Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Dél-Vértesi kalandok

Dél-Vértesi kalandok

Ezen a túrán olyan helyszíneket keresünk fel a Vértes déli részén, amelyek igen látványosak, de jó részükhöz nem vezet turistajelzés, illetve a jelzések megkoptak, elhanyagolták őket, pedig érdemes ismét felfedezni őket. A táv és a szint nem kevés, jó tempóra és megfelelő erőnlétre szükség lesz.

Mivel a túrát Móron kezdjük, így érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem akarjuk-e összekombinálni egy kis borkóstolással, hiszen a borvidék szívében erre a legjobb alkalom kínálkozik. Foglalj előre szállást és jelentkezz be valamelyik pincészethez, a túra végén jól fog esni egy kis lazítás.

A piros jelzésen indulunk Oroszlány irányába, de rövidesen letérünk a kék keresztre és elérjük a Vértesi Natúrpark üdülőtábort. Ezt a jelzést is otthagyjuk és egy jelzetlen úton érkezünk a Csuka-tó partjára. Ez egy nagyon vadregényes tavacska az erdőben, náddal benőtt részei mellett szabad vízfelülete is van, a fák látványosan tükröződnek háborítatlan felszínén. A tóparton a térkép szerint egy tanösvénynek kellene mennie, de ez teljesen el van veszve. A lényeg, hogy a part menti ösvényen gyalogolva eljuthatunk a Csuka-tavi-forráshoz is, amely a tavacska tápláló forrása.

Elhagyott turistapadok jelzik a valaha szebb reményű tanösvény létét. Minden esetre jó pihenőhely, és még vizet is tudunk venni. Másszunk ki a forrás feletti magaslatra, ahol még több asztalt és padot találunk, jelzést viszont már semmilyent se. Kövessük a gpx vonalát és sétáljunk el az Eger-árokban található tó partjára. A kis ösvényen kanyarodjunk fel a dombtetőre a tó nyugati oldalán, innen elég jó kilátás nyílik a környékre, az egész tele van nyírfaerdőkkel és ligetekkel, kifejezetten skandináv hangulat uralkodik. Több bányató is látszik innen, a környéken régebben intenzív bányamunkák folytak.

Szerencsére mára már a természet visszavette a környéket, és a kék vízfelületek csodásan néznek ki. A tavat megkerülve a keleti oldalon folytatódó, továbbra is jelzetlen ösvényen haladunk tovább, míg ismét megtaláljuk a kék kereszt jelzést, majd a kék sávot. Átbillenünk a hegy túloldalára és ereszkedni kezdünk a Kis-Nyíres-völgybe, majd a Szappanos-völgybe, ahol a Ráró-kő alatt átlépünk a Szappanos-völgyi sziklakapun. Méltatlanul keveset járt, és varázslatos helyszín, valami ősi nyugalommal. Az Ug-völgyben végigsétálva érkezünk meg Csákberénybe. Itt lehetőség van vízkészlet pótlásra, sőt élelmiszert, meleg ételt is szerezhetünk a településen.

A túra folytatásában már visszafelé megyünk, a zöld jelzésen a Cser-vágás-nyergéig, aztán Csókakő kikerülésével a Móri-árok felett a panoráma utat járjuk végig végig szép kilátásban gyönyörködve. A jelzés itt is képes több helyen eltűnni, majd ismét megjelenni.

Távolság

30,5 km

Szint

824 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Forrás, Nyomós kút, Ösvény, Profi, Rosszul jelzett túra, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK