un. kötélbiztosításos mászás.


Fontos illemszabályok

 • Egy standba két kötelet ne tegyél, tehát foglalt standhoz el se indulj!
 • Ha fentről szereled be a standot, nagyon vigyázz, hogy semmit ne rúgj le a szikla aljában lévőkre.
 • Top rope mászásnál saját karabinereken fűzd át a kötelet, ne a standban lévő gyűrűt vagy karabinert koptasd!
 • Erőnlétednek megfelelően válaszd ki, hogy milyen nehézségű utat mászol.
 • Ne a szádba tartsd a kötelet akasztásnál!
 • Ne kiabálj, csak ha szükséges például STAND, KÖTÉL, KIVEHETSZ, HÚZZ BE, KŐ
 • Ne lépj rá más kötelére, se a sajátodra!
 • Ne mássz foglalt útba!
 • Ne szemetelj a szikla körül!

Online tanácsadás chaten és videón

Online tanácsadás chaten és videón

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Ingyenes kiszállítás, csere és visszaküldés

Ingyenes csere és visszaküldés

60 napos cseregarancia

60 napos cseregarancia

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK