Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Badacsony tömbje

Badacsony tömbje

A Badacsony tömbje az egyik legjellegzetesebb tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Balaton partjáról szinte mindenhonnan felfedezhető, akármilyen messze vagyunk is. De ha megnézzük egy kicsit közelebbről és még megmászni is van kedvünk, akkor olyan Balaton panoráma lesz a jutalom, amit sose felejtünk el többet. Igaz, meg kell érte dolgozni egy kicsit.

Badacsonytomaj jellegzetes és híres bazalt templomától indulunk a hegy felé. Rövid ideig a házak között tekergünk a sárga jelzésen, aztán rátérünk egy ösvényre és lassan, de biztosan emelkedni kezdünk a hegyoldalban. Egy kilométer után érjük el a Klastrom-kutat és a János Pál pápának készült emlékhelyet.

Itt megpihenhetünk a padokon, mert ezután már meredekebben folytatjuk a sétát. Bazaltlépcsőkön, majd egy enyhe emelkedőn közelítjük meg a kőkapu nevű helyet. Óriási bazalttömbök között lépünk be a hegy sziklasapkájának a régiójába, és egy lépcsőkkel tűzdelt, meredekebben emelkedő, épített kőfal mellett futó ösvényen vesszük be a tetőt. Az emelkedő végén a Kisfaludy kilátó fatornya vár minket, ahonnan a hegy keleti oldalára, a Balatonra, és Badacsonytomajra látunk le. A kék háromszög jelzésen a Hertelendy-emlékműhöz ereszkedünk egy kicsit, aztán újabb sziklákon mászunk vissza a tetőre, és két csodás kilátópontot is érintünk, az Egri József kilátót és a Ranolder-keresztet.

Száz méterrel később elérjük a Bujdosók lépcsőjét és ezen erszekedünk le a hegyről Badacsonytördemic irányában. Összesen 464 gránitlépcsőt kell leküzdenünk, és közben örvendezni, hogy nem felfelé kell megmászni. Nedvesebb időben csúszós, fokozottan figyeljünk a lépésbiztonságra és használjuk a korlátokat. A lépcsők aljára érkezve a Kuruc-körút tanösvényen térhetünk vissza Badacsonytomajba, de mivel teljesen körbe kerüli a hegyet, így szabadon választhatunk, hogy észak felé vagy dél felé fogunk visszagyalogolni.

Távolság

8,8 km

Szint

472 m

Nehézség

4Címkék: Csúszós, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meredek terep, Ösvény, Sziklás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK