Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Aláöltözet vásárláshoz tippek, tanácsok

Az outdoor sportokat űzők ruhatárának egyik legfontosabb darabja a technikai aláöltözet. Az izzadással járó sportok esetén egy technikai alsóruha nagy mértékben tudja a komfortérzetet növelni, ami hosszas mozgás során a teljesítményben is erősen megmutatkozik. A funkcionális öltözködési rendszerben így a nedvesség elvezetésért az alsó réteg, a hőszigetelésért a középső réteg, míg az elemektől való védelemről a külső réteg gondoskodik. 

Nedvesség-elvezetés

Fontos megelőzni a nedvesség jelenlétét közvetlenül a bőrfelszínen, mert gyors lehűléshez vezethet, és nyirkos,kellemetlen érzetet kelthet. Éppen ezért a technikai alsóruha feladata, hogy a nedvességet elvezesse a bőrfelszínről, majd azt a szövet külső felületén gyorsan elpárologtatva azonnal száradjon. Korábban megelégedtek azzal, ha az alsó réteg elszívta az izzadtságot, és erre a pamut alsóneműk tökéletesen jók voltak. A pamutnak nagy hibája azonban, hogy a nedvességet magában tartja, nagyon nehezen szárad, ezért a kifejtett teljesítmény csökkenésével kellemetlen, hideg rétegként veszi körül testünket.

A könnyűipar fejlődése mára már lehetővé tette olyan műszálak megjelenését, amelyek a felületükön képesek a nedvesség szállítására anélkül, hogy magukba szívnák azt, így szinte azonnal képesek a száradásra. Ezek a szövetek teljesen bőrbarátok és még az érzékeny bőrűeknél sem váltanak ki semmilyen reakciót. A felhasznált anyag mellett a szálak szövésének technikája is különleges: az anyag külső felülete felé növekvő tölcsérszerű hurkok a hajszálcsövességet is felhasználják a nedvesség elvezetésére és a száradás gyorsítására.

Technikai alsó ruha típusok

Az első rétegként viselt aláöltözetek egyre szélesebb skálája jelenik meg a különböző gyártóktól. Függően attól, hogy az alsóruhák a polipropilén valamilyen módosított formájából készült szintetikus,  vagy az extrém finom szálú merinó gyapjúból készült természetes aláöltözetek közé tartoznak, funkciójukban kisebb eltérést mutathatnak. 

Legelterjedtebbek az egészen vékony, testhez simuló darabok, melyeket kizárólag alsó rétegként, nedvesség elvezetés céljából érdemes viselni. Az alsóruhák közé sorolhatjuk azokat a középvastag ruhadarabokat is, amelyek szintén kiváló nedvességszállítási tulajdonságokkal rendelkeznek, de vastagságuknak köszönhetően már akár hőszigetelő (középső) rétegként is hordhatók.

Természetes vagy szintetikus?

Természetes alsóruhák (merino)

természetes alsóruhák kedvelői számára az új-zélandi merinók különlegesen finom gyapjából készült Icebreaker aláöltözetek kínálnak mind teljesítményében, mind kinézetében remek megoldást. Bár nedvesség elvezetési és száradási képességük némileg elmarad a szintetikus alsóruhákétól, hosszabb használat után kevésbé szagosodnak, így ezeket akár több napig is lehet használni mosás nélkül. Hőszabályozás szempontjából a legideálisabbak, melegebb napokon is kényelmesek, míg hidegebb időben melegebbek szintetikus társaiknál.

Itt mindent megtudhatsz a merino alsóruhákról

Ajánlott alkalmazás: városi kerékpározás, utazás, vízitúra, könnyű trekkingtúra, több napos viselet, lesikló síelés, könnyű sítúra. 

Szintetikus alsóruhák

szintetikus alsóruhák valamivel jobb nedvességelvezető és száradási képességgel bírnak természetes társaiknál, ezért mozgásintenzívebb sportokhoz inkább ezeket érdemes használni. Természetes társaiknál kicsit hamarabb szagosodhatnak. Ugyanolyan vastagság mellett némileg kevésbé hőszigetelnek, mint a természetes alsóruhák. 

Ajánlott alkalmazás: országúti kerékpározás, hosszútáv futás, hosszabb sítúra. 

Fontos megjegyezni, hogy az alsó réteg talán a legalapvetőbb összetevője a funkcionális öltözködésnek, hagyományos ruházatokkal ez a réteg helyettesíthető a legkevésbé.

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK