Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Csere-hegy

Csere-hegy

A Csere-hegyi kilátó szerintem a legszebb kilátó a Balaton-felvidéken. Szalmatetős melléképületével, és fatornyával kenterbe veri az összes többit. Ezen a túrán pedig két kilátót is megnézhetünk, sőt egy felhagyott homokkő bánya tanösvényét is. Megéri azt a kis emelkedőt.

Balatonfüred nyugati csücskéből indulunk, de ha vonattal érkezünk, akkor az állomásról sincs túl messze a kiindulópont. A sárga jelzésen kezdünk felmászni a Csere-hegyre. Az út tele van kövekkel és folyamatosan emelkedik, de nem nagyon meredeken, így rövid pihenőkkel kényelmesen fel lehet jutni a tetejére. Ez az ösvény végig az erdőben halad rengeteg a cserszömörce, így felfelé végig árnyas helyen gyalogolhatunk.

A hegytetőn pedig megpillantjuk a Csere-hegyi kilátó épületét, amely 1937-ben épült abból a vörös kőből, aminek a bányáját később látni fogjuk Alsóörs határában. Van itt néhány melléképület is, ahol tűzrakó helyet és pihenőpadokat is találunk. Az egyik épületben gondnoki szállás található, amely a kilátó épületének 24 órás védelmét szolgálja és egy nyáron üzemelő büfé is van itt.

Pihenőnk után a kék jelzésen ereszkedünk le Alsóörs határba, ahol megtaláljuk a vörös homokkő bányát, ahol tanösvény táblák kalauzolnak végig a geológiai csodák között. A bánya peremén egy kis fedett tetejű pihenő is van, ahonnan jó kilátás nyílik a szemközti hegyen magasodó Alsóörsi kilátóra is. Alsóörs szélén megnézhetjük az amfiteátrumot is, amely egy színházi lelátó ugyanabból a vörös kőből kirakva.

A faluba érkezve a sarkon lévő sörözőben olthatjuk szomjunkat, és ha van erőnk és kedvünk, pár száz méter kitérővel felsétálhatunk a Somlyó-hegyi kilátóba is, amit az imént már megcsodáltunk. A túrát a zöld Mária-út jelzéssel jelzett római kori úton fejezzük be, amely a Balaton parttal párhuzamosan fut vissza Balatonfüredre. Ez a szakasz a szőlők között vezet, kitett, árnyéktalan útszakasz, melegben nem kellemes. Víz mindenképpen legyen nálunk.

Távolság

8,4 km

Szint

285 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Jól jelzett túra, Kilátó, Kőfejtő, Meleg étel, Nagy melegben nem ajánlott, Nyomós kút, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK