Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Hogyan válassz sátrat?

Szél. Eső. Hideg. Szúnyogok. Por. Csúszómászók. Bármelyikük elleni védelem kellő indok lehet arra, hogy sátrat cipelj a csavargásaidhoz. Aztán ott van az a megmagyarázhatatlan biztonságérzet, mely eltölt, mihelyt bebújtál a sátorba és behúztad a cipzárt. Lenyűgöző, mennyi kényelmet és megnyugvást találunk néhány jól összeöltött szövetdarab között. Néhány keményfejű állítja, hogy a sátor felesleges luxus, de egy váratlan éjszakai szélvihar, egy szúnyoginvázió, vagy a tudat, hogy a közeli hangyavár esetleg mégsem lakatlan, a legtöbb túrázót rádöbbenti, hogy a teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet és nagyobb csomagot a hátizsákjában.
A Mountex üzletekben többtucatnyi modellből választhatsz. A sok lehetőség közül hogyan tudod a Neked legmegfelelőbbet kiválasztani?

Milyen sátorra lesz szükséged?


A felszerelés kiválasztásának alapszabálya a következő: inkább legyél egy kicsit túl- mint alulbiztosított. Ez igaz a sátrakra is. Érdemes megfontolni, hogy hol, milyen körülmények között kell a sátradra, mint menedékre számítanod. Gyakran táborozol esős időben? Vizsgáld meg a tágas túrasátrakat, és fontold meg a belső sátorban kifeszíthető felszereléstartó háló beszerzését is. Ez egy, a sátor plafonja közelében kifeszített, függőágyszerű háló, melyben a nedves dolgok az éjszaka során gyorsabban megszáradnak. Ha téli viharokra is számíthatsz, olyan sátrat válassz, mely a legkíméletlenebb téli körülmények között is megállja a helyét. Ha elsősorban sivatagi felfedező vagy, vagy olyan helyekre szeretsz menni, ahol magas a páratartalom, akkor a szellőzés az elsődleges szempontod. Olyan sátrat keress, melynek nagy ablaka, vagy tetőszellőzője van, és valószínűleg be kell szerezned egy moszkitóháló belső sátrat is. 

Bivakzsák vagy bivaksátor - Egyszemélyes menedék, melybe rajtad és a hálózsákodon kívül gyakorlatilag nem fér semmi. Csak akkor érdemes megfontolnod a bivaksátor használatát, ha elsődleges szempontod a súly minimalizálása. Ha szereted, hogy van egy kis hely a többi holmidnak is, akkor válassz inkább egy kis, 1-2 személyes sátrat.

Nyári sátrak - Általában két alumínium- vagy üvegszálas rudat használnak a sátor merevítésére. Jurta alakú, kisméretű, kinyitható előtérrel. A külső tető általában 10-15 cm-rel a talaj fölött ér véget, így viszonylag jól véd az eső ellen, és a sátor szellőzése is jó marad. Aljzata erős, kopásálló nylonszövet. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, vízitúrák. A nyári sátrak egy külön csoportjába tartoznak a méret szempontjából is külön említett nagy alapterületű, nagy belmagasságú, tágas közösségi terű, 4-8 főnek is kényelmes családi sátrak. A nehézkesebb felállítás, a 12-30 kg körüli súly nyújtotta hátrányt bőven ellensúlyozza a tágas közösségi tér, a 2-3 szeparált hálófülke, a könnyű túrasátraknál jobb csapadékállóság.

Tipp: ha bőven befér a kocsidba, és amúgy is egy kempingben lesztek 4-5 napig, dobj be egy ilyen családi sátrat. Esténként kényelmesen borozhattok, főleg ha néhány összecsukható kempingszéket is magatokkal visztek. Családi sátor választáshoz tanácsainkat itt találod >>>

Túrasátrak - Rudazatuk nagy szilárdságú alumínium-ötvözetből készül, hogy ellenálljon az erős szélnek és az esőnek. A nyári sátraknál kissé laposabb, félkupola szerkezetű, 2 vagy 3 merevítő rúd tartja. A külső borítás teljesen befedi a belső sátrat, varratait impregnálással vízhatlanítják. Aljzata a sátor külső anyagával megegyező, vagy annál kicsit vastagabb, vízhatlanított orkánanyag. A nagyobb, 3-4 személyes túrasátrak előtere terjedelmes, ahol el lehet helyezni a cipőket, hátizsákot és egyebeket. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, magashegységek a növényhatárig, trekkingtúrák.

Hegyi sátrak - Masszív, 3-4 rudazattal kimerevített, teknőspáncélhoz hasonlító viharálló sátrak. A külső sátor anyaga mintegy 20-30 cm-rel hosszabb, mint a sátor magassága, ezáltal kövekkel, hókockákkal teljesen le lehet zárni a külső borítást. Előtere lehetővé teszi a csomagok elhelyezését, illetve a belső sátron kívüli főzést.

A sátrak vízállósága

Ahhoz, hogy egy anyagot vízállónak tekintsünk legalább 1000 mm magas vízoszlop nyomásának kell tudnia ellenállni. Ezt a vízállósági értéket 1000 mm-el jelöljük. Ez az a víznyomás érték, aminek hatására a sátor anyaga átengedi a vizet.

A vízállóságot több tényező is befolyásolhatja. Az erőteljes vagy viharos esők nagyobb nyomást fejtenek ki a könnyű esőknél. Az anyagra nehezedő egyéb külső nyomás tovább növeli a beázás esélyét.

Az 1000 mm alatti sátrak legföljebb záporállónak tekinthetők, 1500 mm értékkel általában már alkalmasak tavaszi-nyári táborozásra. Egész éves használatra ajánlott sátrak 2000 mm vízállóságtól indulnak. Expedíciós sátraknak legalább 3000 mm vízállóságúnak kell lenni.

Amikor sátrat választunk, érdemes mindig a legrosszabb lehetőségre felkészülni.

Vízállóság Ajánlott használat
1000mm könnyebb záporeső esetén megfelelő sátor
1000-2000mm megfelelő nyári kempingezésre (Európában)
2000-3000mm egész éves használatra alkalmas sátrak (Európában)
3000mm - expedíciós sátrak innen indulnak

Megjegyzések: 

 • A vastagabb kenésű, nehezebb anyagú családi sátrak általában jobban ellenállnak az esőnek (bár ezek általában nem nevezhetőek expedíciósnak).
 • Ha huzamosabb időt töltünk a sátorban, a kilélegzett pára miatt a legvízálóbb sátor belseje is nyirkossá fog válni.
 • Ha nagyon nagy és huzamos esőre számítunk, érdemes vízhatlan tarp-ot vinnünk magunkkal, extra védelemnek. 
 

A sátrak mérete

A fentiekből látod, hogy a bivakzsákok, a hegyi- és családi sátrak – nevüknek megfelelően- viszonylag kötött méretűek, a túrasátrakat azonban nagyon sok méretben gyártják. Utazásaid többségénél hányan lesztek a csapatban? Egyedül mész? Kettesben? Esetleg négyen lesztek? Ha társasággal csavarogsz, megosztod velük a sátradat, vagy mindenki viszi a saját fészkét? A sátor megosztása ravasz dolog, mivel olyankor a súly is megoszlik. Az egyik viszi a belsőt és a rudakat, a másik cipeli a külsőt és a cövekeket. A külön sátrazás biztosítja a magányt, de mindenkinek nehezebb lesz a zsákja.

Tipp:
Örülj a barátaidnak, oszd meg velük a sátradat.

Nos, mit választasz?

Szóló (egyszemélyes) sátrak - Kicsi, könnyű menedék a nehéz embereknek. Ebben a minimál kategóriában, melybe a bivakzsák is beletartozik, nincs helye a mellébeszélésnek.

1-2 személyes sátrak - Ezek a sátrak kényelmes menedéket nyújtanak egy szóló túrázónak, de két ember is elfér benne ha kissé szűkösen is.

2 személyes sátrak - a legnépszerűbb túrasátor-méret. A sokféle típus közül próbáld kiválasztani, amely a legjobban megfelel az igényeidnek. 

2-3 személyes sátrak - Ezek  a szélesebbre és általában magasabbra szabott kétszemélyes sátrak nagyobb teret biztosítanak lakóiknak. Szükség esetén egy harmadik személy is bepréselődhet, bár hosszabb távon nem túl kényelmes. Ez a típus jó választás olyan szülőknek, akik alkalmanként kisgyereküket is magukkal viszik.

3 személyes sátrak - Ha általában hármasban utaztok, ezek a modellek nektek készültek. Vagy kettesben utaztok ugyan, de szeretitek a csomagokat a sátorban tartani, és nem zavar a súlytöbblet, ezek a sátrak biztosítják a bőséges helyet.

4 személyes sátrak - Masszív, tágas túrasátrak. Súlyuk általában 5,5-7 kg között van, ezért a hátizsákos túrázók a csapat tagjai közt szétosztják az alkatrészeit. Kitűnő választás az autóval kirándulóknak is, ha nem akarnak olyan nagy csomagot vinni, mint a fülkés családi sátor és nem bánják, hogy nem tudnak benne felállni.

Családi sátrak - Nem az "este felállítom és reggel lebontom" kategória sátrai. A családi sátrak nem háton cipelésre, hanem inkább kempingezéshez ajánlott modellek, melyeknél a kényelem az elsődleges szempont. A nagy sátrak hátránya, hogy nehezebben találtok majd elegendő vízszintes helyet a felállításához és könnyebben ragadja el a szél, amíg a táborhelytől távol vagytok. Családi sátrak itt.

Kiegészítők

Sátortakarók - A sátor fölé feszíthető, kiegészítő nylontakaró csak kevéssel növeli meg a sátor súlyát, de szinte tökéletesen vízhatlanná teszi azt. Egy, a sátor alá terített nylon takaró használatával sátrunk alja tiszta marad csapadékos időben, vagy nedves talajon is.

Cövekek - A sátrakhoz a gyári csomagolásban gyakran csak egyszerűbb, könnyű alumínium cövekeket találunk. Érdemes ezeket masszív, tartós acélcövekekkel is kiegészíteni, hogy sátrunkat keményebb, köves talajon is ki tudjuk feszíteni.

Tartalék- vagy csere rudak - A márkásabb sátrakhoz készletben és darabonként is cserealkatrészt biztosítanak a gyártók (egy bizonyos típusú sátorhoz általában csak a pont hozzávaló rudazat illeszkedik pontosan.) Egy-egy törött rúd ideiglenes javítását egy kívülről ráhúzható, de szorosan illeszkedő csődarabbal tudjuk megoldani.

A sátor karbantartása

A sátor csak kevés törődést kíván. A jól karbantartott, minőségi sátor évekig megbízhatóan szolgál.

- A nap ultraibolya sugárzása gyorsan elöregítheti a műszálas szöveteket. Extrém napsütésben teríts a sátradra egy külső borítást. 
- Elcsomagolás előtt takarítsd ki a sátrat és a lehetőség szerint szárítsd ki. Ha esőben vagy neves füvön kell csomagolni, a víz nagyobb részét egy szivaccsal vagy törlőronggyal tudod eltávolítani a külső sátorról és az aljzatról. Ha hosszabb ideig nedvesen hagyod a sátradat, garantáltan birtokba veszik a penészgombák, ezért az első adandó alkalommal teljesen szárítsd ki a sátrat. Ha mégis kialakultak penészgombák, fertőtlenítő szeres vízzel töröld át vagy mosd ki a sátradat.
- Ne mindig ugyanazon élek mentén hajtsd össze a sátrat, mert ezek az élek az évek során maradandóak lesznek és a hajtások mentén törékennyé válhat az anyag.

Otthon ellenőrizd, hogy száraz-e a sátor, mielőtt hosszabb időre elraktározod. Állítsd fel, nézd át, hogy nem szorul-e javításra. Ellenőrizd a rudazat állapotát is, pótold az esetleg elveszett cöveket és zsinórokat.

Egyéb jótanácsok

Felállítás - Sátorhelynek sima, vízszintes területet válassz. Tisztítsd meg a törmeléktől (fenyőtoboz, gallyak, kisebb kövek), melyek nem csupán a hátadat bökdösik alvás közben, de a sátrad alján is bökdöshetnek kisebb-nagyobb lyukakat. Használj alátétet a sátor aljának megvédésére. A plusz jutalom: reggel is tiszta terület a sátor összecsomagolására.

Tartós eső - Nedves, párás időben próbáld elkerülni, hogy a sátor külső hozzáérjen a belsőhöz. Ha ez megtörténik, számíthatsz rá, hogy a nedvesség az érintkezési ponton betör a sátorba. Használj több feszítő zsineget a sátor megfelelő kifeszítésére.

Szellőzés - Az egyik ok, amiért érdemes jó minőségű túrasátrat venni. Az olcsó hipermarket sátrak ritkán kínálnak lélegző anyagból készült belsőjű sátrakat. Ha ilyen sátorban töltesz egy meleg éjszakát, a testpára könnyen szaunává varázsolhatja, és izzasztó alvást eredményez.

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK