Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Minden, amit a terepfutásról tudni szeretnél

Szükséges felszerelések


Ruházat

Téli - Az egész tevékenységedet komfortosabbá teszi a megfelelő ruházat kiválasztása. A jó futóruha nem gátolja a mozgást, gyorsan szárad és könnyű. A merinó gyapjúból készült aláöltözet hatékonyan vezeti el a bőrről az izzadtságot, a középső réteg pedig a testhő megtartásáról gondoskodik hideg időben. A kicsire összecsomagolható, szélálló és vízlepergető dzseki pedig szeles vagy csapadékos időben nyújt védelmet számodra. Ilyen időjárási viszonyok között, egy csősál is jó szolgálatot tesz a hőérzeted optimális szintentartásában, melyet az adott körülményeknek megfelelően tudsz variálni. Alaphelyzetben a nyakadat izolálja a hideg ellen, illetve az orrodig felhúzva a torkodat is óvja a hideg levegőtől. Fejpántként a homlokodon keletkező verejtéket tudja magába szívni, mindemellett a füleidet is melegen tartja és a fejtetőd szabadon marad, ahol az egyik legnagyobb hőleadást végzi a szervezeted. Egy vékony, szélálló kesztyűben még hegymenetben sem lesz feltétlenül meleged és ha egy nyílt, szeles helyre visz az utad, az ujjaid sem fognak fázni. Telefonoddal anélkül örökítheted meg az útvonalad, hogy le kellene venned, ugyanis a legtöbb futókesztyű kijelző barát eljárással készül.

Nyári -  Egy forró, nyári napon sem kell lemondanod imádott sportodról, ha a fejeden egy rugalmas, vékony technikai szövetből készült, UV-védelemmel és napellenzővel ellátott, futó- vagy multisport sapkával indulsz utadra. Ebben az időszakban különösen nagy intenzitással termeljük a verejtéket, amit a leheletvékony, nyári futóruházatoknak köszönhetően könnyedén el tudunk párologtatni. Prioritást élveznek ebben az időszakban a műszálas anyagból készült technikai ruházatok, mert anyagszerkezetük nem rostos, mint a pamutnak, ezért nem tartják magukban a nedvességet. Ne feledkezzünk meg a megfelelő alsóneműről sem, mert a jó futó alsónemű meggátolja a belső combjaid kidörzsölődését, ami még rövid távon sem kellemes tünet. Mindemellett aktívan el kell vezetnie a bőrfelületedről a nedvességet. Vékony, UV védelemmel ellátott, akár hosszú ujjas pólót is viselhetsz, mert ez megakadályozza, hogy leégjen a karod, illetve még a hűtésedről is gondoskodik, azáltal, hogy a magába szívott verejték párologtatásával hőt von el a testedtől. Nem szabad megfeledkezned a további napvédelemről sem!  Naptejet és napkrémet is érdemes alkalmaznod a szabadon lévő bőrfelületeiden, a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámmal. Nyárról lévén szó, egy naplemente közeli vízparti futás során kellemetlen élményben részesülhetsz, amennyiben megfeledkezel a szúnyogokról és az ellenük alkalmazandó védekezésről. Fontosnak tartom még az erdei futások alkalmával a kullancsriasztó szerek használatát.


Kiegészítők

Hátizsákok és futóövek

Terepen gyakran előfordul, hogy nem háztól-házig futsz, hanem két távolabbi pont között tervezel egy nagyobb etapot, és több dolgot is kell, vagy szeretnél magaddal vinni? Akkor egyszerű és komfortos választás lehet egy kézfejre rögzíthető kulacstartó, amibe csak a legszükségesebb dolgaid férnek el: kulcs, folyadék, gél. Esetleg az időjárás előreláthatatlan változásaira is reagálni akarsz, beleszámítva a váltakozó terep jellegéből és intenzitásából fakadó hőérzeted optimalizálását? Ha egy vékony esőkabátot is vinnél magaddal, akkor jó társad lesz egy közepes méretű futóöv, melyben a telefonod mellett kulcsaid és irataid is kényelmesen elférnek, kiegészítve egy-két energiaszelettel és folyadékkal. Igényed szerint választhatsz egy öblösebb, jól párnázott, kulacs zsebbel ellátott deréktáskát is. Ha az ultra távok megszállottja vagy, akkor a felsőtesten jól rögzíthető, könnyű, hidratációs rendszert is magában foglaló futómellény vagy futó hátizsák közül is megtalálod a neked megfelelő típust és űrtartalmat.

Szemüveg

Sokan viselnek terepfutás közben is sportszemüveget, mert a káros UV-sugarak blokkolása mellett fontos szerepet kap a szem mechanikai védelme is, például ha sűrű erdőben, vagy bozótosban futsz. Továbbá a bogarak elleni védelemről sem szabad megfeledkezned. Julbo és Oakley szemüvegeink amellett, hogy a legmodernebb vonalvezetéssel vannak kivitelezve, nagy típusválasztékban készülnek, jól illeszkednek futás közben is, nagyon könnyűek és számos modellbe dioptriás lencse is illeszthető. Egy erdei futás során egy napszemüveg sok esetben nem bír elegendő fényáteresztő képességgel, ezáltal sötét lesz és balesetveszélyes. Ilyen környezetbe a legjobb választás egy magasabb fényáteresztő képességgel bíró lencsével, vagy photocromatikus (UV fényre sötétedő) lencsével szerelt szemüvegek egyike. Ezek univerzálisan használhatóak 0-24 órás intervallumban, mert érzékeny lencséi mindig az adott fényviszonyokhoz igazodnak, és ezáltal nyújtanak maximális élményt számodra.

Fejlámpa

Akkor sem kell lemondanod a terepfutás öröméről, ha a napi tevékenységed néha estig elhúzódik, vagy a rövidebb, téli napokon hosszú, akár sötétbe nyúló távra vállalkozol. Korszerű LED-es fejlámpáink könnyűek, fénycsóvájuk erőteljes, egyszerű a kezelésük mindemellett energiatakarékosak és találsz köztük újratölthető modelleket is.

Futóknak kifejlesztett órák

Az egyre kifinomultabb szoftverekkel, GPS-szel pulzusmérővel és légnyomásmérővel ellátott, mellkashevederes Suunto futóórák segítséget nyújtanak az edzéseid profi tervezésében, az eredményeid és fejlődésed kiértékelésében vagy a futás közbeni tájékozódásban. Az órákat okostelefonoddal is szinkronizálhatod, de akár még egy érintéssel is tudsz fizetni bizonyos modellekkel, így nem lesz szükséged készpénzre.

Futóbot

Hosszabb versenyre készülsz, vagy sok szintet mész, vagy csak szeretnéd kímélni izületeid? Akkor érdemes beszerezned egy futóbotot. A technológia nagy segítségedre lesz. Könnyű és erős carbon- alumínium ötvözetű botokat is gyártanak manapság, melyeknek súlya szinte észrevehetetlen. Abban az esetben sem fog hátráltatni, mikor már nincs rá szükséged, mert Z alakban összecsukva minimális helyet foglal futóöveden vagy mellényedben.

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK