Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Gánt - Mars

Gánt - Mars

A Mars utazás nem garantálható, de az igen, hogy egy ahhoz nagyon hasonló helyre juthatunk, ha Gántról elkirándulunk a bauxit bánya tanösvényhez. Viszonylag hosszú séta oda-vissza, de szint nagyon kevés van benne, és közben végig olyan terepen gyalogolunk, ami egészen speciális növényvilággal rendelkezik és minden tele van vöröslő kövekkel.

Gánt központjából indulunk, itt található a turistaház és egy étterem is, így szállás és meleg étel lehetőség lesz itt a túra végén. Dél felé sétálunk ki a faluból, és mindegy, hogy a sárga kereszten, vagy a kék háromszögön megyünk, mindkettő ugyanoda érkezik. Előbbi a völgyben megy, utóbbi a dombtetőkön, és sokkal több a kilátás. A vöröslő sziklás, és fenyves vidék mindkét útvonalon hasonló. Az Anger-réten egyesül a két ösvény ésa sárga sávba csatlakozva megérkezünk a Gánti Földtani Tanösvényhez, amely a felhagyott bauxitbánya kráterében vezet körbe minket. Itt tényleg olyan a táj, mintha a Marson járnánk, amerre csak nézünk vörös sziklák és kőtörmelék borítja a tájat. A sétányon eljuthatunk a bánya legfelső részéig, közben az információs táblákról elolvashatjuk a bánya történetét és a helyi vörös kőzet keletkezését és tulajdonságait. A külszíni bemutató körbejárása után a föld alá is bejuthatunk, a bejáratnál a tárna múzeumban a bánya belsejében kialakított bemutatót is végignézhetjük. Ha elég lenne a túra fele is, akkor innen busszal visszajuthatunk Gántra is. Ha viszont körbe akarunk menni, akkor a sárga jelzésen folytatjuk a túrát és a bánya hegyet megkerülve az Alsó-erdőn át visszajutunk a településre.

Távolság

11,2 km

Szint

171 m

Nehézség

3Címkék: Dombos terep, Kőfejtő, Látogatóközpont, Meleg étel, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Tanösvény, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK