Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Büdöskúti arborétum

Büdöskúti arborétum

A Büdöskúti arborétum egy szabadon látogatható ingyenes erdőterület, amelyet 1937-ben kezdtek telepíteni. A Keszthelyi-hegység kellős közepén található, ezért több felől is meg lehet közelíteni, de sehonnan sincsen rövid túra lehetőség. Most egy 16 km-es kört mutatok be, amely megfelezhető, ha megszállunk a Büdöskúti turistaházban.

Balatonedericsről indulunk és a piros, valamint a zöld sáv jelzést követve haladunk felfelé kezdetben a szőlők között, aztán az erdőben a hegyoldalban viszonylag meredeken kapaszkodva. Vizet feltétlenül vigyünk magunkkal, mert út közben egyetlen helyen van forrás és vízvételi lehetőség. Ez a szakasz a túra legnehezebb része, összesen 1 km emelkedő, nem nehéz teljesíteni. Felérve a tetőre elágazásba érkezünk, ahol a zöld jelzés elkanyarodik, mi pedig a piroson folytatjuk a túrát. Nagyjából két és fél kilométer után elérjük a Büdöskúti pihenőt, ahol menedékházat és piknikezőhelyet találunk, itt tarthatunk egy hosszabb megállót. A folytatásban a Büdöskúti tanösvényt, valamint a zöld háromszög jelzést követve járhatjuk be az arborétum területét. Közben egy nagyon enyhe emelkedőn felmegyünk a Pad-kő csúcsára és ott a kilátóból megszemlélhetjük az egész környéket. Körbeérve visszakanyarodva a zöld és sárga sávokon jutunk vissza a Büdöskúti pihenőhöz. A piros sáv jelzésen 100 méter kitérővel megtaláljuk a turistaházat is, ahol előzetes foglalás esetén megszállhatunk egy éjszakára. Ha továbbmegyünk, a tanösvény jelzését követjük, amely elvezet minket a Szent Miklós kolostor romjának emlékhelyére. A turista pihenő mellett megtaláljuk a forrást is. A zöld jelzésen folytatva a túrát ereszkedni kezdünk és a Nemesvitai botanikus kísérleti erdő területén haladunk tovább. Jő néhány kilométer megtétele után beérkezünk Nemesvitára, ahol ismét vízhez juthatunk. A hátralevő útszakaszt egy jelzetlen dűlőúton tesszük meg, míg visszaérkezünk Balatonedericsre.

Távolság

16,2 km

Szint

519 m

Nehézség

4Címkék: Dombos terep, Forrás, Kilátó, Meredek terep, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK