Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Drégelyvár

Drégelyvár

Kellemes fél- egynapos túra a Börzsöny keleti szélén, amelynek fő "attrakciója" Drégely vára.
Családi túrának is kiváló, rövidítési lehetőségekkel.

Túránk kiindulópontja Drégelyvár vasúti megállóhely, amely Nagyoroszi szélén található.
Innen indulunk el a piros és zöld sáv közös jelzésén nyugati irányba. A jelzések kb. 1,5 km múlva válnak szét, innentől már csak a piros sávot követjük. A terep először enyhén, majd kicsit jobban emelkedni kezd és hamarosan balról becsatlakozik a kék sáv jelzés.
A Drégelyvár alatti nagyobb útkereszteződésnél jobbra a fordulunk a kék és piros L (várrom) jelzésen és megkezdjük utolsó, rövid kaptatónkat a várhoz.
A várromból - tiszta időben - remek panoráma nyílik a Börzsöny keleti peremére. A vár alatti pihenőnél információs táblát és emlékfalat is találunk, amelyek a hős várvédőkre és kapitányukra, Szondy Györgyre emlékeztetnek.
A vártól visszatérünk a korábbi útkereszteződéshez, ahol jobbra fordulunk és délnyugati irányban a piros és kék sáv, majd ezek szétválása után a piros sáv jelzésen haladunk tovább.

Leereszkedünk a Nagy-völgybe és itt rátérünk a Nagyoroszit és Bernecebarátit összekötő aszfaltútra. Ezen haladunk egészen Deszkáspusztáig.
Deszkáspuszta utolsó épületét (amely egy ideig kulcsosházként is üzemelt), már több, mint egy evtizeddel ezelőtt elbontották. Ma már csak egy hangulatos pihenőt találunk itt a fenyőfák árnyékában.

Itt elhagyjuk a piros sáv jelzést és dél felé indulunk a zöld sávon.
Főleg emelkedő, néhol szintben futó úton érünk el Pénzásáshoz. Innen 250 méterre déli irányban található a Pénzásási Erdei Turistaház (korábban Szondy kulcsosház), amely azonban csak akkor van nyitva, ha szállóvendégek vannak.
Utunkat a zöld sáv jelzésen folytatjuk és egy darabig ismét az aszfaltutat követjük, majd egy kanyar levágása után balra térünk le róla.
Hamarosan balról becsatlakozik a korábban már megismert piros jelzés és mi a kettőt követve érünk vissza a kiindulási pontra, Drégelyvár megállóhoz.

Távolság

13,8 km

Szint

347 m

Nehézség

3Címkék: Családdal, Jól jelzett túra, Szép kilátás


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK