Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Hogyan válassz öltözetet téli sportokhoz?

Az alábbi cikkünkben megpróbáljuk bemutatni a különböző téli sportokhoz kínált ruhadarabok közötti funkcionális különbségeket. Olvasása után hasznos információk birtokában, választhatod ki a céljaidnak leginkább megfelelő öltözékedet.

Mind téli, mind tavaszi-őszi túrák esetén a megfelelően kiválasztott öltözet jelentősen meghatározza a komfotérzetedet. Napjainkban számtalan anyag és technológia közül válogathatsz. Öltözködés szempontjából az igazi kihívást az éppen aktuális túrádnak leginkább megfelelő öltözet kiválasztása jelenti.

A funkcionális öltözködésről és a három öltözködési rétege szerepéről itt olvashatsz: külső réteg (védelem), középső réteg (hőszigetelés), alsó réteg (nedvesség elvezetés).

Síelés és snowboardozás

A modern síruhák a jobb variálhatóság érdekében külön felső és alsó részből állnak. A modern síkabátok vízállóságát és lélegzőképességét az alapanyag szerkezetén található membrán biztosítja. Sok esetben a ruhán lévő varrásokat is leragasztják vagy lehegesztik belülről, hogy ott se ázzon be az anyag. A kabátok színe többnyire élénk, ami nem csak divat, hanem a megfelelő láthatóság miatt is fontos. Lényeges kiegészítő a kabát belsejében található gumírozott hószoknya, mely nehezen csúszik fel és eséskor meggátolja, hogy a hó bejusson az öltözet alá. A vízálló sínadrágok a kabátokhoz hasonlóan membrános anyagúak. Vízálóó és lélegző képességük mellett, lényeges tulajdonságuk, hogy derékban állíthatóak, a száruk vége pedig legtöbbször cipzáras vagy tépőzáras, hogy pontosan illeszkedjen a sícipőre. A szárukban beépített kamásli van, ami megakadályozza, hogy a hó a cipőbe kerüljön.

A snowboard kabátok a síkabátokhoz hasonlóak, de az esések nagyobb gyakorisága miatt könyökrészük rendszerint megerősített, vagy eleve vastagabb anyagból készül. Szabásuk általában hosszabb, bővebb, így alkalmassá válnak arra is, hogy különböző védőfelszereléseket vegyél alájuk. Mivel snowboardozás közben meredekebb lejtőkön pihenni leginkább a földön ülve lehet, a snowboard öltözetek általában kevésbé lélegeznek, viszont nagyobb vízállósággal bírnak a síruháknál.

Mivel mind a síelés, mind a snowboardozás gyakori mozgás-megszakításokkal jár, ezért fontos a megfelelő hőszigetelés biztosítása. A sí- és snowboard kabátok, nadrágok sok esetben szintetikus bélésűek. Fontos, hogy a külső réteghez integrált bélésanyag viszonylag gyorsan száradjon, hogy akár egy egész napos csúszkálás, és több kiadós megizzadás után is megfelelő kényelmet biztosítson. Bélés hiányában vagy nagy hidegben a hőszigetelő réteg szerepét egy időjárásnak megfelelő középréteggel biztosíthatod..

Az izzadtság elvezetése miatt a legtöbb esetben ajánlott egy jó minőségű, technikai alsó réteg viselete. A MOUNTEX kínálatában nagy számban kaphatóak Icebreaker és Devold, természetes merinó gyapjúból készült termékek (alsó és középső réteg), melyek nem szagosodnak és akár több napig hordhatod őket mosás nélkül. Szintetikus aláöltözeteket is találsz a kínálatunkban. Ezeket a ruhákat alapvetően aktívabb, intenzívebb mozgáshoz ajánljuk, ahol nagyon fontos a nedvesség elvezetése és a gyorsabb száradás, azonban egy-két használat után érdemes kimosnod.

Túrasíelés

A túrasíelés ciklikus mozgással járó sport, ahol a kapaszkodás és a lesiklás váltja egymást. A felfelé haladás sok energiát igényel, nagyon kimelegszel, ezért hasznos, ha kiváló lélegző képességű ruhákat választasz. Erre tökéletesen megfelelnek a softshellek, melyek szélálló, jól szellőző és némileg vízlepergető anyagok. A vastagabb, bélelt modellek vagy polár-szerű belsejük pedig kellő mértékben képesek a hőt megtartani, jobban szigetelnek. A softshell felsők és nadrágok általában sportos szabásúak és rugalmas szövetből készülnek, ezáltal szabad mozgást biztosítanak és a légellenállást is csökkentik, aminek leküzdése látszólag nem számottevő, de hosszú távon mégis kevesebbet erőlködsz. Sítúrákra legtöbbször érdemes vinni egy pehely- vagy szintetikus bélésű kabátot, illetve egy membrános, könnyű külső kabátot is, amit akkor kaphatsz fel, ha váratlanul rosszra fordul az idő, vagy egyszerűen csak nézelődni szeretnétek.

Hótalpazás

A hótalpazás alapfelszerelése a hótalp és a megfelelő lábbeli. Ajánlott az erre a célra kialakított lábbelik és a szigetelt hótaposók használata, de bármilyen magasszárú túraciővel megpróbálhatod. A jó túrakabát külső rétege szél- és vízhatlan, mivel a hegyekben hirtelen változhat az idő, és jó ideig eltarthat, mire a barátságosan meleg hüttébe jutsz. Egy hirtelen jött hózáporban, vagy erős szélben praktikusak lehetnek a 3/1 kabátok, melyeknek rétegeit szét lehet választani, és az időjárási kondícióknak megfelelően külön-külön vagy egyben lehet hordani. A pehely- vagy műpehely kabátok egész napos viselete intenzív túrán ritkán célszerű, mivel a töltőanyag szigetelőképessége bőven felülmúlja az igényeket és könnyen meg lehet izzadni benne, ami később a kényelem és akár még a teljesítmény rovására is mehet. A téli túranadrág lehet softshell vagy membrános nadrág. Mindig jól jön alá egy vékony aláöltözet, ami segít elvezetni a bőr felszínéről a nedvességet. Nagy hideg esetén mindenképpen érdemes tartalék középső rétegről is gondoskodni. További előny, ha a külső kabát és a túranadrág cipzáras szellőzőnyílásokkal van ellátva, melyekkel igény esetén szellőztetni, hűteni tudod magad.

Ha meg kell állnod – védekezés nagy hideg ellen

Ha a hegyi túra során számítani lehet arra, hogy hosszabb időre meg kell állnod, érdemes felkészülni az akár extrém hideg elleni védekezésre. Ilyenkor kerülnek elő a külső rétegként is jó szolgálatot tevő vastagabb pehelykabátok, vagy a héjkabátok alá vehető, vékonyabb töltetű meleg kabátok, mellények. Növeli a komfortot, így jobb hangulatúvá teszi a túrát a forró itallal teli termosz, vagy egy-egy kéz- és lábmelegítő tasak is.

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK