Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Ágasvár - Csörgő-szurdok

Ágasvár - Csörgő-szurdok

Ezen a túrán megmásszuk az Ágasvár ormát, ahol egy bronzkori vár maradványai találhatóak, és megcsodáljuk a kilátást odafentről. Közben végigjárjuk az ország egyik legszebb szurdokát, és felkeresünk egy kegyhely templomot, amelyről csodákat mesélnek. Szintes túra gyakorlottabbaknak.

Mátrakeresztes központjából indul a piros jelzés, amely bekalauzol a Csörgő-szurdok vadregényes sziklákkal tarkított völgyébe. A bejárat előtt kicsivel egy forrást is találunk. A szurdokban megyünk felfelé, amely köves terep és a patakot kell kerülgetni, de megéri fáradtságot, mert káprázatosan szép. A felső végén letérünk a pirosról és a piros kereszt jelzésre fordulunk, amelyen megmásszuk a következő emelkedőt és feljutunk az Ágasvári turistaházhoz. Itt megpihenhetünk, és meleg ételhez is juthatunk, sőt, ha akarunk, szállást is foglalhatunk előzetesen. A következő szakasz a csúcs megmászása, nem nagy távolság, de érdemes a holmink felesleges részét itt hagyni a házban, mert a tetőről visszatérünk majd ide. A csúcsot a kék háromszög jelzésen hódíthatjuk meg, meredek köves ösvény, figyeljünk a lépésbiztonságra. A tetőn már csak nagyon kis mértékben láthatóak a vár maradványai, de el lehet képzelni, milyen lehetett a hajdani erősség. Visszatérünk a turistaházhoz, aztán ereszkedni kezdünk a völgybe a zöld jelzésen, amely Fallóskútra vezet. Kis kitérővel meglátogatjuk a Béke Királynéja kegytemplomot. A mondák szerint sok csodával határos gyógyulás történt ezen a helyen. A kis pihenő utána Sárga jelzésen érkezünk vissza Mátrakeresztesre. A parkoló mellett az Óvár vendéglőben pihenhetjük ki az út fáradalmait.

Távolság

12,2 km

Szint

628 m

Nehézség

5Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Meleg étel, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK