Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Esztergom - Dorog patkótúra

Esztergom - Dorog patkótúra

Ez a túra meglehetősen hosszú, de a Pilis nyugati részeinek legjavát fűzi fel, érdemes végigjárni. Egyes részek kihagyásával rövidíthetjük is, sőt félúton szállás lehetőség is adódik, így akár 2 napos program is lehet belőle.

Ha gépjárművel érkezünk, érdemes a dorogi vasútállomáson letenni, és vonattal átjutni Esztergomba, mivel nem körtúrára indulunk, jobb ha a túra végén már nem kell utazgatni.

A túra első szakasza egy meredekebb emelkedő a Szarvas-hegyig, majd a Hideg-völgyben folytatódik továbbra is emelkedőbe, de már nem olyan meredeken. A völgy egészen szurdok szerű, gyönyörű hely, a patakot kell kerülgetni, néha át is kell rajta lépkedni. Ezen a völgyön érjük el Pilisszentléleket, ahol van vízvételi lehetőség. Kis kitérővel meglátogatható a pálos kolostor romja is.

A Hideg-völgyből kifelé jövet, amennyiben nincs szükségünk vízre, kihagyhatjuk a települést és a sárga keresztet követve egyenesen felmászhatunk a Fekete-hegyre a Sasfészek kulcsosházhoz, de itt számítani kell egy meredek szakaszra, a Háromszáz-grádics egy tüdőtisztító útvonal. Szentlélekről szintén a Sasfészekhez érkezünk.

A kulcsosház bárki számára bérelhető, előzetes foglalással, itt van lehetőség megszállni és 2 naposra alakítani a túrát. Innen már lefelé megyünk a Kétágú-hegy nyergéig, ahol ismét lehet rövidíteni ha szükséges. A kék jelzésen Kesztölc érintésével lejuthatunk Dorogra. A tervezett útvonalat a nyeregből északnyugatra induló ösvényen folytatjuk a Fehér-szirt mögött és leereszkedünk a Nagy-Strázsa-hegy oldalába. Nem sokára becsatlakozunk a Strázsa-hegyi tanösvénybe és körülnézhetünk a Strázsa-hegyi kilátótól. A hegy lábánál található a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutató központja, ahonnan vezetett túrák is indulnak, a kilátó nyitvatartását érdemes előre egyezetetni.

A látogató központban ökoturisztikai kiállítás is látható. Az út hátra levő részében már vízszintesen jutunk vissza Dorogra, út közben elhaladunk a strandként használt bányató mellett, ahol érdemes megmártózni, ha az idő olyan. Az állomáson hagyott autóval is vissza lehet ide jönni.

Távolság

29,1 km

Szint

889 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Kéktúra, Közepesen jelzett túra, Látogatóközpont, Menedékház, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Nyomós kút, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Tanösvény, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK