Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Aláöltözet vásárláshoz tippek, tanácsok

Az outdoor sportokat űzők ruhatárának egyik legfontosabb darabja a technikai aláöltözet. Az izzadással járó sportok esetén egy technikai alsóruha nagy mértékben tudja a komfortérzetet növelni, ami hosszas mozgás során a teljesítményben is erősen megmutatkozik. A funkcionális öltözködési rendszerben így a nedvesség elvezetésért az alsó réteg, a hőszigetelésért a középső réteg, míg az elemektől való védelemről a külső réteg gondoskodik. 

Nedvesség-elvezetés

Fontos megelőzni a nedvesség jelenlétét közvetlenül a bőrfelszínen, mert gyors lehűléshez vezethet, és nyirkos,kellemetlen érzetet kelthet. Éppen ezért a technikai alsóruha feladata, hogy a nedvességet elvezesse a bőrfelszínről, majd azt a szövet külső felületén gyorsan elpárologtatva azonnal száradjon. Korábban megelégedtek azzal, ha az alsó réteg elszívta az izzadtságot, és erre a pamut alsóneműk tökéletesen jók voltak. A pamutnak nagy hibája azonban, hogy a nedvességet magában tartja, nagyon nehezen szárad, ezért a kifejtett teljesítmény csökkenésével kellemetlen, hideg rétegként veszi körül testünket.

A könnyűipar fejlődése mára már lehetővé tette olyan műszálak megjelenését, amelyek a felületükön képesek a nedvesség szállítására anélkül, hogy magukba szívnák azt, így szinte azonnal képesek a száradásra. Ezek teljesen bőrbarát szövetek, és még az érzékeny bőrűeknél sem váltanak ki semmilyen reakciót. A felhasznált anyag mellett a szálak szövésének technikája is különleges: az anyag külső felülete felé szélesedő tölcsérszerű hurkok, a hajszálcsövességet is felhasználják a nedvesség elvezetésére és a száradás gyorsítására.

Technikai alsó ruha típusok

Az első rétegként viselt aláöltözetek egyre szélesebb skálája jelenik meg a különböző gyártóktól. Alapvetően két típusát  különböztetjük meg: szintetikus alapanyagból, valamint természetes merinó gyapjúból készült ruházatot.

Legelterjedtebbek az egészen vékony, testhez simuló darabok, melyeket kizárólag alsó rétegként, nedvesség elvezetés céljából érdemes viselni. Az alsóruhák közé sorolhatjuk azokat a középvastag ruhadarabokat is, amelyek szintén kiváló nedvességszállítási tulajdonságokkal rendelkeznek, de vastagságuknak köszönhetően már akár hőszigetelő (középső) rétegként is hordhatók.

Természetes vagy szintetikus?

Természetes alsóruhák (merino)

A természetes alsóruhák kedvelői számára az új-zélandi merinók különlegesen finom gyapjából készült Icebreaker, valamint Devold aláöltözetek kínálnak mind teljesítményében, mind kinézetében remek megoldást. Bár nedvesség elvezetési és száradási képességük némileg elmarad a szintetikus alsóruhákétól, hosszabb használat után kevésbé szagosodnak, így ezeket akár több napig is lehet használni mosás nélkül. Hőszabályozás szempontjából a legideálisabbak, melegebb napokon is kényelmesek, míg hidegebb időben melegebbek szintetikus társaiknál.

Szintetikus alsóruhák

A szintetikus alsóruhák valamivel jobb nedvességelvezető és száradási képességgel bírnak természetes társaiknál, ezért a magasabb intenzitású sportokhoz, inkább ezeket érdemes használni. Olcsóbbak, bár kicsit hamarabb szagosodhatnak, mint gyapjú vetélytársaik . Ugyanolyan vastagság mellett némileg kevésbé hőszigetelnek, mint a természetes alsóruhák.

Fontos megjegyezni, hogy az alsó réteg talán a legalapvetőbb összetevője a funkcionális öltözködésnek, itt az ár és a saját hőmegtartás szabhat határt. Hagyományos ruházatokkal ez a réteg helyettesíthető a legkevésbé.

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK