Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Fehérkőlápa - Jávor-hegy

Fehérkőlápa - Jávor-hegy

Ezen a túrán a Lillafüredtől délkeletre fekvő Fehérkőlápa szikláit ismerhetjük meg, és meglátogatjuk Bükkszentkeresztet is. A túra elején van egy meredekebb emelkedő, amelyet az új lillafüredi libegővel akár ki is hagyhatunk, ha nincs kedvünk megmászni.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút állomástól a sétányon haladunk dél felé, majd a zöld jelzésen megmásszuk a Nagy-hegyet. A tetőn a háromszög jelzésen kisétálhatunk a Fehérkő-kilátó helyhez, és megcsodálhatjuk a Garadna-völgy panorámáját. Nem messze innen található a Fehérkőlápa turistaház, ahol, ha szerencsénk van és nyitva van, akkor hideg italokkal és meleg ételekkel pihenhetjük ki az emelkedő fáradalmait. Néhány lépés után a Szent István-forrás is olthatja szomjunkat. Ha libegővel jövünk fel, akkor a felső állomástól egy kicsit visszafelé kell jönni a házhoz és a kilátóhoz. A Jávor-hegyi-réten kelünk át a piros jelzésen és a Kerek-hegy-alján találkozunk a sárga jelzéssel. Ezen le lehet rövidíteni a túrát, le lehet rajta menni Lillafüred szélére. Tovább a piroson, szép erdei környezetben érjük el Bükkszentkereszt szélét. A sárga jelzésre térünk a kőkeresztnél és besétálunk a falu központjába.

Itt Gyuri bácsi, a bükkifüves ember portáját találjuk, ahová be is látogathatunk, ha nyitva van a gyógynövénybolt. Kicsit feljebb élelmiszerbolt és italbolt is van. A falu szélén a kékre térünk, és ereszkedni kezdünk a Nagy-Hollós oldalában. A Szinva-völgyben a pirosra váltunk és visszagyalogolunk Lillafüredre. Extra programként belátogathatunk az István-barlangba és pisztrángozhatunk is a sütödékben.

Távolság

13,0 km

Szint

427 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Családdal, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Meleg étel, Meredek terep, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK