Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Csókakői vár

Csókakői vár

A Csókakői-vár felújítás alatt lévő impozáns várát úgy is megnézhetjük, ha leparkolunk előtte kocsival és felsétálunk. De mennyivel izgalmasabb lehet, ha bejárjuk a környékét és megnézünk néhány szép kilátást is közben?

A vár alatti parkolóból indulunk, de nem a vár felé, hanem Csákberény felé az Ezerjó borúton menő kék kereszten. Rövid séta után a szőlők között a háromszög jelzésen indulunk a hegy felé, és itt következik az emelkedő. Az arany-hegy oldalában felmászunk a hegy peremére, ahol a sziklákról nagyon szép a kilátás a vár felé. Innen a Cser-Vágás nyeregbe jutunk a zöld jelzésen, ahol vissza fordulhatunk a vár felé. Természetesen a zöld várrom jelzésen megyünk. A Buhin-völgyi pihenőpadoknál a Vár-völgybe fordulunk és rövid séta után sziklákhoz érünk. Balra, 30-40 méterre a Kőlyuk-barlangot fedezhetjük fel, jobbra pedig a fagerendákkal megerősített lépcsősort, amely a vár hátsó bástyájához visz fel és egy falnyíláson át jutunk a vár területére. Kicsit meredek, keskeny és csúszós ez a lépcső, de olyan várostromlós a hangulata, és izgalmasabb, mintha a főkapun sétáltunk volna be. A vár ingyenesen látogatható és fel lehet sétálni a legfelső toronyig, ahonnan ismét szép kilátásban lesz részünk az alattunk elterülő Móri-árokra. A vár bejárása után a kék várjelzésen a főbejáraton át térhetünk vissza a parkolóba. Ha lenne kedvünk egy hosszabb túrára is, akkor a borúton elsétálhatunk egészen Csákberényig, és ott visszafelé a zöld háromszögön végigjárhatjuk az egész sziklás hegygerincet a Cser-Vágás-nyeregig. Úgy dupla annyi távval kell számolni, mint az eredeti kör volt. A Faluban a vár közelében több büfé és étterem is működik, lehetőséget adva egy jó ebédre, vagy frissítőre.

Távolság

6,3 km

Szint

224 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Dombos terep, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Meleg étel, Meredek terep, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK