Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: A "palóc Olümposz"

A

A "palóc Olümposz", valódi nevén a Karancs, a vele azonos nevű hegység legmagasabb pontja. Nógrádban, a magyar-szlovák határon található.
Megmászása több településről - pl. Salgótarjánból, Karancsaljáról vagy Somoskőújfaluból - is lehetséges és kb. 400-500 méternyi szintemelkedés legyűrését jelenti.

Túránkat Somoskőújfalu vasútállomásától kezdjük. A sárga jelzést követve átkelünk a vasúti sínek felett átvezető gyalogos felüljárón.
Továbbra is a sárga sávon haladva, hamarosan kiérünk a településről és megkezdjük a kapaszkodást.
Kb. 1 km múlva érjük el a magyar-szlovák határ vonalát és a zöld sáv jelzést. Utóbbi egészen a Karancs csúcsáig követi a határvonalat és ezt fogjuk tenni mi is.
A határkövek mentén haladva, egy hosszú meredek kaptatót legyőzve jutunk fel - a Kis-Karancs csúcsára. Innen már látszik a fő csúcson található kilátó, ám sajnos még több "emelettel" magasabban. Ráadásul először a Karancs-nyeregbe ereszkedünk le, ahonnan kitérőt tehetünk a szlovák oldalon fakadó Margit-forráshoz.
Újabb meredek kaptató következik, aztán egyszer csak fent vagyunk a Karancs tetején és már csak a kilátó tetejére vezető lépcsőkkel kell megbírkóznunk, hogy lenyűgöző kilátásban legyen részünk. Tiszta időben a Magas-Tátra is látszik, illetve keleti irányban felfedezhetjük Salgóvár és Somoskővár romjait.
A kilátótól a zöld kereszt, majd a sárga kereszt jelzést követve jutunk el a Kápolna-hegy tetején álló Karancs-káplnához, amely mellett harangláb és pihenőhely is található.
Innen visszatérünk a zölde kereszt jelzéshez, amin jobbra fordulunk, majd a sárga sáv jelzést elérve azon ismét jobbra tartunk. A Ceberna-völgyben ereszkedünk egyre lejjebb, majd egy kereszteződésben a sárga kereszten balra fordulunk és a Gyopár-forrás érintésével jutunk el a környékbeliek egyik kedvenc pihenőhelyéhez, a Kercseg-laposhoz.
A sárga kereszten továbbhaladva hamarosan visszaérünk Somoskőújfaluba.

Távolság

9,5 km

Szint

572 m

Nehézség

3Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Kilátó, Meredek terep, Szép kilátás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK