Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Boulder

Boulder

Boulder mászás

A 'boulder' jelentése kőtömb és általában a nagyobb nehézségű, kifejezett ügyességet igénylő, kötél nélküli mászást jelöli a még biztonságosnak mondható 3–4 méteres magasságig. Megjelenése az 1910-es, 20-as évekre tehető. Hamarosan minden hegymászóközpontban felbukkant, de a franciaországi Fontainebleau-ban űzték a leginkább. Az ottani erdőkben az emberek kedvük szerint megmásztak minden izgalmas alakú és méretű sziklatömböt, amelyeket elszórtan találtak, később ezeket pedig nehézségük alapján rangsorolták.


Mászócipő

A boulderben rendkívül fontos a megfelelő mászócipő-választás, hiszen ez fogja biztosítani az ideális tapadást a sziklán akkor is, ha éppen egy áthajlásban akasztasz a cipő magasra gumírozott orrával. Mivel általában nem töltesz sok időt egy „probléma” megoldásával, kevésbé lényeges, hogy a cipő komfortos legyen. Ehelyett inkább a vele szemben támasztott funkcionalitás a döntő: lehetőleg töltsd ki minden miniméterét, hogy akkor se mozduljon el a lábadon, ha egyébként a válladdal egy szinten kell vele sarkaznod. De mindig tartsd szem előtt, hogy a tudásoddal, felkészültségeddel és anatómiai adottságaiddal kompatiblis mászócipőt válaszd. A rosszul választott lábbelire itt talán különösen igaz, hogy nem segítség, hanem fölösleges gyötrelem.


A viszonylagos alacsony magasság és a kötél használatának a mellőzése miatt ennél a mászóstílusnál különösen nagy hangsúlyt kap a technika, az erő és a dinamizmus. Eközben egyértelmű előnye, hogy kevés eszközt igényel és nem követel sok technikai ismeretet. A szabadtéri bouldernél nem is lesz többre szükséged, mint egy kis elszántságra, mászócipőre, egy nagy adag ziára és esetleg crash padre. Ez utóbbi helyettesíti a teremben lévő matracot, így ha esel, a társad spottolása és a matrac vagy a crash pad fog megvédeni. Ennek ellenére érdemes teremben kezdeni, ahol amellett, hogy a tapasztaltabb mászók sokszor a segítségedre lehetnek, jóval biztonságosabb körülmények között sajátíthatod el a sport alapelemeit, mint a szabadban, kellő tapasztalat nélkül. Így ha mégis kint teszed, sohase egyedül és lehetőleg mindig gyakorlottabbak társaságában csináld!


Magnézia, ziazsák, crashpad és egyéb kiegészítő

Gondold végig, hogy elsősorban hol szeretnéd űzni a mászásnak ezt a formáját. Ha teremben, lehetőleg használj folyékony ziát, amely állaga miatt kevésbé porzik ki és így nem szóródik szét a levegőben, amelyet aztán később beszívsz. Ráadásul a gyártók az ilyen likvid alkoholos vivőanyaga mellé többnyire fenyőgyantát is kevernek, amely így egyszerre fertőtleníti a kezedet és biztosítja a jobb tapadást. Arról se feledkezz meg, hogy ha mégis a sziklára ideálisabb por ziára esik a választod, akkor, különösen kint, mindig takarítsd le magad után a fogásokat és lehetőleg olyan termékeket részesíts előnyben, amelyek nem csupán maradéktalanul eltűnnek, de nem károsítják a természetet. Nagyon fontos alapelv ugyanis, hogy soha ne hagyj nyomot és őrizd meg a környezetet olyannak, ahogyan azt elődeidtől kaptad. A boulderhez használt ideális ziazsák éppen ezért olyan, amelyet mivel szinte soha nem viszel magaddal a kunsztba, a földre állítva is biztosan megáll majd a talpán és nem borul ki.


Miért jó tehát boulderezni? Mert

 • az itt megszokott, sajátos mászóstílus egyaránt növeli a hajlékonyságodat, az erőnlétedet és a kitartásodat,
 • a kifejezetten technikás kunsztok teljesítése tervezést igényel, ami fokozza a problémamegoldó képességedet,
 • a nem túl nagy felszerelésigénynek köszönhetően viszonylag olcsón megúszhatod.

Mászónadrágok és felsők

Szinte bármiben mászhatsz, ez természetesen egyéni ízlésedtől és az időjárási körülményektől függ, egyet azonban ne feledj, hogy a boulder a mászásnak az a változata, ahol sokszor kifejezetten magasra kell rakni a lábodat. Elengedhetetlenül fontos ezért az olyan nadrág, amely szabásának és anyagának köszönhetően a lehető legnagyobb mozgásszabadságot biztosítja, eközben kiválóan szellőzik és nem túlságosan meleg. Erre kifejezetten alkalmas lehet néhány, e célra tervezett mászónadrág.


Online tanácsadás chaten és videón

Online tanácsadás chaten és videón

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Ingyenes kiszállítás, csere és visszaküldés

Ingyenes csere és visszaküldés

60 napos cseregarancia

60 napos cseregarancia

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK