Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Baji kálvária

Baji kálvária

Baj település kálváriája az egyik legérdekesebb kálvária mind közül, amit láttam. Egyrészt mert messze a leghosszabb, és olyan vadregényes, hogy az már egy komplett erdei túrának elmegy, ha megmásszuk. Közepes nehézségű túra, többféle befejezési lehetőséggel.

A szőlőhegyi szorgalmi útról induló sárga jelzésen kezdünk. A szőlőkből rögtön az erdőbe kerülünk és egy meredeken emelkedő ösvényen találjuk magunkat, amely egy hatalmas vízmosás peremén igyekszik felfelé a fák girbegurba gyökerei mellett. Figyelni kell, mert meredek a partfal, közlekedjünk óvatosan. Közben el is hagyunk egy stációt. Lassan elfogy a vízmosás, a völgy pedig szélesedik. Ahogy haladunk felfelé folyamatosan változik a táj, erdős részekből ligetessé válik, aztán réteken haladunk, és a stációk pedig úgy vannak elhelyezve, hogy öröm felfedezni őket, mindig valamilyen más látképbe kerülnek bele. A hegytetőn megtaláljuk a csúcs keresztet is, itt meg vadlest és sózókat lehet látni, érdekes egyveleget alkot. A kereszttől nem messze megtaláljuk a Szent Péter templomrom maradványit. Itt pihenőpadok és tűzrakóhely is van. Innen több fajta választási lehetőségünk van. Az egyik, hogy visszasétálunk a kálvárián Bajra. Egy másik lehetőség, hogy a sárga kereszten haladva elsétálunk az Agostyáni arborétumhoz, és onnan busszal megyünk vissza Agostyán érintésével. A harmadik pedig, hogy Vértesszőlős felé indulunk és ott megnézzük Samu az előember geológiai bemutatóhelyét, és onnan vonattal megyünk vissza Bajra. Mindhárom lehetőség nagyjából ugyanakkora táv.

Távolság

10,1 km

Szint

275 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Jól jelzett túra, Nyomós kút, Ösvény, Szép kilátás, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK