Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Buják - Sasbérci kilátó

Buják - Sasbérci kilátó

Tanösvények kategóriában a hosszúak közé tartozó, és nem is túl jól jelzett túraútvonalra kell számítani, de nagyon sok látványosság van út közben és jutalomnak a Sasbérci-kilátóból látható panoráma. GPX figyelés erősen javasolt.

Bujákról elsőre a világhíres népviselete jut eszébe az embernek, a környék azonban nagyon jó kirándulóhely is. Ki is alakítottak itt egy tanösvényt, amely felfűzi a szép látnivalókat egy útvonalra, de az út néhol kicsit bozótos, itt-ott nehezebben követhető, de megéri a fáradtságot.
Gyakorlottabb útkövetőknek javasolt.

Bujákról indulva az első látványos állomás a várrom, amely kicsit több mint 1 km séta után érhető el. A várat legalább 5 alkalommal foglalgatta vissza egymástól a török és a magyar, míg végül ez a vár is fel lett robbantva, mint Szandavár. A romok nagyon rossz állapotban vannak, látogatáskor fokozott elővigyázatosságra van szükség. A vártól a tanösvényt tovább követve először a kiszáradt Egidus-forrás melletti pihenőhöz érkezünk, majd utunkat folytatva megmásszuk a 469 méter magas Sasbércet.

Itt találjuk a nemrég újjá épített kilátót, amely egy kőépület lakótoronnyal a tetején. Régen vadászkastély volt. A közmű hiánya miatt itt nincsen szálláslehetőség, de a tervek szerint erdei iskolaként fog működni. Az épület csak hétvégén látogatható. Visszaereszkedünk a kiszáradt forrásig, majd a tanösvény másik ágát követve eljutunk a bujáki Kálváriához, ahonnan szintén szép kilátásban gyönyörködhetünk, és egy szép kis kápolnában. A túra végén Bujákon, a turistaszállóban meg is alhatunk, vagy a Cserhátgyöngye kisvendéglőben kipihenhetjük a fáradalmakat.

Távolság

13,5 km

Szint

451 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Kilátó, Közepesen jelzett túra, Meleg étel, Menedékház, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK