Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Gánt - Mars

Gánt - Mars

A Mars utazás nem garantálható, de az igen, hogy egy ahhoz nagyon hasonló helyre juthatunk, ha Gántról elkirándulunk a bauxit bánya tanösvényhez. Viszonylag hosszú séta oda-vissza, de szint nagyon kevés van benne, és közben végig olyan terepen gyalogolunk, ami egészen speciális növényvilággal rendelkezik és minden tele van vöröslő kövekkel. Víz feltétlen legyen nálunk, út közben nincs utánpótlás.

Gánt központjából indulunk, itt található a turistaház és egy étterem is, így szállás és meleg étel lehetőség lesz itt a túra végén. Dél felé sétálunk ki a faluból, és mindegy, hogy a sárga kereszten, vagy a kék háromszögön megyünk, mindkettő ugyanoda érkezik. Előbbi a völgyben megy, utóbbi a dombtetőkön, és sokkal több a kilátás. A vöröslő sziklás, és fenyves vidék mindkét útvonalon hasonló. Az Anger-réten egyesül a két ösvény ésa sárga sávba csatlakozva megérkezünk a Gánti Földtani Tanösvényhez, amely a felhagyott bauxitbánya kráterében vezet körbe minket. Itt tényleg olyan a táj, mintha a Marson járnánk, amerre csak nézünk vörös sziklák és kőtörmelék borítja a tájat. A sétányon eljuthatunk a bánya legfelső részéig, közben az információs táblákról elolvashatjuk a bánya történetét és a helyi vörös kőzet keletkezését és tulajdonságait. A külszíni bemutató körbejárása után a föld alá is bejuthatunk, a bejáratnál a tárna múzeumban a bánya belsejében kialakított bemutatót is végignézhetjük. Ha elég lenne a túra fele is, akkor innen busszal visszajuthatunk Gántra is. Ha viszont körbe akarunk menni, akkor a sárga jelzésen folytatjuk a túrát és a bánya hegyet megkerülve az Alsó-erdőn át visszajutunk a településre.

Távolság

11,2 km

Szint

171 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Kőfejtő, Látogatóközpont, Meleg étel, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK