Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Dédes vára - Kis-Dédes

Dédes vára - Kis-Dédes

Mályinkáról egy igazán szép kirándulás meglátogatni Dédes várának romjait. A XIII. században épült, majd a török időkben elpusztult vár maradványai egy gyönyörű hegytetőn vannak, az erdők ölelésében. Van benne meredekebb szakasz is, de átlagos kondival is, érdemes nekivágni, az élmény mindenképp megéri.

A túra útvonala végig az Országos Kéktúra nyomvonalán halad, illetve tehetünk alternatív kitérőt is. A Szentlélekre, majd onnan Lillafüredre vezető út mellett indulunk, és a központból kisétálva a falu szélén lévő dombon megtaláljuk a Begyeleg-kilátót, amely egy egészen frissen átadott fából készült fatorony. Tetejéről nagyon szép a kilátás Mályinkára és a Bán-patak völgyére.

A Bagoly-hegy és a Dédesvár-hegy közötti völgyben haladunk felfelé a Baróc-patak mentén. A hegyoldalból a völgy legaljára bevezető ösvény egy erdészeti útba csatlakozik és a Pirító-kő sziklái alatt eléri a sárga jelzést és a patak forrását, vagyis a Vár-forrást. Itt pótolhatjuk, cserélhetjük a vízkészleteket. Ezután következik a meredekebb szakasz, elindulunk a Dédesvár és a Verebec-Vár-bérc közötti nyeregbe. Ez a szakasz összesen 700 méter hosszú, de közben 150 méter szintet kell leküzdeni. A nyeregbe érve elhagyjuk a kéket és egy rövid szakaszon a sárgán megyünk, míg megérkezünk a vár alá. Közben gyönyörködhetünk a Kis-Dédes hatalmas sziklatömbjében. A Kék L (rom) jelzésen egy újabb rövid. De meredek ösvényen jutunk fel a várhoz, miközben csigavonalban kerüljük a csúcsot. Odafent minden irányban nagyon szép a kilátás.

A török ostromkor a hősiesen ellenálló várvédők sokáig tartották a várat, végül a hatalmas túlerővel szemben csak a menekülés maradt. A kapukat betörő törökökre rárobbantották a puskaporos hordót, több mint 100 török katona veszett oda. A törökök bosszúból lerombolták a várat. Ha van kedv és lelkesedés, akkor lefelé egy jelzetlen ösvényen innen a legegyszerűbb átmászni a Kis-Dédes sziklatömbjének a tetejére, ahonnan a Dédes-Várra is szép panoráma nyílik. Visszaereszkedve a nyeregbe 3 féle lehetőség van a túrát befejezni. Az első, hogy a kéken visszaereszkedünk arra, amerről jöttünk. A második, hogy szintén a kéken tovább megyünk a Verebec-nyeregig és onnan a kék kereszt jelzésen jövünk le a forráshoz. Ez meghosszabbítja a túrát egy kicsit (4 km kitérő), közben elolvashatjuk a Verebec-várról szóló információs táblákat az út szélén.

A harmadik lehetőség, hogy a sárga jelzésen ereszkedünk le a várdombról Nagyvisnyó felé, ahol a hegyről leérve a Bán-völgyi ifjúsági táborhoz érkezünk, és a Fapuma büfében falatozhatunk egy jót. Hátránya, hogy innen nem vezet vissza Mályinkára erdei út, busszal utazhatunk vissza Dédestapolcsányba, majd Mályinkára, esetleg gyalogolhatunk is az út mentén, de ez hosszú és kényelmetlen vállalkozás. Mindenképpen tájékozódni kell a menetrendről. Tipp: Ha több autóval érkezünk, egyet érdemes a Fapumánál leparkolni és akkor ingázással megoldható a visszajutás.

Távolság

8,9 km

Szint

405 m

Nehézség

4Címkék: Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Kilátó, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK