Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Bodajk - Gaja-szurdok

Bodajk - Gaja-szurdok

A Gaja-patak egyik legszebb szakasza a Gaja-szurdok Bodajk határában. A vadállatoktól elkerített részen gyönyörű erdei sétányszerű utakon közlekedhetünk a patak mentén. A távolság szabadon változtatható, és ha a fehérvárcsurgói bejárattól indulunk, akkor akár babakocsival is sétálhatunk.

Bodajk viszont tömegközlekedés szempontjából jobb kiindulási pont így a leírást innen kezdjük. A faluközponttól indulunk és az országos kéket követve kezdjük a túrát, aztán a falui szélén a pirosra váltunk, és egy viszonylag keskeny ösvényen átkelünk a domb túloldalára, ahol a Tölgyes Tábor és turistaközponthoz érkezünk. Itt a nyári hónapokban akár szállást is kaphatunk, a faházaktól a sátorhelyig mindent megtalálunk előzetes foglalás esetén. A táborhoz vezető út végén a vadkerítésre épített kapun át belépünk a szurdok védett világába. A patak mentén itt már teljesen vízszintesen sétálunk és először a Sobri Jóska barlanghoz érkezünk. A tanösvény tábláiról itt a geológiai érdekességekről olvashatunk. Folytatva a sétát a nagyvadak, majd a szőrmés ragadozók következnek. Egy nagyobb kanyarulat után az Ádám és Éva fákhoz érkezünk. Itt egy pihenő is van padokkal, és ha szeretnénk rövidíteni a túrán, akkor itt a piros jelzést észak felé követve visszatérhetünk Bodajkra. Ha tovább megyünk akkor a patak menti tavakat is megnézhetjük, majd elérünk a szurdok másik végére a Fehérvárcsurgói bejárathoz, ahol a Gaja-völgyi tájcentrum látogatóközpont található. Na és persze büfé és játszótér és nagyon jó piknikezőhely is, ideális sütögetésre és pihenésre. Visszafelé a kék kereszten, majd ismét a kék és a piros sávokon mehetünk, ahol most a szurdok peremén haladunk és időnként lepillanthatunk a völgybe. A korábban rövidítésre ajánlott piros jelzésen érkezünk vissza Bodajkra.

Távolság

10,5 km

Szint

231 m

Nehézség

2Címkék: Babakocsival, Barlang, Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kezdő, Látogatóközpont, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK