Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Hogyan válassz nordic walking botot?

Hábermann Gábor | Frissítve: 2020. április 14.

A méretválasztás

Húzd ki magad, állj egyenesen! A bot markolatát fogva a felkarod és az alkarod 90°-ot zárjanak be. Ha otthonról szeretnél botra szert tenni, de nem volt lehetőséged korábban méretet próbálni, itt egy iránymutató számolási lehetőség: testmagasság x 0,68-al (pl 183 x 0,68 = 124,44 ebben az esetben a 125cm-es bot lesz a jó választás. A botok hosszai 5 centiméterenként emelkednek, ha ez a szám 122 lenne és tanácstalan lennél, hogy a 120as vagy 125ös méretet válaszd, akkor lassabb haladáshoz 120cm, gyorsabb tempó esetén pedig a 125 lesz az ideális).

A botok típusai

A nem teleszkópos botok előnye hogy könnyűek, merevek és nincs bennük mozgó alkatrész, tehát nem igényelnek különösebb karbantartást. Léteznek teljesen alumínium és alumínium-carbon ötvözetű botok. Minél nagyobb a karbon tartalom, annál könnyebb és merevebb lesz a termék. Az arányt százalékosan tünteti fel a termékeken a gyártó, hogy könnyebben eligazodhass rajtuk.

Teleszkópos botot akkor érdemes választanod, ha számít, hogy mennyi helyet foglal például a csomagtartóban, tömegközlekedésen, illetve ha többen használtok egy botot, de különböző magasságúak vagytok. Így mindenki a neki megfelelő méretre tudja állítani. A hátránya, hogy nehezebb, illetve mivel állítható, ezért az esős, sarasabb napok után érdemes szétszedni, kiszárítani és áttörölni. Ettől egyáltalán nem kell tartanod, gyorsan és egyszerűen kivitelezhető és így lesz hosszantartó a bot élettartama. 

Kiegészítő alkatrészek

A nordic walking botoknak kemény carbide hegyük van, amelyek remekül kapaszkodnak hóban, sárban és jó a kopásálló képességük. Viszont, ha nem erdőben űzöd ezt a sportot, hanem városiasabb körülmények között, aszfalton vagy sóderrel szórt úton, akkor mindenképp érdemes gumi hegyvédőt használnod. Ezáltal halkabb leszel, jobb lesz a tapadás és a kemény talaj sem koptatja el idő előtt. Maga a hegy is cserélhető, ha elveszted a hegyvédőt, vagy a csuklópántot, utólagosan is beszerezhetőek ezek az alkatrészek.

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK