Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Piknik a szabadban

Piknik a szabadban

Piknik a szabadban

A jó idő közeledtével egyre többen szeretnének kimozdulni a szabadba. Ez a dolgos hétköznapok monotonitásából kitörve ideális időtöltés lehet akár kisebb létszámú társasággal is. Szeretnénk ötleteket adni, hogy egy piknikhez, vagy szabadban való főzéshez milyen dolgokat érdemes magunkkal vinni. Nem kell megelégednünk egy előre csomagolt szendviccsel és lemondani az otthoni konyha kényelméről, akár kávét, vagy egyszerűbb ételeket is könnyedén elkészíthetünk természetjárás közben. Természetesen az alább felsorolt és leírt dolgok kiegészíthetőek a mi egyéni elképzeléseinkkel.

Checklist

Minden felszerelésed megvan egy szabadban töltött piknikezéshez? Az alábbi listába összegyűjtöttük, hogy milyen ruházatra, lábbelire és egyéb eszközre lehet szükséged.

/Ez egy általános lista, amibe mindent beleírtunk és a tartalmát változtathatod évszaktól, időjárási viszonyoktól, helyszíntől és a saját igényeidtől függően./


Ruházat

Kiegészítők

 

Sütés - főzés

Amikor piknikezni indulsz, vagy a szabadban szeretnél süti-főzni, akkor minden alkalommal nagy körültekintéssel, lehetőség szerint egy előre kialakított kempingező helyet válassz, ahol jó eséllyel padok és asztalok, esetleg esőbeálló is található, valamint biztonságosan kialakított tűzrakó hely is.
Minden esetben tájékozódj, hogy az aktuális terület tűzgyújtási tilalom alatt áll-e. Amennyiben igen, sajnos le kell mondani a tűzrakásról, de nincs minden veszve, mert szerencsére van egyéb használható alternatíva: főzéseid során gázfőzőt, alkoholos főzőt, hibrid üzemanyagos stb. és úgynevezett zárt égésterű, szikrafogóval ellátott „Hobo” kályhákat is tudsz használni. Legpraktikusabb a gázfőző, ami nagyon gyorsan felmelegíti a vizet, vagy magát az ételt, nem kormolja össze az edény alját és „bármikor” használható. Egyszerűen és kényelmesen, gyorsan elpakolható. Gondoskodj a megfelelő szélvédettségről is, mert nagyban növeli a főzőeszközöd hatékonyságát. Kevesebb üzemanyagra lesz szükséged, gyorsabban eléred a célodat, nem utolsó sorban, ha tüzet raksz a kipattanó parázs ellen is védelmet nyújthat.


Tűzgyújtás - csak ha szabad!

Ha nincs tilalom, a tűzrakó helyet nagy gondossággal készítsd elő a kipattanó szikrák miatt. Gondoskodj továbbá arról, hogy megfelelő mennyiségű a tűz eloltásához szükséges anyag legyen a kezed ügyében. Tűzrakás előkészítéséhez elegendő egy kicsit robosztusabb fix pengéjű kés kb. 10 cm-es pengehosszban. Ez lehet markolattüskés, illetve úgynevezett „full tang” kialakítású. Magához a főzéshez valamilyen többfunkciós bicskát válassz, (Victorinox) ami „rozsdamentes” acélból készüljön. Ez esetben elég lehet a kb. 8 cm pengehosszúság is.

Edény típusok

A főzéshez, sütéshez kiválasztott edények készülhetnek acél, alumínium (általában anodizált, vagy valamilyen tartós nehezen karcolható bevonattal ellátva), titán felhasználásával illetve a Sea To Summit-nak van egy alumínium aljú harmónika szerűen összecsukható szilikonos edénycsaládja is. Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei:

 • az alumínium nagyon könnyű és kiváló hőelvezetéssel rendelkezik
 • a titánból készült edények könnyebbek, de mivel gyakran ezeket vékony anyaghasználat jellemzi, így talán nem tudja úgy eloszlatni a hőt
 • az acél anyaghasználatú edények lesznek azok, amelyek súlyban nehezebbek lehetnek, viszont robosztusabbak, vastagabb anyaghasználat is előfordul.

Környezettudatos vízfogyasztás

Kirándulásod alkalmával ne feledkezz meg a vízfogyasztásról sem! Az eldobható PET palackok helyett jobb alternatíva a tartós és kiváló minőségű anyagokból készülő Nalgene, Camelbak, Laken kulacsok/termoszok.

Instant finomságok

A korábban ismertetett felszerelésekkel nagyon gyorsan és könnyedén forralhatsz vizet kávéhoz, teákhoz vagy Adventure Food-hoz, de akár egyszerűbb ételeket is készíthetsz. Az Adventure Food kiváló választás, ha csak egy kiadós étkezést szeretnél. Nagyon könnyű elkészíteni mivel csak forró vizet kell hozzá adni (a csomagoláson jelzett mennyiséget). Nagy előnye, hogy gyorsan megvan, nem kell mosogatni, a zacskóból kényelmesen meg lehet enni. Mivel simítózáras csomagolása van az étkezést követően lezárható, később otthon kidobható. Ne terheld erdeink kihelyezett szemeteseit, amit vittél magaddal azt hozd is el onnan. (Ha teheted ne az erdőben kihelyezett szemetesekbe dobd a szemetedet, hanem hozd haza, és gyűjtsd szelektíven.) Többféle íz világ, vegetáriánusoknak is.


Fényforrás a piknikhez

A tábori világításról is érdemes gondoskodnod, mert nincs is rosszabb, mint amikor egy kinti főzésnek az éjszaka leszállta vet idejekorán véget. Gondolkodhatsz egyaránt fejlámpákban vagy tábori lámpákban. Ha fontos a súly minimalizálása, akkor jó választás a fejlámpa, de természetesen rengeteg tábori lámpa van, aminek a súlya elenyésző.

Tisztítás, mosogatás

A főzést követően a használt eszközöket könnyedén elmoshatod akár terepen is a Sea To Summit mosogató segítségével, amihez érdemes ugyancsak a gyártó által kínált univerzális mosószert használni. Ezzel a szuper kis szerrel moshatsz, fürödhetsz, elmosogathatod az edényeket, és a legjobb benne, hogy környezetbarát összetevőkkel rendelkezik. A citronellás változata enyhén citrusos illattal próbál meg a bogarak ellen is csekély védelmet adni.


Online tanácsadás chaten és videón

Online tanácsadás chaten és videón

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Gyors kézbesítés akár 2-4 napon belül

Ingyenes kiszállítás, csere és visszaküldés

Ingyenes csere és visszaküldés

60 napos cseregarancia

60 napos cseregarancia

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK