Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Bánya-völgy - Naszály

Bánya-völgy - Naszály

A Naszály tetejéről az egyik legszebb kilátás látható a Dunakanyarra. De meg is kell dolgozni érte rendesen. Nagy szint, meredek terep, és kellemes izomláz várható a végére. Közben külszíni fejtések, szabadon látogatható barlang, és egy mézes-mázos turistaház is meglátogatható közben.

Mivel a Naszály az Országos Kéktúra útvonalán található, így nagyon sokan az északi oldaláról, Katalinpuszta, vagy Ősagárd felől túráznak fel rá, és a déli, félig elbányászott oldaláról csak keveseknek jut eszébe megmászni, ezért most egy déli oldali túrát ajánlok Kosd községből. Van is egy pont erre a célra létrehozott zöld körtúra jelzés, amely végigkíséri az utat az elejétől a végéig.

Észak felé indulunk és a települést elhagyva rövid emelkedés után a kosdi Báyászemlékműhöz emlékhelyéhez érünk. A Bánya-völgyön mászunk felfelé tovább, míg el nem érjük a hegy gerincvonalát. Itt össze is találkozunk a kék jelzéssel, amely végigkísér minket a csúcsig.

Előtte viszont érintjük a Násznép-barlangot, amely szabadon bejárható. A csúcsról végignézzük a Dunakanyar a Pilis és a Börzsöny panorámáját. Innen kis kitérővel elmehetünk a Látó-hegy csúcsán álló Szent Margit-kereszthez is.

Visszatérve a csúcshoz, ereszkedni kezdünk a zöld körtúra jelzésen, a Nagybánya-kőig, amely egy nagyon jó kis kilátóhely és pihenő. A hegy aljába visszatérve a piros négyszög jelzésen elérjük a Cselőtepusztai kulcsosházat, ahol szállást is kaphatunk. A ház üzemeltetői rengeteg finomságot készítenek a házi szörpöktől a lekvárokon át a pesztókig. Ezeket a termékeket a falban is megvásárolhatjuk a Pálma presszóban, amit szintén ők működtetnek.

Távolság

13,2 km

Szint

631 m

Nehézség

5Címkék: Barlang, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Kőfejtő, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Nyomós kút, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK