Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Túra bükk-hegység legmagasabb pontjára

Túra bükk-hegység legmagasabb pontjára

Természetesen szinte kötelező, hogy minden hegységnek megmásszuk a legmagasabb pontját! Ezért most a Bükk legmagasabb hegyének a Szilvási-kőnek a meghódítására indulunk Bánkútról. Az útvonal nem tartalmaz hirtelen nagy emelkedőket, de azért elég sok szint van benne a magaslatok eloszlanak az út során. Ugyanakkor rengeteg szép kilátóhely került bele.

Bánkút, a kiindulópont sajnos csak autóval megközelíthető, ha tömegközlekedéssel jövünk, Ómassáról kell felgyalogolni ide. Szükség esetén bánkúton szállást is foglalhatunk a turista- és sí házban, ahol étkezési lehetőség is biztosított.

A közeli Petőfi-kilátó meglátogatásával kezdünk. A közeli Bálvány csúcsára mászunk fel megnézni a kilátást. Lefelé egy jelzetlen ösvényen is jöhetünk, de ha nagyon meredek visszakerülhetünk Bánkút felé is a sárga jelzésre.

Hármas-kút felé megyünk tovább, ami sajnos nem iható. A Holló-kő csúcsa közelében kanyarodunk a sárga háromszög jelzésre, ahonnan egy meredekebb emelkedőn 100 méter szint megmászásával jutunk fel a Szilvási-kőre, amely a hegység legmagasabb pontja. Az ösvény nem érinti a csúcsot, egy rövid szakaszon az erdőben kell kisétálni a csúcsot jelző kopjafához.

Innen lefelé folytatjuk a túrát, és a Káposztáskert-völgyben elhaladunk a bükki őserdő természetvédelmi terület kerítése mellett. Ide csak nemzeti parki engedéllyel és szakvezetővel lehet bemenni, így a kerítés mentén elkanyarodva kapaszkodunk fel a Tar-kő kilátópontra. Káprázatos kilátás fogad a Bükk déli lába felé. A gerincen megyünk tovább, míg el nem érjük a Három-kő kilátópontot.

A zöld háromszög jelzésen ereszkedünk le a Kis-Kő-hegy nyergébe ahol a zöld jelzésre térünk át, és megérkezünk a híres bükki Nagy-mezőre. Számos karsztvidéki növény társulásban gyönyörködve, a Veres-Sár-Bérc völgyében térünk vissza Bánkútra.

Távolság

19,8 km

Szint

632 m

Nehézség

4Címkék: Dombos terep, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meleg étel, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK