Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Cuha-völgy

Cuha-völgy

A Cuha-völgye az ország legszebb vasútvonala, amely a Veszprém – Zirc – Győr szakaszon található, és éppen ennek köszönhető, hogy a távolságot úgy variálhatjuk ahogy akarjuk. Ugyanakkor gyalogosan is a legszebb szurdokok közé tartozik, a benne kanyargó turistaút viszont az egyik legkönnyebben járható útvonal.

Tehát az útvonal variálható! A túrát Zircről érdemes kezdeni, de itt rögtön el is dönthetjük, hogy innen sétálunk lefelé a völgyben, vagy vonattal átutazunk a Porva-Cseszneki vasútállomásra, vagy Bakonyszentlászló-Vinyére és innen gyalogolunk vissza Zircre. Ugyan azt írtam, hogy Zircről megyünk lefelé, de ez senkit ne riasszon vissza a fordított túrától, ellenkező irányban sincsenek emelkedők, egy nagy kerekű babakocsit is végig lehet rajta tolni. Egy-két helyen vannak csak gázlók, ahol a vízen kell átkelni, de nem nehezek. Ha a teljes völgyet végig szeretnénk járni akkor az 14 km, de ez kettéosztható a Porva-Cseszneki állomással. A Vinye és Porva-Csesznek közötti szakasz 5,3 km, míg a Porva-Csesznek – Zirc szakasz 8,7 km. Porva-Cseszneken és Zircen van Kéktúra bélyegző pont. Vinyétől nem messze a völgy bejáratánál bővizű forrást is találunk. A turistajelzések jól követhetőek, de nagyon nincs is szükség rájuk, hiszen az út a völgyben eltéveszthetetlen.

Itt találhatóak a nem rég elkészült és átadott cuha-völgyi via ferrata, vagyis vasalt útvonal, amely megfelelő felszereléssel megmászható, ezekről további információt a vasaltutak.hu oldalon olvashatunk. Szálláslehetőség van Vinyén, Porva-Cseszneken és Zircen is, sőt éttermeket is találunk Vinyén és Zircen. A túra mellett mindenképpen érdemes megnézni a Zirci apátságot, és a mellette található arborétumot is. Fontos megemlíteni, hogy könnyű útvonal, de hóolvadás után és nagy esőzések esetén nem érdemes nekiindulni, mert a megáradt Cuha-patak az egész völgyet elönti.

Távolság

13,8 km

Szint

209 m

Nehézség

2Címkék: Babakocsival, Családdal, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Meleg étel, Nagy esőzés után nehezen járható, Sík terep, Szálláslehetőség, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK