Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Ágfalva - Fehér úti-tó

Ágfalva - Fehér úti-tó

Ha a Soproni-hegység északi részére vagyunk kíváncsiak egy túra erejéig, akkor Ágfalva lehet egy jó turisztikai célpont. A hegységet rengeteg turista útvonal hálózza be, melynek egy része, innen indul, így hosszabb túrákat is tehetünk. Most egy közepesen nehéz, alacsony szintkülönbségű túrát teszünk a Fehér-úti halastóhoz és az Ágfalvi kilátóról is letekintünk.

Ágfalváról a piros jelzésen indulunk útnak, közben megnézhetjük a tájházat, amely itt a jelzés menti utcán található. Az ösvény az erdőben egy érdekes hurkot ír le, de nem jöttem rá, hogy ennek mi az oka, eltételezésem szerint az időszakos állattartás, legeltetés lehet a megoldás. Tovább haladva egy ponton a jelzett út kilencven fokban jobbra kanyarodik, de nekünk a jelzést elhagyva egyenesen kell tovább mennünk, ez vezet a tóhoz. Kétszáz méter után el is érjük a parkolót és a pihenőt a tóparton. Nem messze egy esőbeálló is van. Erre felé nincsenek jelzések, de ha van kedvünk, meg is kerülhetjük a tavat a horgászállásokhoz vezető ösvényeken. Szép erdei környezet veszi körbe a tavat, minden irányból erdős, fás partokat találunk. Pihenőnk és körsétánk után délkelet felé az aszfalt úton megyünk tovább, míg meg nem érkezünk Görbehalom bányásztelepülésre. Itt két jó dolog is érhet minket! Az egyik a Bányász-múzeum, másik a Sáni étterem, amely egy helyi kisvendéglő és elég jó híre van. Itt felpörgethetjük az energiaszintet a folytatáshoz. Ha nem akarunk éttermezni, akkor is van lehetőség vízvételre, a kék jelzésre fordulva a település szélén a Fehér Dániel forráshoz érünk, ahol esőbeállós turista pihenő vár minket. Innen a kéket követve érkezünk a Ház-hegyre, ahol az Ágfalvi kilátó tetejéről csodálhatjuk körbe a vidéket. Utunk utolsó néhány méterén lefelé sétálva visszatérünk Ágfalvára.

Távolság

8,1 km

Szint

204 m

Nehézség

2Címkék: Családdal, Dombos terep, Kezdő, Kilátó, Közepesen jelzett túra, Ösvény, Szép kilátás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK