Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Aggtelek

Aggtelek

Aggtelek neve összeforrt a világhírű Baradla-barlang-rendszerével, de amíg a föld alatt csodákat találunk, addig a felszínről se feledkezzünk meg, hiszen ott legalább annyi érdekesség található. Ez a túra közepes nehézségű, de féltávnál lerövidíthető, lankás szintemelkedések jellemzik.

A kiindulási pont a Baradla látogatóközpont, ahol sok érdekes információhoz juthatunk mind a föld alatt és feletti látványosságokról. Itt lehet jegyet váltani a barlangba is, amelyben a rövid túrát járhatjuk végig a színházterem érintésével. A központ mellett található a Nomád kemping, ahol a sátorhelytől kezdve a turistaszállón át az összkomfortos faházakig mindenféle szálláshely lehetőséget megtalálunk.

A turistaszálló épületében étterem is működik. A túrát a sárga jelzéssel ellátott Baradla tanösvényen kezdjük, amely keresztül halad a kempingen, és a hátsó kapunál fordul be a völgybe. A barlang Csipke-termi kijárata mellett megyünk el, és aztán 5 állomáson keresztül sétálunk a völgyben a Kecső-patakig. Itt a zöld jelzésre, aztán a kék keresztre váltunk, végül a kék jelzésre érünk. Ez a túra fele, itt ha a kéken jobbra fordulunk, akkor egy viszonylag rövid úton visszatérhetünk a központhoz. Menjünk tovább balra a kéken, majd a kék kereszten ismét kijutunk a Szent Ferenc kápolnához, amely egy pici kegyhely az Aggteleket Jósvafővel összekötő út mentén. Itt ismét a sárga tanösvényre térünk és Aggtelek felé fordulva gyönyörű karsztligetekben sétálva érkezünk vissza a falu határába. Itt jön az egyik legérdekesebb látványosság az aggteleki karrmező, vagy más néven ördögszántás. Összesen két ilyen mező van az országban, a másik a Villányi-hegységben található a Szársomlyó oldalában. Visszatérünk a kékre, és a Baradla-barlang feletti óriási sziklafal fölötti kilátóba érkezünk, majd betonjárdákon és lépcsőkön ereszkedünk vissza a látogatóközponthoz.

Távolság

10,3 km

Szint

309 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Családdal, Dombos terep, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Látogatóközpont, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK