Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Hogyan válassz sátrat?

Frissítve: 2020. április 1.

Szél. Eső. Hideg. Szúnyogok. Por. Csúszómászók. Bármelyikük elleni védelem kellő indok lehet arra, hogy sátrat cipelj a csavargásaidhoz. Aztán ott van az a megmagyarázhatatlan biztonságérzet, mely eltölt, mihelyt bebújtál a sátorba és behúztad a cipzárt. Lenyűgöző, mennyi kényelmet és megnyugvást találunk néhány jól összeöltött szövetdarab között. Néhány keményfejű állítja, hogy a sátor felesleges luxus, de egy váratlan éjszakai szélvihar, egy szúnyoginvázió, vagy a tudat, hogy a közeli hangyavár esetleg mégsem lakatlan, a legtöbb túrázót rádöbbenti, hogy a teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet és nagyobb csomagot a hátizsákjában.

A Mountex üzletekben többtucatnyi modellből választhatsz. A sok lehetőség közül hogyan tudod a Neked legmegfelelőbbet kiválasztani?

Szél. Eső. Hideg. Szúnyogok. Por. Csúszómászók. Bármelyikük elleni védelem kellő indok lehet arra, hogy sátrat cipelj a csavargásaidhoz. Aztán ott van az a megmagyarázhatatlan biztonságérzet, mely eltölt, mihelyt bebújtál a sátorba és behúztad a cipzárt. Lenyűgöző, mennyi kényelmet és megnyugvást találunk néhány jól összeöltött szövetdarab között. Néhány keményfejű állítja, hogy a sátor felesleges luxus, de egy váratlan éjszakai szélvihar, egy szúnyoginvázió, vagy a tudat, hogy a közeli hangyavár esetleg mégsem lakatlan, a legtöbb túrázót rádöbbenti, hogy a teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet és nagyobb csomagot a hátizsákjában.
A Mountex üzletekben többtucatnyi modellből választhatsz. A sok lehetőség közül hogyan tudod a Neked legmegfelelőbbet kiválasztani?


Sátrak típusai

A felszerelés kiválasztásának alapszabálya a következő: inkább legyél egy kicsit túl- mint alulbiztosított. Ez igaz a sátrakra is. Érdemes megfontolni, hogy hol, milyen körülmények között kell a sátradra, mint menedékre számítanod. Gyakran táborozol esős időben? Vizsgáld meg a tágas túrasátrakat, és fontold meg a belső sátorban kifeszíthető felszereléstartó háló beszerzését is. Ez egy, a sátor plafonja közelében kifeszített, függőágyszerű háló, melyben a nedves dolgok az éjszaka során gyorsabban megszáradnak. Ha téli viharokra is számíthatsz, olyan sátrat válassz, mely a legkíméletlenebb téli körülmények között is megállja a helyét. Ha elsősorban sivatagi felfedező vagy, vagy olyan helyekre szeretsz menni, ahol magas a páratartalom, akkor a szellőzés az elsődleges szempontod. Olyan sátrat keress, melynek nagy ablaka, vagy tetőszellőzője van, és valószínűleg be kell szerezned egy moszkitóháló belső sátrat is.

Bivakzsákok vagy bivaksátrak

Egyszemélyes menedék, melybe rajtad és a hálózsákodon kívül gyakorlatilag nem fér semmi. Csak akkor érdemes megfontolnod a bivaksátor használatát, ha elsődleges szempontod a súly minimalizálása. Ha szereted, hogy van egy kis hely a többi holmidnak is, akkor válassz inkább egy kis, 1-2 személyes sátrat.

Nyári- és fesztiválsátrak

Általában két alumínium- vagy üvegszálas rudat használnak a sátor merevítésére. Jurta alakú, kisméretű, kinyitható előtérrel. A külső tető általában 10-15 cm-rel a talaj fölött ér véget, így viszonylag jól véd az eső ellen, és a sátor szellőzése is jó marad. Aljzata erős, kopásálló nylonszövet. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, vízitúrák. A nyári sátrak egy külön csoportjába tartoznak a méret szempontjából is külön említett nagy alapterületű, nagy belmagasságú, tágas közösségi terű, 4-8 főnek is kényelmes családi sátrak. A nehézkesebb felállítás, a 12-30 kg körüli súly nyújtotta hátrányt bőven ellensúlyozza a tágas közösségi tér, a 2-3 szeparált hálófülke, a könnyű túrasátraknál jobb csapadékállóság.
Tovább a nyári- és fesztiválsátrakhoz

Túrasátrak

Rudazatuk nagy szilárdságú alumínium-ötvözetből készül, hogy ellenálljon az erős szélnek és az esőnek. A nyári sátraknál kissé laposabb, félkupola szerkezetű, 2 vagy 3 merevítő rúd tartja. A külső borítás teljesen befedi a belső sátrat, varratait impregnálással vízhatlanítják. Aljzata a sátor külső anyagával megegyező, vagy annál kicsit vastagabb, vízhatlanított orkánanyag. A nagyobb, 3-4 személyes túrasátrak előtere terjedelmes, ahol el lehet helyezni a cipőket, hátizsákot és egyebeket. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, magashegységek a növényhatárig, trekkingtúrák.
Tovább a túrasátrakhoz

Hegyi sátrak

Masszív, 3-4 rudazattal kimerevített, teknőspáncélhoz hasonlító viharálló sátrak. A külső sátor anyaga mintegy 20-30 cm-rel hosszabb, mint a sátor magassága, ezáltal kövekkel, hókockákkal teljesen le lehet zárni a külső borítást. Előtere lehetővé teszi a csomagok elhelyezését, illetve a belső sátron kívüli főzést.

Családi sátrak

ha bőven befér a kocsidba, és amúgy is egy kempingben lesztek 4-5 napig, dobj be egy ilyen családi sátrat. Esténként kényelmesen borozhattok, főleg ha néhány összecsukható kempingszéket is magatokkal visztek.
Tovább a családi sátrakhoz

A sátrak vízállósága

Ahhoz, hogy egy anyagot vízállónak tekintsünk legalább 1000 mm magas vízoszlop nyomásának kell tudnia ellenállni. Ezt a vízállósági értéket 1000 mm-el jelöljük. Ez az a víznyomás érték, aminek hatására a sátor anyaga átengedi a vizet.

A vízállóságot több tényező is befolyásolhatja. Az erőteljes vagy viharos esők nagyobb nyomást fejtenek ki a könnyű esőknél. Az anyagra nehezedő egyéb külső nyomás tovább növeli a beázás esélyét.

Az 1000 mm alatti sátrak legföljebb záporállónak tekinthetők, 1500 mm értékkel általában már alkalmasak tavaszi-nyári táborozásra. Egész éves használatra ajánlott sátrak 2000 mm vízállóságtól indulnak. Expedíciós sátraknak legalább 3000 mm vízállóságúnak kell lenni.

Amikor sátrat választunk, érdemes mindig a legrosszabb lehetőségre felkészülni.

Vízállóság Ajánlott használat
1000mm könnyebb záporeső esetén megfelelő sátor
1000-2000mm megfelelő nyári kempingezésre (Európában)
2000-3000mm egész éves használatra alkalmas sátrak (Európában)
3000mm - expedíciós sátrak innen indulnak

Megjegyzések: 

 • A vastagabb kenésű, nehezebb anyagú családi sátrak általában jobban ellenállnak az esőnek (bár ezek általában nem nevezhetőek expedíciósnak).
 • Ha huzamosabb időt töltünk a sátorban, a kilélegzett pára miatt a legvízálóbb sátor belseje is nyirkossá fog válni.
 • Ha nagyon nagy és huzamos esőre számítunk, érdemes vízhatlan tarp-ot vinnünk magunkkal, extra védelemnek. 
 

A sátrak mérete

A fentiekből látod, hogy a bivakzsákok, a hegyi- és családi sátrak – nevüknek megfelelően- viszonylag kötött méretűek, a túrasátrakat azonban nagyon sok méretben gyártják. Utazásaid többségénél hányan lesztek a csapatban? Egyedül mész? Kettesben? Esetleg négyen lesztek? Ha társasággal csavarogsz, megosztod velük a sátradat, vagy mindenki viszi a saját fészkét? A sátor megosztása ravasz dolog, mivel olyankor a súly is megoszlik. Az egyik viszi a belsőt és a rudakat, a másik cipeli a külsőt és a cövekeket. A külön sátrazás biztosítja a magányt, de mindenkinek nehezebb lesz a zsákja.

Tipp:
Örülj a barátaidnak, oszd meg velük a sátradat.

Nos, mit választasz?

Szóló (egyszemélyes) sátrak - Kicsi, könnyű menedék a nehéz embereknek. Ebben a minimál kategóriában, melybe a bivakzsák is beletartozik, nincs helye a mellébeszélésnek.

1-2 személyes sátrak - Ezek a sátrak kényelmes menedéket nyújtanak egy szóló túrázónak, de két ember is elfér benne ha kissé szűkösen is.

2 személyes sátrak - a legnépszerűbb túrasátor-méret. A sokféle típus közül próbáld kiválasztani, amely a legjobban megfelel az igényeidnek. 

2-3 személyes sátrak - Ezek  a szélesebbre és általában magasabbra szabott kétszemélyes sátrak nagyobb teret biztosítanak lakóiknak. Szükség esetén egy harmadik személy is bepréselődhet, bár hosszabb távon nem túl kényelmes. Ez a típus jó választás olyan szülőknek, akik alkalmanként kisgyereküket is magukkal viszik.

3 személyes sátrak - Ha általában hármasban utaztok, ezek a modellek nektek készültek. Vagy kettesben utaztok ugyan, de szeretitek a csomagokat a sátorban tartani, és nem zavar a súlytöbblet, ezek a sátrak biztosítják a bőséges helyet.

4 személyes sátrak - Masszív, tágas túrasátrak. Súlyuk általában 5,5-7 kg között van, ezért a hátizsákos túrázók a csapat tagjai közt szétosztják az alkatrészeit. Kitűnő választás az autóval kirándulóknak is, ha nem akarnak olyan nagy csomagot vinni, mint a fülkés családi sátor és nem bánják, hogy nem tudnak benne felállni.

Családi sátrak - Nem az "este felállítom és reggel lebontom" kategória sátrai. A családi sátrak nem háton cipelésre, hanem inkább kempingezéshez ajánlott modellek, melyeknél a kényelem az elsődleges szempont. A nagy sátrak hátránya, hogy nehezebben találtok majd elegendő vízszintes helyet a felállításához és könnyebben ragadja el a szél, amíg a táborhelytől távol vagytok. Családi sátrak itt.

Kiegészítők

Sátortakarók - A sátor fölé feszíthető, kiegészítő nylontakaró csak kevéssel növeli meg a sátor súlyát, de szinte tökéletesen vízhatlanná teszi azt. Egy, a sátor alá terített nylon takaró használatával sátrunk alja tiszta marad csapadékos időben, vagy nedves talajon is.

Cövekek - A sátrakhoz a gyári csomagolásban gyakran csak egyszerűbb, könnyű alumínium cövekeket találunk. Érdemes ezeket masszív, tartós acélcövekekkel is kiegészíteni, hogy sátrunkat keményebb, köves talajon is ki tudjuk feszíteni.

Tartalék- vagy csere rudak - A márkásabb sátrakhoz készletben és darabonként is cserealkatrészt biztosítanak a gyártók (egy bizonyos típusú sátorhoz általában csak a pont hozzávaló rudazat illeszkedik pontosan.) Egy-egy törött rúd ideiglenes javítását egy kívülről ráhúzható, de szorosan illeszkedő csődarabbal tudjuk megoldani.

A sátor karbantartása

A sátor csak kevés törődést kíván. A jól karbantartott, minőségi sátor évekig megbízhatóan szolgál.

- A nap ultraibolya sugárzása gyorsan elöregítheti a műszálas szöveteket. Extrém napsütésben teríts a sátradra egy külső borítást. 
- Elcsomagolás előtt takarítsd ki a sátrat és a lehetőség szerint szárítsd ki. Ha esőben vagy neves füvön kell csomagolni, a víz nagyobb részét egy szivaccsal vagy törlőronggyal tudod eltávolítani a külső sátorról és az aljzatról. Ha hosszabb ideig nedvesen hagyod a sátradat, garantáltan birtokba veszik a penészgombák, ezért az első adandó alkalommal teljesen szárítsd ki a sátrat. Ha mégis kialakultak penészgombák, fertőtlenítő szeres vízzel töröld át vagy mosd ki a sátradat.
- Ne mindig ugyanazon élek mentén hajtsd össze a sátrat, mert ezek az élek az évek során maradandóak lesznek és a hajtások mentén törékennyé válhat az anyag.

Otthon ellenőrizd, hogy száraz-e a sátor, mielőtt hosszabb időre elraktározod. Állítsd fel, nézd át, hogy nem szorul-e javításra. Ellenőrizd a rudazat állapotát is, pótold az esetleg elveszett cöveket és zsinórokat.


Egyéb jótanácsok

Felállítás - Sátorhelynek sima, vízszintes területet válassz. Tisztítsd meg a törmeléktől (fenyőtoboz, gallyak, kisebb kövek), melyek nem csupán a hátadat bökdösik alvás közben, de a sátrad alján is bökdöshetnek kisebb-nagyobb lyukakat. Használj alátétet a sátor aljának megvédésére. A plusz jutalom: reggel is tiszta terület a sátor összecsomagolására.

 

Tartós eső - Nedves, párás időben próbáld elkerülni, hogy a sátor külső hozzáérjen a belsőhöz. Ha ez megtörténik, számíthatsz rá, hogy a nedvesség az érintkezési ponton betör a sátorba. Használj több feszítő zsineget a sátor megfelelő kifeszítésére.

Szellőzés - Az egyik ok, amiért érdemes jó minőségű túrasátrat venni. Az olcsó hipermarket sátrak ritkán kínálnak lélegző anyagból készült belsőjű sátrakat. Ha ilyen sátorban töltesz egy meleg éjszakát, a testpára könnyen szaunává varázsolhatja, és izzasztó alvást eredményez.

Felállítás - Sátorhelynek sima, vízszintes területet válassz. Tisztítsd meg a törmeléktől (fenyőtoboz, gallyak, kisebb kövek), melyek nem csupán a hátadat bökdösik alvás közben, de a sátrad alján is bökdöshetnek kisebb-nagyobb lyukakat. Használj alátétet a sátor aljának megvédésére. A plusz jutalom: reggel is tiszta terület a sátor összecsomagolására.

 

Tartós eső - Nedves, párás időben próbáld elkerülni, hogy a sátor külső hozzáérjen a belsőhöz. Ha ez megtörténik, számíthatsz rá, hogy a nedvesség az érintkezési ponton betör a sátorba. Használj több feszítő zsineget a sátor megfelelő kifeszítésére.

Szellőzés - Az egyik ok, amiért érdemes jó minőségű túrasátrat venni. Az olcsó hipermarket sátrak ritkán kínálnak lélegző anyagból készült belsőjű sátrakat. Ha ilyen sátorban töltesz egy meleg éjszakát, a testpára könnyen szaunává varázsolhatja, és izzasztó alvást eredményez.

Ajánlott sátrak

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK