Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Búbánat-völgy - Esztergom - Vaskapu-ház

Búbánat-völgy - Esztergom - Vaskapu-ház

A Pilis észak-nyugati csücskében egy csendes völgyben bújik meg 3 meseszép horgásztó. Ezek a Búbánat-völgyi tavak, amelyek egy sima sétát is igencsak megérnek, de most egy keményebb túraleírásba illesztettük be, járjuk be a környék hegyeit-völgyeit és közben meglátogatjuk az esztergomi bazilikát is.

Ez a túra főleg a nagyobb távolság miatt sorolódott a nehezebbek közé, de azért a szintkülönbség sem megvetendő. A Búbánat-völgy végigjárása után még lankásabban haladunk Esztergomig, ahol lehetőség adódik a bazilika bejárására kívül-belül. Utána viszont fel kell mászni a Vaskapu-hegyre, ahol pazar kilátás, és a Brilli Gyula menedékház, ismertebb nevén a vaskapu turistaház fogad, ahol meleg konyhás étterem működik. Nyáron a ház melletti fák alatt hűsölve, télen a kandalló mellett pihenve regenerálódhatunk az emelkedő után.

A folytatásban még egy rövid emelkedő visz fel a Vaskapu-hegy tetejéig, aztán egy hirtelen ereszkedés következik egészen a Fári-kútig. Nem sokkal később keresztezzük a piros jelzést a völgy tetején, aki elfáradt, az itt kiszállhat, és a piroson visszasétálhat a tavak felé.

A túra második szakaszában egy újabb meredekebb emelkedő következik, és megmásszuk a Dobogó-hegyet. A Duna felőli oldalán, a gerincen végighaladva még két hegycsúcsot érintünk, ezek a Vasarc és a Hosszú-hegy. Az utolsó szakaszon egészen közel kerülünk a Dunához és a hegyoldalban érintjük a Hideglelős-keresztet, ahonnan remek kilátás nyílik a folyóra. Innen ereszkedünk vissza a kiindulópontra.

Távolság

21,2 km

Szint

724 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kilátó, Meleg étel, Nyomós kút, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK